Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Χωρίς κανένα κίνητρο για εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς κανένα κίνητρο για εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό

Μέτρα - ασπιρίνες προσωρινού χαρακτήρα με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της δυσοίωνης πρόβλεψης του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για ύφεση 9,4% το 2020. Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση του κυβερνητικού σχεδιασμού από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ειδική βαρύτητα αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με χαρακτηριστική καθυστέρηση- στο σκέλος της «επανεκκίνησης του τουρισμού», βάζοντας ωστόσο τον πήχη στην «απόκτηση ενός μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς από μια πολύ μικρότερη ευρωπαϊκή πίτα». Χθες, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στη ζοφερή εκτίμηση ότι, «όταν έχεις μια οικονομία σαν την ελληνική, που τα άμεσα έσοδά της από τον τουρισμό είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι όταν στο πεντάμηνο έχεις έσοδα κάτω από 1 δισεκατομμύριο, πραγματικά είσαι στο μηδέν».

Στην προμετωπίδα του κυβερνητικού πλάνου για τη «βαριά βιομηχανία» τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσωρινή αναστολή τού τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η υπαγωγή στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις. Επιπλέον, στο σκέλος των μεταφορών και ειδικότερα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές μελετάται το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 24% στο 13% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι προβολείς στρέφονται ωστόσο απόψε και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους 700.000 εργαζόμενους στον κλάδο.

Δεν περνά ωστόσο απαρατήρητη, από τις χθεσινές κυβερνητικές διαρροές, η παντελής απουσία κινήτρων και πολιτικών για την ενίσχυση του εσωτερικού και του κοινωνικού τουρισμού. Ο Στέλιος Πέτσας επέλεξε (ΑΝΤ1) να εστιάσει στο συμπέρασμα ότι «το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο" και πως "η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στις συστάσεις που δίνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί tour operators για μέρη με μεγαλύτερη ασφάλεια». Αναφορικά με τις διακρατικές συμφωνίες ανέφερε με φειδωλό τρόπο ότι «έχει γραφτεί πολλές φορές για παράδειγμα για το Ισραήλ», παραπέμποντας σε «ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν κι άλλες χώρες».

Επιδότηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί απόψε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE μιλώντας σε διθυραμβικούς τόνους για την «επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης». Τέλος, βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα αναμένεται να έχει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% στο 11%, καθώς «θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση», ενώ δρομολογείται «η μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα από το 24% στο 13%.

Οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια...

Το μήνυμα ότι «και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο» εξέπεμψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής του σχήματος της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδος - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας. Στο φόντο των θετικών επιδόσεων των βαλκανικών χωρών στο μέτωπο του κορωνοϊού συζητήθηκαν -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- «οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της περιοχής».

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL