Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Μανιφέστο ευελιξίας και μείωσης μισθών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μανιφέστο ευελιξίας και μείωσης μισθών

Την πλήρη καταστρατήγηση του εργασιακού δικαίου, επιτρέποντας στους εργοδότες «ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους», και γενικευμένες μειώσεις μισθών, καθώς «οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους» δρομολόγησε στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός.

Επεκτείνεται, παράλληλα, η επιδότηση της ανεργίας «τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ταυτοχρόνως θερινά φορολογικά «μπαλώματα» περιορισμένης διάρκειας. Επιπλέον δεν παρέλειψε να προβάλει εκ νέου ένα δυσοίωνο μέλλον λέγοντας «ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» και προδιέγραψε σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καθώς «αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ψευδώς ότι «η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης" παρότι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

«Περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας» συμπλήρωσε δε αλλοιώνοντας την πραγματικότητα. Σύμφωνα με την κυβερνητική... λογιστική «το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών στα 24 δισ.».

Ο Κ. Μητσοτάκης, εξωραΐζοντας το δόγμα «μισή δουλειά - μισός μισθός, επιστράτευσε τις προβλέψεις του προγράμματος SURE λέγοντας ότι “oι εργαζόμενοι, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σε αυτό το φόντο επιχείρησε να εξηγήσει ότι το νεοσύστατο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που θα χρηματοδοτείται από το SURE) “θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή” παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, τις μισθολογικές μειώσεις ύψους (μεσοσταθμικά) 20%. Ισχυρίστηκε, χωρίς περιστροφές, ότι «αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν μειώνοντας το κόστος εργασίας.

Επιδιώκοντας δε να «μακιγιάρει» τη γενικευμένη ελαστικοποίηση της εργασίας συμπλήρωσε ότι «απ’ την άλλη θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές»...

«Στο δίλημμα, ‘επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας’ επιλέγω την ενίσχυση εργασίας» ήταν η υποκριτική αποστροφή, σε αυτό το πλαίσιο, του πρωθυπουργού. Κλιμακώνοντας την προσπάθεια εμπαιγμού επεσήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο «είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες».

Αφού παρέκαμψε το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδοτούν τους ονομαστικούς μισθούς ισχυρίστηκε ότι «αυτόν τον δρόμο ακολουθούν, άλλωστε, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, με στόχο να ανακόψουν την επίθεση της ανεργίας»!

Ζητάει πειθαρχία

Αίσθηση προκάλεσε, ενόψει πιθανών κοινωνικών διεκδικήσεων, η πρωθυπουργική αναφορά ότι «όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» στέλνοντας το απειλητικό μήνυμα ότι «θα πρέπει όμως να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, προσαρμοστικότητα και αλληλεγγύη που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα...».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να προκαταλάβει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων, όρισε ως αποστολή του «να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης».

Επιστρεπτέα προκαταβολή; Αργότερα...

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στις δυσοίωνες εκτιμήσεις για το σκέλος του τουρισμού καλώντας «να αντικρίσουμε με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος». Υπ’ αυτό το πρίσμα αναλώθηκε στην ανακοίνωση ότι «για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς».

Επιπλέον προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ «στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά» με την... προσδοκία ότι "θα τονωθεί η αγοραστική δύναμη".

Τέλος, από το πρωθυπουργικό διάγγελμα έλαμψαν διά της... απουσίας τους τα μέτρα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να ανακοινώσει τη διάθεση μόλις ενός δισ. ευρώ για τη «δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής», ενώ συμπλήρωσε ότι «η προκαταβολή φόρου θα μειωθεί γενναία», σημειώνοντας ωστόσο ότι «το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη...

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Οικονομικά για κοροϊδία

Για μέτρα "ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα, με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της Ν.Δ." μίλησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σχολίασε δε το "δήθεν" συνολικό κόστος των 24 δισ. με τη φράση "οικονομικά για κοροϊδία, αλλά όλοι καταλαβαίνουν".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL