Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Σύγκρουση με φόντο τον ανασχηματισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Σύγκρουση με φόντο τον ανασχηματισμό

Η φημολογούμενη απόπειρα λεηλασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε ενόψει ανασχηματισμού, είτε με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, είτε και στις δύο περιπτώσεις, ανησυχεί έντονα και βάσιμα τη Φ. Γεννηματά.

Η ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση αυτής της στρατηγικής πρακτικά διεγείρει ακόμα περισσότερο τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά που εσχάτως έχει αναπτύξει η Χαρ. Τρικούπη απέναντι στην κυβέρνηση. Τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο. Εντύπωση προκάλεσε η ευθεία επίθεση για τα εργασιακά, διά του Χρ. Πρωτόπαπα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί τα σχέδια του ΣΕΒ. Είναι χαρακτηριστική και η απάντηση του γραμματέα Επικοινωνίας Π. Βλάχου, ότι η παράταξη είναι «με ηγεσία, όργανα, στελέχη, εκπροσώπηση και ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση απέναντι στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και ότι αν υλοποιηθούν τέτοια σενάρια «λεηλασίας» του ΚΙΝ.ΑΛΛ., «θα πρέπει να προβληματιστούν οι νεοδημοκράτες».

Αντι-ΣΥΡΙΖΑ εμμονή

Όμως, την ίδια στιγμή, η δημοσιότητα και η έκταση που παίρνει το θέμα αξιοποιείται από ορισμένες πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος για επίθεση όχι προς τη Ν.Δ. και την απειλητική τακτική της αλλά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή ακόμα και προς στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εφόσον εκτιμάται ότι λειτουργούν υπέρ ανοιγμάτων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αφήνοντας ανοιχτούς τους διαύλους ενός διαλόγου μαζί του, με την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ανάλογα με τη λαϊκή βούληση στις επόμενες εκλογές, απέναντι στη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη, κατά της οποίας το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βάλλει ανελλιπώς και στοχευμένα, από την περίοδο της πανδημίας και μετά.

Η "διεύρυνση" ως "λεηλασία"

Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό με αφορμή δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας περί του σχεδίου Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον ανασχηματισμό και τη «διεύρυνση» που θέλει να δείξει ότι κάνει. Οι εν ενεργεία βουλευτές Ν. Γιαννακοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Χ. Κεφαλίδου, Απ. Πάνας διέψευσαν σε ό,τι τους αφορούσε. Από την άλλη, το όνομα του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Γ. Μανιάτη απουσίαζε από την κοινή δήλωση. Αρκέστηκε να σχολιάσει ότι ασχολείται με τα ακαδημαϊκά καθήκοντά του και τους φοιτητές του χωρίς να προχωρά σε ανάλογης έντασης διάψευση. Προ εβδομάδας, αρθρογραφούσε για το πώς στη μετά κορωνοϊό εποχή «η πρόοδος και η συντήρηση επανοηματοδοτούνται, υπερβαίνοντας παραδοσιακές κι εν πολλοίς ξεπερασμένες κομματικές ονοματοδοσίες και αυτοπροσδιορισμούς Δεξιάς - Αριστεράς».

Όμως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αντί να βάλλει κατά της Ν.Δ., στην οποία άλλωστε αποδίδονται οι σχεδιασμοί για «λεηλασία» του κόμματός του, επέλεξε να βάλει στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τους «συντρόφους» του. Είπε ότι «η συζήτηση για μεταγραφές έχει ενταθεί από τα ΜΜΕ και με αφορμή συνεντεύξεις στελεχών μας που με ‘έξυπνο’ τρόπο θέτουν ζήτημα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ». Και ότι αυτή η συζήτηση είναι «απαξιωτική, αποκαρδιωτική για τον κόσμο μας και αμφισβητεί τον πυρήνα των αποφάσεών μας για την αυτόνομη πορεία μας». Παρομοίως, ο Β. Κεγκέρογλου μίλησε για «αντι-ΠΑΣΟΚ καρτέλ» που «αναβιώνει με τους Μητσοτάκη και Τσίπρα».

Ενόχλησαν Καστανίδης – Ρέππας

Τα «καρφιά» Κωνσταντινόπουλου ήρθαν στον απόηχο δηλώσεων όπως αυτές του Χ. Καστανίδη και του Δ. Ρέππα. Ο πρώτος είχε πει πως, παρότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη τώρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο χρόνος θα δείξει. Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε πως ένας διάλογος είναι αναπόφευκτος αργά ή γρήγορα, χωρίς να υποχωρεί απ’ αυτή την εκτίμησή του παρά την ενόχληση που διαπιστώθηκε στη Χαρ. Τρικούπη. Αυτή έγινε αντιληπτή με δηλώσεις του επικοινωνιακού επιτελείου περί της αδιασάλευτης απόφασης για «αυτόνομη πορεία». Απόφαση που δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία πλευρά και που πάντως δεν προσκρούει στην προοπτική μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών. Είναι αξιοσημείωτο πως η Φ. Γεννηματά αποφεύγει να διευκρινίσει αν η «αυτόνομη πορεία» αφορά και το μετεκλογικό τοπίο, πέραν της αυτόνομης εκλογικής καθόδου.

Σε νεότερη τοποθέτησή του, ο Δ. Ρέππας, αν και είπε ότι το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πιθανό, πρόσθεσε ότι, ωστόσο, πολλές φορές οι εξελίξεις είναι τέτοιες που πράγματα που φαίνονται απίθανα γίνονται αυτομάτως πιθανά ή και αναγκαία. «Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ασφαλώς και δεν είναι ο ‘φυσικός σύμμαχος’ του ΣΥΡΙΖΑ», «σίγουρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός φορέας με τον οποίο πρέπει να έχουμε διάλογο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε διάλογο με άλλους πολιτικούς φορείς, που ανήκουν στην άλλη πλευρά του πολιτικού λόφου», είπε. Αναφορά που ενέχει σαφείς αιχμές προς ορισμένες πτέρυγες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Εξίσου σαφής ήταν όταν προειδοποιούσε πως νέα συνεργασία με τη Ν.Δ. θα επέφερε «αφανισμό» του κόμματος.

Τη δική του θέση κατέθεσε ο αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας Δ. Οικονόμου. Χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η απόφαση για αυτόνομη πορεία, έδειξε να θέτει ως όρους για τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να υπάρξει ένας «πολιτικός διάλογος ουσίας» πρωτίστως ένα «όραμα και σχέδιο για το μέλλον», καθώς και το ξεπέρασμα βασικών διαφορών του παρελθόντος και την κατεύθυνση που θα δώσει ο λαϊκός παράγοντας.

Τα δύο πρόσωπα

Αν η ενδεχόμενη λεηλασία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που θα βρει μπροστά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ένα άλλο πιο ουσιώδες αφορά στο μπερδεμένο στίγμα που προέρχεται από αντιφατικές επιλογές του.

Από τη μια, είναι σαφές ότι η Χαρ. Τρικούπη υιοθέτησε αντιδεξιό πρόσημο, διακήρυξε την πρόθεσή της να κόψει τους δεσμούς με τον νεοφιλελευθερισμό και «δεν κρατά ίσες αποστάσεις», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Από την άλλη, τα δεσμά αυτά με τη Ν.Δ. παραμένουν άρρηκτα, καθώς συνεχίζει σε αγαστή συνεργασία με τη Ν.Δ. στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis. Επιπλέον, καταβάλλει διαρκή προσπάθεια να εφευρίσκει αφορμές για επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα συχνά με ισοπεδωτικές αναφορές, προκειμένου να διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας από εκείνον. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της περί της μοναδικής «υπεύθυνης αλλά σκληρής αντιπολίτευσης», του «τρίτου πόλου». Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τον «τσουβαλιάζει» με τη Ν.Δ. ως από κοινού υπεύθυνους ενός «νέου διχασμού», και μάλιστα με αφορμή την εκδήλωση της Marfin, παρά την εξόφθαλμη πολιτική καπηλεία που επιχειρήθηκε πάνω στα 10 χρόνια της τραγωδίας.

Όμως, τελικά, οι επιθέσεις μοιάζουν παράταιρες, από τη στιγμή που οι θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. -από τα μείζονα διακυβεύματα για την οικονομία και την εργασία μέχρι την κριτική για τις «μπίζνες» και την κάθε πολιτική ή ιδεολογική ακρότητα της κυβέρνησης- τείνουν να συγκλίνουν, αν όχι να εφάπτονται, με αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL