Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Κυβέρνηση: Από τη... φουλ αλαζονεία στο επικοινωνιακό Βατερλώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση: Από τη... φουλ αλαζονεία στο επικοινωνιακό Βατερλώ

Με κρότο καταρρέουν οι αλαζονικοί χειρισμοί και οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια των φίλιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να «ρετουσάρουν» την κυβερνητική εικόνα. Η πρωτοφανής ευθεία παρέμβαση του Άκη Σκέρτσου στη δίκη για τη στυγερή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη -την παραμονή της έκδοσης της απόφασης- προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Επιπλέον, η κυβέρνηση μετρά πολιτικά και επικοινωνιακά πλήγματα σε ζητήματα αιχμής, όπως η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στις σχολικές τάξεις και οι απρόκλητες αστυνομικές επιθέσεις κατά του νεαρόκοσμου στις πλατείες. Σε αυτό το φόντο, «φουντώνουν» τα σενάρια του ανασχηματισμού, ενώ από το τραπέζι του Μαξίμου δεν έχει υποχωρήσει το ενδεχόμενο των εκλογών το φθινόπωρο ενόψει του ορμητικού κύματος της ύφεσης.

Σε ρόλο εισαγγελέα ο «επιτελάρχης» του Μαξίμου

Η επιλογή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου να φορέσει την εισαγγελική τήβεννο μπροστά στο κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε «τριχασμό» στη συντηρητική παράταξη. Ο πρωθυπουργός -διά στόματος και ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου- έσπευσε να υψώσει ομπρέλα προστασίας στον επιτελάρχη του Μαξίμου εγκαλώντας -με παραπλανητική διάθεση- την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» λόγω της αξίωσής της για αποπομπή του κ. Σκέρτσου. Αποστάσεις (κυρίως μέσω των social media) από την προκλητική ανάρτηση έλαβαν ωστόσο μέλη της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας -που πρωταγωνιστούν συχνά-πυκνά στη «σπέκουλα» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης- όπως οι Γ. Κύρτσος και Θ. Πλεύρης. Παράλληλα, σε δύο βάρκες επιχείρησε να ισορροπήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης κομίζοντας τη θέση ότι «ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε ένα προσωπικό σχόλιο, που δεν συνιστά παρέμβαση στη δίκη», αλλά προσθέτοντας ότι η ανάρτηση «ήταν λάθος υπό την έννοια ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ό,τι γράφει χρεώνεται στη θέση που έχει και στο Μέγαρο Μαξίμου». "Γαλάζια" στελέχη που προτίμησαν δημόσια την «ασφαλή» οδό της σιωπής διερωτώνται για τα κίνητρα της πρωτοβουλίας του υφυπουργού. Στους κόλπους της Ν.Δ. κυκλοφορεί η άποψη ότι «ενδεχομένως ο κ. Σκέρτσος νιώθει περιθωριοποιημένος τις ημέρες της πανδημίας και επιδιώκει την προσωπική προβολή απευθυνόμενος σε συγκεκριμένα ακροατήρια της παράταξης». Άλλα στελέχη ωστόσο συνδέουν τις διαδικτυακές αιχμές του Άκη Σκέρτσου προς την εισαγγελέα της δίκης με τις πολιτικές σχέσεις του πατέρα και του δικηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων με το κόμμα της Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι ο- ιδιαίτερα δραστήριος στο Facebook- υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπερασπίστηκε το σεξιστικό σποτ της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Μολαταύτα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το σποτ άρον-άρον υπό το βάρος των αντιδράσεων.

Οι ψευδείς αναφορές

Επιπλέον, έκθετη αφήνουν την κυβέρνηση οι ψευδείς αναφορές κορυφαίων υπουργών. Η Νίκη Κεραμέως -καταθέτοντας τη διαβόητη τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος- ισχυρίστηκε ότι έχει υπάρξει διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εξασφάλιση έγκρισης για την εφαρμογή της. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρείχε την ίδια διαβεβαίωση. Σύμφωνα ωστόσο με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (όπως προέκυψε μετά από συνάντηση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία), η εξέταση του ζητήματος απαιτεί χρόνο, τεκμηρίωση, μελέτες και διαβούλευση, επομένως η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Επιλεκτική... αστυνομική βία

Σάλο και πικρόχολα σχόλια για την... α λα καρτ «ευαισθησία» της κυβέρνησης προκαλούν και οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τον συνωστισμό (χωρίς μέτρα απόστασης) που προκάλεσε η φιέστα του Δήμου Αθηναίων για το άνοιγμα της «νέας» Πλατείας Ομονοίας. Πριν λίγες ημέρες δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε κάλυψη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των θαμώνων στις πλατείες λέγοντας σε υποκριτικούς τόνους ότι «δεν κάνουμε κάποιου είδους 'αντίσταση' με το να μαζευόμαστε όλοι σε μια πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής»!

Σκόιλ Ελικικού και για καλλιτέχνες

Συν τοις άλλοις, δεν περνά απαρατήρητος ο κυβερνητικός εμπαιγμός τύπου... Σκόιλ Ελικικού και προς τους εργαζόμενους στον τομέα του Πολιτισμού! Η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για την απογραφή στο Μητρώο καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης αφήνει εκτός βασικές ειδικότητες, όπως οι φωτιστές ή οι ενδυματολόγοι και δεν περιλαμβάνει καθηγητές ωδείων, δραματικών σχολών και σχολών χορού. Αντίθετα, συμπεριλαμβάνει τους... στεγνωτές κινηματογραφικών φιλμ και φωτοχαράκτες! Μόλις προχθές, το υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει από κοινού με το υπουργείο Εργασίας σε σχετικές συμπληρώσεις και διορθώσεις...

Ανασχηματισμός στην καρδιά του καλοκαιριού

Υπό αυτό το πρίσμα, «ειλημμένη» είναι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα «σε μια ημερομηνία κοντά στην 7η Ιουλίου, ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ.», σύμφωνα με "γαλάζιους" παράγοντες. Αν ο ανασχηματισμός είναι «εκλογικός» -ενόψει φθινοπωρινών εκλογών-, το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από «πολιτικά πρόσωπα ώστε να αντεπεξέλθουν με αρτιότητα στον συγκρουσιακό χαρακτήρα μιας προεκλογικής περιόδου». Ειδάλλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει «άνοιγμα στον κεντρώο χώρο» βολιδοσκοπώντας και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Υπουργοί σε καραντίνα

Στελέχη της Ν.Δ. ήδη προεξοφλούν την αποχώρηση τεσσάρων υπουργών. Ο Γιάννης Βρούτσης λόγω του φιάσκου με τα voucher των επιστημόνων και η Λίνα Μενδώνη μετά το άνοιγμα του μετώπου με τους καλλιτέχνες, βρίσκονται ήδη υπ’ ατμόν. Η κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπουργό Πολιτισμού προχθές το βράδυ στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης «δεν αλλάζει τον πρωθυπουργικό προσανατολισμό», λένε στην «Α» "γαλάζιοι" παράγοντες.

Προδιαγεγραμμένη θεωρείται και η αντικατάσταση του Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς στο μικροσκόπιο των ενοίκων του Μαξίμου τίθενται οι αντιδράσεις λαοφιλών ομάδων για τους χειρισμούς του υφυπουργού Αθλητισμού. Βαρύ είναι το κλίμα και για τον Χάρη Θεοχάρη, διότι, σε πρόσφατη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, έσπευσε να διαρρεύσει τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό χωρίς να έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τους εταίρους της Ε.Ε.

Τέλος, ακούγεται έντονα το σενάριο της επαναφοράς του πρώην επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εγχώρια πολιτική σκηνή με την ανάθεση -ενδεχομένως- του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL