Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Χωρίς στρατηγική απέναντι στην Άγκυρα, που κλιμακώνει την ένταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς στρατηγική απέναντι στην Άγκυρα, που κλιμακώνει την ένταση

Είναι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέμα της εσωτερικής πολιτικής; Η απάντηση (θα έπρεπε να) είναι όχι, ωστόσο εδώ και πέντε μέρες κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας εάν μπήκαν και βγήκαν Τούρκοι ζανταρμάδες σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο, εάν δεν μπήκαν ποτέ ή εάν δεν έχουν βγει ακόμη.

Αυτή η έλλειψη βεβαιότητας, με τον καθένα να λέει ό,τι θέλει, με το υπουργείο Εξωτερικών να μιλάει για fake news, αλλά παράλληλα να κάνει διαβήματα στην Τουρκία -για κάτι που είναι fake news;- είναι τουλάχιστον προβληματική. Και επικίνδυνη.

Τέτοια ζητήματα θα έπρεπε να ξεκαθαρίζουν αμέσως κι ας ελπίσουμε ότι η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα προσφέρει, έστω καθυστερημένα, την απαραίτητη διαφάνεια.

Κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στις συνεντεύξεις που έδωσε χθες (Αlpha) και προχθές (ΣΚΑΪ). Δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα: Μπήκαν, δεν μπήκαν, βγήκαν οι Τούρκοι; Ήταν ένα τεχνικό ζήτημα, όπως δήλωνε την Κυριακή στο “Βήμα” ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα; Ένα “συμβάν” το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας δεν το επέτρεψε;

Σοφότερους δεν έκανε τους ακροατές για τα ελληνοτουρκικά με τις συνεντεύξεις του ο Δένδιας. Αντιθέτως προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, να εξισώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης, που ρωτάει τα αυτονόητα, με τον Βελόπουλο. Επέλεξε αυτόν που νομίζει ότι είναι ο... εύκολος δρόμος: την επίθεση στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι για τα δύσκολα, έναντι της Τουρκίας δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει στρατηγική. Έναντι μιας Τουρκίας η οποία ανεβάζει καθημερινά πιο ψηλά τον πήχη των προκλήσεων στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατρούγκαλος: Στέλνετε λάθος μήνυμα

Αυτό ακριβώς επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και προκάτοχος του Δένδια στο υπουργείο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πρώτη φορά φαίνεται να απογοητεύτηκε και... προσωπικά από τον Δένδια: «Ο Νίκος Δένδιας είχε ξεχωρίσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεπή θέση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις αποστάσεις που είχε πάρει απέναντι στα πιο ακραία δημαγωγικά χαρακτηριστικά της πολεμικής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών” τόνισε.

Για να προσθέσει ότι “η απαράδεκτη δήλωση του περί ‘εγκλωβισμού’ της αντιπολίτευσης στη μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής αποτελεί ντροπή”. Αυτά για τα εσωτερικά.

Επί της ουσίας, τώρα, η κριτική Κατρούγκαλου είναι πολύ πιο σκληρή και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και για το πώς εκλαμβάνει το όλο σκηνικό η Τουρκία:

“Όταν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αντιφάσκουν ή προσπαθούν με φραστικές αλχημείες να αποκρύψουν ή να συσκοτίσουν την αλήθεια, δεν προσβάλλουν μόνο τον ελληνικό λαό. Στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά και αποθρασύνουν την ήδη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα” τόνισε.

Η προσφιλής φραστική αλχημεία του Δένδια είναι η “κινητικότητα” της τουρκικής πλευράς, για την οποία έκανε και διάβημα στην Άγκυρα. Προφανώς, όπως υπογραμμίζει ο Κατρούγκαλος, η παραβίαση των συνόρων δεν αποτελεί «κινητικότητα»

Η επίμονη Άγκυρα

Απέναντι σ’ αυτό το ρεσιτάλ αμηχανίας από την ελληνική κυβέρνηση -για να το θέσουμε κομψά- η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται να ξέρει πολύ καλά τι θέλει και δεν ορρωδεί προ ουδενός για να το πετύχει. Με το βλέμμα στο μέλλον, όταν κάποια -μάλλον μακρινή- στιγμή θα καθίσουν Αθήνα και Άγκυρα στο τραπέζι για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, η Τουρκία φροντίζει να “γκριζάρει” όσο περισσότερα σημεία μπορεί.

Αυτό που ξεκίνησε με τα Ίμια το 1996 το συνεχίζει συστηματικά -κι αυτές τις μέρες το έκανε στον Έβρο. Ακόμη κι αν δεν μπήκαν οι ζανταρμάδες σε ελληνικό έδαφος, η Τουρκία θύμισε επώδυνα την παρουσία της και φρόντισε να καθυστερήσει -αν όχι και να ακυρώσει- την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Ενός φράχτη του αίσχους και από τις δύο πλευρές, και από την ελληνική - ευρωπαϊκή, η οποία ουσιαστικά στερεί κάθε δικαίωμα να ζητήσει κάποιος άσυλο στη Γη της Επαγγελίας, και από την τουρκική, η οποία έχει κάνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες “εργαλεία” για να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα από τον Έβρο, όμως, στον οποίο “δεν θα δεχτεί τετελεσμένα”, όπως λέει, η Άγκυρα στέλνει όλο και πιο συχνά τα αεροσκάφη της σε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες -είτε υπάρχουν είτε όχι- νοτίως της Κρήτης, στην περιοχή που “γκριζάρισε” με τη βοήθεια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα.

Μάλιστα θα φροντίσει να εμπλέξει την -διεθνώς αναγνωρισμένη- κυβέρνηση Σάρατζ στις έρευνες, όπως ακριβώς έχει κάνει με τους Τουρκοκύπριους στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ. Κι όσο να ’ναι βοηθάει το γεγονός ότι ο Σάρατζ φαίνεται να σταθεροποιείται στην εξουσία και να μην απειλείται πλέον άμεσα από τον στρατάρχη Χάφταρ, στον οποίο πόνταρε όλα τα λεφτά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Η εξωτερική πολιτική, η επικοινωνία και η... νευρική Τουρκία

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση νομίζει πως και η εξωτερική πολιτική είναι πρωτίστως επικοινωνία -αλλά εντός των συνόρων.

Είναι τουλάχιστον ανόητο η επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης να... αποθεώνει π.χ. το “έγκυρο” "Spiegel", όταν αυτό γράφει πόσο καλά χειρίστηκε η Ελλάδα τον κορωνοϊό, και την ίδια στιγμή να το κατακεραυνώνει, σχεδόν ως πράκτορα των Τούρκων, όταν αποκαλύπτει -παράνομα, να μην ξεχνιόμαστε- push back προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ή στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Μπορεί τις μέρες της Καθαράς Δευτέρας να πέρασε το μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, αλλά όσο περνάει ο καιρός τα ρεπορτάζ που κάνουν τα σοβαρά ξένα μέσα ενημέρωσης -στην Ελλάδα έχει πέσει περονόσπορος- αναφέρονται σε όλα αυτά που (πρέπει να) κάνουν την Ευρώπη και την Ελλάδα να ντρέπονται. Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι στη χθεσινή του συνέντευξη στο Star ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αναλυτικά από τη Μάρα Ζαχαρέα πώς αντέδρασε γρήγορα στον Έβρο -την Καθαρή Δευτέρα! Για το τελευταίο “συμβάν” ο Μητσοτάκης είπε ότι “δεν έγινε τίποτε”. Ίσως απλά να είναι “νευρική” η Τουρκία, επειδή για την Ελλάδα είναι κεκτημένο η φύλαξη των συνόρων της, ήταν η εκτίμησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL