Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Η ανανέωση της θητείας Στουρνάρα αναζωπυρώνει τα εκλογικά σενάρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανανέωση της θητείας Στουρνάρα αναζωπυρώνει τα εκλογικά σενάρια

Την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα προτείνει η κυβέρνηση τροφοδοτώντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενόψει της οικονομικής πανδημίας. Ο Γ. Στουρνάρας βρίσκεται στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014, έξι μήνες πριν εκπνεύσει η συγκυβέρνηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου.

Η σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνει ότι η «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη την ανεξαρτησία και το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος», ωστόσο η θητεία του κ. Στουρνάρα στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος είχε έντονο πολιτικό χρώμα. Ο κεντρικός τραπεζίτης όρθωνε εμπόδια στον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης για την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής αντιπροτείνοντας «λύσεις» μνημονιακής κοπής.

Αντίθετα αίσθηση προκαλεί η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για ύφεση της τάξεως του 4% το 2020 σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για βουτιά του ελληνικού ΑΕΠ στην περιοχή του 10%.

“Ιδιαίτερη τιμή”

«Η πρόταση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα» δήλωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας.

Διαβεβαίωσε δε ότι θα παραμείνει προσηλωμένος «στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών».

Αποστολή... η υπονόμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Το περιεχόμενο της «αποστολής» που προσδιορίζει ο Γ. Στουρνάρας φρόντισε να αμφισβητήσει ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας. Όταν σε κυβερνητικό επίπεδο καταβαλλόταν η μάχη για τη μη περικοπή συντάξεων και αφορολογήτου, ο Γιάννης Στουρνάρας κόμιζε την άποψη (3.11.2018) ότι «αν και με αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να παίζουμε, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Επιπλέον, όταν η χώρα βρισκόταν στην τελική ευθεία για την απαλλαγή από τα Μνημόνια, τασσόταν ανοιχτά υπέρ της λήψης της πιστωτικής γραμμής στήριξης του ESM καθώς (4.3.2018) «η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραβλέπει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η προληπτική γραμμή στήριξης διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού».

Η αλλαγή της κυβέρνησης ωστόσο επέφερε και τις... οβιδιακές μεταμορφώσεις του Γ. Στουρνάρα.

Μόλις πριν από σαράντα ημέρες (6.4), με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt", σημείωσε ότι «ο ESM μπορεί να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες περί πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους».

Επιπλέον, στο πλαίσιο μίας αντιθεσμικής ομιλίας (παρουσίαση βιβλίου των Ελ. Βαρβιτσιώτη - Β. Δενδρινού με τίτλο «Η τελευταία μπλόφα») ισχυρίστηκε ότι «η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 ήταν μια ήττα για την τότε κυβέρνηση, που έπρεπε να αντισταθμιστεί με κάτι άλλο».

Σύμφωνα με την ανάγνωσή του... αυτό το κάτι άλλο ήταν η «στοχοποίησή» του «με τρόπο εξωθεσμικό και φρικτό, που δεν χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου ενός πολιτισμένου κράτους, των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και γενικά προσώπων που δεν ήταν διατεθειμένα να παραβούν το καθήκον τους και να καταλύσουν την ανεξαρτησία των θεσμών που υπηρετούν»!

“Πρόβλημα η απλή αναλογική”

Η ανακοίνωση του Μαξίμου δίνει «πόντους» στην ομάδα των συνεργατών του πρωθυπουργού που εισηγούνται την άμεση διενέργεια εκλογών λόγω του... ευνοϊκού «δημοσκοπικού ανέμου» για την κυβέρνηση.

Η ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στο πηδάλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ερμηνεύεται ως επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρήσει ή να τοποθετήσει από τώρα στις «θέσεις - κλειδιά» πρόσωπα της αρεσκείας του, ώστε σε περίπτωση επανεκλογής του -μετά τις κάλπες εξπρές -να δρομολογήσει ανεμπόδιστα τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Άλλωστε το «βορίδειο» θεώρημα «να γίνουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς ώστε να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία» εφαρμόστηκε από τις πρώτες εβδομάδες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης μέσω της θεμελίωσης του επιτελικού κράτους.

Παρά δε τις μόνιμες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, το κλίμα στη "γαλάζια" Κ.Ο. είναι διαφορετικό. «Δεν πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν εκλογές, αλλά η απλή αναλογική είναι ένα πρόβλημα» δήλωσε χθες (Alpha 989) η Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο Κ. Κυρανάκης τη Δευτέρα επανέλαβε ότι «θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές στο τέλος της πανδημίας" χωρίς να προσδιορίζει χρονικό διάστημα...

Η εκφρασμένη διαφωνία του Ν. Κακλαμάνη

Η κυβερνητική απόφαση για ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα δεν προκαλεί καθολική ικανοποίηση στους κόλπους της Ν.Δ. «Εγώ πίστευα και πιστεύω ότι δεν έπρεπε να του είχε δοθεί ευκαιρία ούτε για την πρώτη θητεία του. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Είμαι λακωνικός και ο νοών νοείτω. Έχω τεράστιες ιδεολογικές διαφορές με τον κ. Στουρνάρα» είναι το μήνυμα που έχει στείλει από τον Ιούνιο του 2019 προς τον Κ. Μητσοτάκη ο Ν. Κακλαμάνης.

Σε αυτή τη γραμμή -σύμφωνα με πληροφορίες- κινούνται και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. (κυρίως παλαιότεροι), που μνημονεύουν τις ιδρυτικές αξίες του κόμματος.

Σκωπτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις “προβλέψεις” του

"Θα ξανασυναντηθούμε αργά ή γρήγορα"

“Θα έχει πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση”

“Καλή δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος” ευχήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας καυστικά ότι «τουλάχιστον τώρα που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού».

Υπογράμμισε δε «όχι όπως όταν προέβαλλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση. Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας μία προβολή στο μέλλον, κατέληξε πως «έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά ή γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL