Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Στο "ζύγι" οι εκλογές, "κλειδώνει" ο ανασχηματισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο "ζύγι" οι εκλογές, "κλειδώνει" ο ανασχηματισμός

Τη «μαργαρίτα των εκλογών» εξακολουθεί να μαδά ο πρωθυπουργός σταθμίζοντας τις αντικρουόμενες εισηγήσεις των στενών συνεργατών του αλλά και τις προτροπές αρθρογράφων τού φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Τα εκλογικά σενάρια πηγάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου παρά τις καθημερινές σχετικές διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το υφεσιακό κύμα που πυροδοτεί η πανδημία έχει ήδη «καταπιεί» το πρόγραμμα της Ν.Δ., που υποσχόταν... ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, «καλές θέσεις εργασίας» και... ουρές επενδυτών έξω από τις πύλες της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτό το φόντο, συνομιλητές τού πρωθυπουργού προκρίνουν τη «λύση» τής ανανέωσης της λαϊκής εντολής (τον Ιούλιο ή το φθινόπωρο) ενόψει της νέας ζοφερής πραγματικότητας. Τα εκλογικά σενάρια ενισχύει η απόφαση της κυβέρνησης να ανανεώσει τη θητεία του, έμπιστου για το Μαξίμου, Γ. Στουρνάρα στο πόστο της διοίκησης της ΤτΕ. Οι ίδιοι κύκλοι, επενδύοντας ταυτόχρονα στα πρόσκαιρα δημοσκοπικά ευρήματα, κομίζουν τη θέση να «ξεμπερδεύουμε με την απλή αναλογική».

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, που δεν προκρίνουν τη «λύση» των εκλογών - εξπρές προειδοποιούν για την παγίδα «να εξασφαλίσει η Ν.Δ. μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε περίπτωση νέας αυτοδυναμίας». Ήδη χθες ο αρθρογράφος των «Νέων» Γ. Πρετεντέρης, αφού ισχυρίστηκε ότι «η απλή λογική λέει εκλογές», καταθέτει την... ανησυχία του «να πέσει ο Μητσοτάκης θύμα της επιτυχίας του. Να πάρει δηλαδή κανένα 45% - 46% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να βρεθεί αυτοδύναμος παρά την απλή αναλογική, αλλά με 151 - 152 βουλευτές». Σημειώνει δε σε προειδοποιητικό τόνο «άντε μετά να αντιμετωπίσεις την κρίση όταν θα κρέμεσαι από κάθε φίτσουλα στη Βουλή». Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ομάδα των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε σημαία ότι το 87% των ερωτηθέντων στην προχθεσινή δημοσκόπηση της Alco λέει “όχι” σε πρόωρες εκλογές.

“Διορθωτικές κινήσεις”

Ειλημμένη είναι η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα «σε μια ημερομηνία κοντά στην 7η Ιουλίου, έναν χρόνο μετά την εκλογική επικράτησή μας» σύμφωνα με "γαλάζιους" παράγοντες. Αν ο ανασχηματισμός είναι «εκλογικός» -ενόψει φθινοπωρινών εκλογών-, το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από «πολιτικά πρόσωπα, ώστε να ανταπεξέλθουν με αρτιότητα στον συγκρουσιακό χαρακτήρα μιας προεκλογικής περιόδου». Ειδάλλως, βασική στόχευση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η προσθήκη προσώπων με τεχνοκρατικό - επιστημονικό προφίλ ώστε δοθεί το επικοινωνιακό σήμα «της διευρυμένης ματιάς του κ. Μητσοτάκη στην κοινωνία».

Τέσσερις υπουργοί σε «καραντίνα»

Στελέχη της Ν.Δ. ήδη προεξοφλούν ότι σε «πολιτική καραντίνα» θα τεθούν τέσσερις υπουργοί. Ο Γιάννης Βρούτσης λόγω του φιάσκου με τα vouchers των επιστημόνων και η Λίνα Μενδώνη μετά το άνοιγμα του μετώπου με τους καλλιτέχνες βρίσκονται ήδη υπ’ ατμόν. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν φέρεται να έχει ξεχάσει τους τραγικούς χειρισμούς του Λ. Αυγενάκη που ξεσήκωσαν -πριν τέσσερις μήνες- τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ενώ βαρύ είναι το κλίμα και για τον Χάρη Θεοχάρη, καθώς σε πρόσφατη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ άφησε να διαρρεύσει τμήμα του σχεδίου τής κυβέρνησης για τον τουρισμό χωρίς να έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL