Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τ. Θεοδωρικάκος: Καπιταλισμό έχουμε, δεν εγγυόμαστε τίποτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Θεοδωρικάκος: Καπιταλισμό έχουμε, δεν εγγυόμαστε τίποτα

Την κυνική αντίληψη της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και τις προοπτικές των ελεύθερων επαγγελματιών σ’ αυτήν την κομβική συγκυρία επιβεβαίωσε με αφοπλιστικό τρόπο ο Τάκης Θεοδωρικάκος (Open) λέγοντας ότι «καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιον τρόπο θα κινηθούν»! Σε ερώτηση δε που του τέθηκε για το εάν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων με την εκ περιτροπής εργασία, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία» προκαλώντας την έντονη δυσφορία -σύμφωνα με πληροφορίες- του Μαξίμου!

Επιστράτευση Γεραπετρίτη

"Η μεγάλη μας προσήλωση παραμένει πάντοτε στην εργασία, κάτι που θα αποτυπώνεται στη νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα» έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε επικοινωνιακό επίπεδο λίγες ώρες αργότερα (Real FM) ο έμπιστος του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης! Ισχυρίστηκε δε ότι «η κυβέρνηση πήρε πάρα πολύ έγκαιρα το μέτρο της απαγόρευσης των απολύσεων. Ήταν μια ελληνική καινοτομία" λησμονώντας τις απολύσεις που είχαν γίνει πριν τις 18 Μαρτίου με πρόσχημα την πανδημία.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε, παρ’ όλα αυτά, υποστηρίξει ότι «το κράτος είναι εδώ και διατηρεί ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ υπερασπίζεται και τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων», προϊδεάζοντας ωστόσο για «την αναπόφευκτη αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα» λόγω του «υφεσιακού κύματος».

Κοινωνικός αυτοματισμός

Επιχειρώντας δε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, σήκωσε το δάχτυλο στους δημόσιους υπαλλήλους λέγοντας πως «απολαμβάνουν τη μονιμότητα στη δουλειά τους και οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ότι εργάζονται για το καλό του συνόλου και περισσότερο απ' όσο πρέπει»! Ο αρμόδιος υπουργός για τον δημόσιο τομέα εξέφρασε την άποψη - απειλή: «Γενικά, θα έλεγα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες και να κερδίσουν σε κύρος»! Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες ημέρες του lockdown στη χώρα μας είχε ανακύψει το σενάριο των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των ασφυκτικών πιέσεων στα ταμειακά διαθέσιμα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δε δήλωνε στις 28 Μαρτίου ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Εμείς πήραμε αυτήν τη στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου»...

Κραδαίνει Μνημόνια

«Εάν αυτή τη στιγμή αποδυναμώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους να διασφαλίζουν ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ανοιχτούς όρους, θα αναγκαστούμε εκ των προγραμμάτων να καταφύγουμε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, το οποίο φέρνει μέτρα» είναι η... μνημονιακή απειλή που κραδαίνει ο Γ. Γεραπετρίτης επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη προώθηση εμπροσθοβαρών μέτρων μέσω της αξιοποίησης του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Ο υπουργός Επικρατείας, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επισήμανε ότι "εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσουμε τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό, που θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία".

«Καταστροφή η δεύτερη καραντίνα»

Τη δυσχερή θέση της ελληνικής οικονομίας δεν έκρυψε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ανοιχτά (ΣΚΑΪ) ότι «αν επιστρέφαμε για δεύτερη φορά σε καραντίνα, θα ήταν καταστροφή»! Επιδιώκοντας δε να αποτινάξει τις κυβερνητικές ευθύνες για τα... μελλούμενα, ισχυρίστηκε ότι «δεν περιμένουμε μια φανταστική χρονιά με άνοδο του τζίρου, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι η αγορά λειτουργεί έστω και υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Το 2020 θα είναι μια πρωτόγνωρα δύσκολη χρονιά, αλλά η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για να αμβλύνει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ωστόσο, στον απόηχο των πολλαπλών κυβερνητικών... εκδοχών που κατατίθενται για το βάθος της ύφεσης, προτίμησε να απαντήσει ότι «κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή»...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL