Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
ΚΙΝ.ΑΛΛ. / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Η εσωκομματική σύγκρουση... βγαίνει από την καραντίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝ.ΑΛΛ. / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Η εσωκομματική σύγκρουση... βγαίνει από την καραντίνα

Η ποικιλόμορφη επιθετική τακτική της Ν.Δ. απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, το οιονεί προεκλογικό έδαφος που διαμορφώνει το Μέγαρο Μαξίμου και τα αντίρροπα πολιτικά σχέδια που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα ενόψει της εκλογικής σύγκρουσης που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο πρώιμα θα φέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρνουν στην επιφάνεια μια εσωτερική αντιπαράθεση που πάντα υπήρχε εντός του κόμματος.

Η αντιπαράθεση αφορά δύο τμήματα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που, χωρίς να αμφισβητούν την αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές, δείχνουν με δηλώσεις ή με τη στάση τους την πολιτική προτίμησή τους αφενός για το ιδεολογικό πρόσημο και τα χαρακτηριστικά της αντιπολίτευσης που θα ήθελαν να ασκεί το κόμμα τους, αφετέρου για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ., τόσο στην τρέχουσα περίοδο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, όσο και στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης για την επόμενη μέρα της χώρας. Σε αυτή την εξίσωση καμία πλευρά δεν αμφισβητεί την απόφαση για αυτόνομη πορεία (προς τις εκλογές), ενώ το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει ταχθεί ποτέ κατά των προγραμματικών συγκλίσεων σε κυβερνητικό επίπεδο.

Επιπλέον, κανείς δεν αμφισβητεί, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, την εκπεφρασμένη αποδέσμευση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ως εκπροσώπηση της «νέας σοσιαλδημοκρατίας» της Ευρώπης στην Ελλάδα) από τον νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή από τις σχέσεις του παρελθόντος με τη Ν.Δ. Όμως καταγράφονται αχανείς αποστάσεις ανάμεσα στο πώς ορισμένα κεντρικά στελέχη υπερθεματίζουν και συμβάλλουν καθοριστικά στην εμπέδωση του αντιδεξιού προσήμου, από τις εκλογές του ’19 και μετά, και πώς άλλα στελέχη το προσπερνούν, συνεχίζοντας να προσπαθούν να ρίχνουν λάδι στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ φωτιά. Την οποία η ίδια η Φ. Γεννηματά κατάλαβε ότι έπρεπε να «σβήσει», προχωρώντας στη στρατηγική επιλογή να ορίσει ως βασικό αντίπαλο τη Ν.Δ., προκειμένου να ανανεώσει τις ταλαιπωρημένες σχέσεις του κόμματός της με τη σοσιαλδημοκρατία.

Διασταυρούμενα πυρά

Πέραν της κριτικής που ασκούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι αναφορές των Δ. Ρέππα και Χ. Καστανίδη, αλλά και του Δ. Οικονόμου, για τις δυνατότητες διαλόγου και διαύλων με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό προϋποθέσεις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που, όχι μόνο τώρα, αλλά και πριν από τη δίμηνη καραντίνα, εκπέμπουν βουλευτές όπως οι Ανδ. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Ν. Γιαννακοπούλου. Έτσι δεν είναι τυχαία και η αντίδραση που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ρέππα, κάνοντας τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο να μιλήσει αιχμηρά για στελέχη που «με έξυπνο τρόπο θέτουν θέμα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ή η επιλογή του, όπως και του Β. Κεγκέρογλου, να απαντήσουν στα «σενάρια» για μετεγγραφές προς τη Ν.Δ. με βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να καταγγείλουν το Μ. Μαξίμου για επιχειρούμενη νέα «λεηλασία» στελεχών της «Κεντροαριστεράς».

Παρότι όλοι ομνύουν στην «αδιατάρακτη» αυτόνομη πορεία, δεν υπήρξαν αντιδράσεις όταν, προ καραντίνας, τον Φεβρουάριο, η Ν. Γιαννακοπούλου εκρήγνυτο, ζητώντας με επιστολή εξηγήσεις από τη Φ. Γεννηματά για το «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσο μάλλον γιατί αποφάσισε την καταψήφιση του ασφαλιστικού Βρούτση χωρίς να τη ρωτήσει... Ή δεν αντέδρασε κανείς εξ αυτών όταν ο Ανδ. Λοβέρδος, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός του, έσπευσε να δηλώσει απόλυτα θετικός για τις σχολικές κάμερες της βαλλόμενης από παντού Ν. Κεραμέως, καθώς και να «αθωώσει» τον Ά. Σκέρτσο (και τον Κυρ. Μητσοτάκη) για την ανάρτησή του προς την εισαγγελέα της συνταρακτικής δίκης Τοπαλούδη.

Από την άλλη πλευρά, καθόλου τυχαίες δεν μοιάζουν και οι «προειδοποιήσεις» Καστανίδη, που επιμένει σταθερά στο αντιδεξιό πνεύμα της παράταξης, καθώς και του Δ. Ρέππα, για αφανισμό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από ενδεχόμενη νέα συνεργασία με τη Ν.Δ. Ή οι αιχμές του προς όσους απορρίπτουν την προοπτική διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αναφορά ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει διάλογος μαζί του «όταν έχουμε διάλογο με άλλους πολιτικούς φορείς που ανήκουν στην άλλη πλευρά του πολιτικού λόφου».

Ανοιχτή κόντρα με (αφορμή) Πρετεντέρη

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αντιληπτά ως οι κορυφές παγόβουνων πάνω από την επιφάνεια της εσωκομματικής θάλασσας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μια κοφτερή κορυφή ενός τέτοιου παγόβουνου αναδύθηκε με αφορμή την απουσία της Φ. Γεννηματά, του Γ. Παπανδρέου και του Χ. Καστανίδη από την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, παρότι δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν θετικά και παρότι δικαιολόγησαν τη μη συμμετοχή τους. Το γεγονός ενόχλησε σφόδρα τη Ν.Δ. ή και εν γένει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο... απ’ όπου κι αν προέρχεται, καθώς αντιμετωπίστηκε ως μια επιπλέον βαρύγδουπη κίνηση απομάκρυνσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη Ν.Δ. και συγκεκριμένες ακραίες συνιστώσες.

Η Χαρ. Τρικούπη διέγνωσε πίσω από τη «σεξιστική επίθεση» Πρετεντέρη -που διερωτήθηκε αν η Φ. Γεννηματά απουσίαζε λόγω «κομμωτηρίου» και αν πίσω από τις τρεις απουσίες υπάρχει «κουτοπονηριά»- πολιτική σκοπιμότητα προερχόμενη από τη Ν.Δ., χαρακτηρίζοντάς τον «παπαγαλάκι». Παράλληλα, όμως, καταγγέλλοντας «στοχοποίηση» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από «κέντρα και συμφέροντα», αξιοποίησε αυτή την επίθεση ώστε να στείλει μήνυμα στη Ν.Δ. (και στον ΣΥΡΙΖΑ, ως συνήθως), αλλά κυρίως προς το εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι η αυτόνομη πορεία είναι «αταλάντευτη». Το ίδιο μήνυμα έσπευσε να στείλει και την αμέσως επόμενη μέρα, διευκρινίζοντας έτσι εμμέσως ότι δεν υπάρχει υποχώρηση από αυτή τη στάση. Εντύπωση που ενδεχομένως να είχε καλλιεργηθεί από τη φιλοξενία του Β. Κεγκέρογλου στην εκπομπή του δημοσιογράφου, μια μέρα μετά, αφότου είχαν προηγηθεί οι σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο της ίδιας όσο και της πλευράς Παπανδρέου και του Χ. Καστανίδη.

Παρότι το επικοινωνιακό επιτελείο σχολίασε ότι δεν υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις αλλά μόνο «προβοκάτσιες», παραδεχόταν ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις (ως προς τα ζητήματα των σχέσεων με τα δύο κόμματα), όμως δεν θα κυνηγηθεί κανείς για τις απόψεις του. Διευκρίνιζαν έτσι ότι η απόφαση για ανοιχτή σύγκρουση «με ονοματεπώνυμα» αφορά εξωγενείς εκτός ορίων επιθέσεις και όχι την (υπαρκτή) εσωτερική αντιπαράθεση. Αλλά και ο Β. Κεγκέρογλου, στον αέρα με τον Γ. Πρετεντέρη, διαβεβαίωνε, με αφορμή την Προανακριτική Επιτροπή και τη μεγάλη σημασία που αποδίδει σε αυτή τη «μάχη» το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι «μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε συλλογικές αποφάσεις».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL