Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάθεται στα έδρανα της αντιδεξιάς αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάθεται στα έδρανα της αντιδεξιάς αντιπολίτευσης

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απομονωμένος στη Βουλή, φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. -μετά τον ΣΥΡΙΖΑ- για πλειοδοσία παροχών αναφορικά με το σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της εργασίας, αυτός από μόνος του θα μπορούσε να είναι ένας ικανός ανεμοδείκτης για να μετρήσει τον αντιπολιτευτικό άνεμο που ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά…

Η αντι-Ν.Δ. στροφή

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης η Χαρ. Τρικούπη ακολούθησε μια αντιπολιτευτική στάση που εκ των πραγμάτων συνέβαλε στην άμεση διάβρωση του κυβερνητικού αφηγήματος που επιχειρήθηκε να στηθεί περί μίζερης κριτικής ενός δήθεν απομονωμένου ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή το περιεχόμενο της κριτικής και των προτάσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ως σχεδόν ταυτόσημο σε πλείστες περιπτώσεις με την κριτική και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε το Μαξίμου να αποσύρει άρον - άρον το επιχείρημα που είχε φτιαχτεί με στόχο την εξουδετέρωση της κριτικής φωνής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε ο «αποτελεσματικότερος» δρόμος της πρωτοφανούς κυβερνητικής μονοφωνίας εις βάρος του συνόλου της αντιπολίτευσης...

Η κριτική στάση απέναντι στη Ν.Δ. είχε γίνει έντονη αρκετούς μήνες νωρίτερα. Καθοριστικό σημείο ήταν η αποτυχία συνεννόησης με τον πρωθυπουργό στα κρίσιμα για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητήματα του εκλογικού νόμου και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Έως ότου επιβεβαιωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν υπολογίζει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Φ. Γεννηματά κρατούσε στάση αναμονής... μετρώντας προσεκτικά τα λόγια της εναντίον της κυβέρνησης με το ίδιο υποδεκάμετρο που μετρούσε την απόσταση και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο αντιλήψεις

Πριν από το Πάσχα οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη προανήγγειλαν ότι στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» θα αντιπαρατεθούν δύο αντιλήψεις: "Η συντηρητική της Ν.Δ. και η ανάγκη για Αλλαγή με νέα Κοινωνική Συμφωνία". Με την πρόσφατη παρουσίαση του βασικού κορμού του σχεδίου του για την ανάκαμψη της οικονομίας, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιβεβαίωνε τη σαφή τοποθέτησή του απέναντι στη Ν.Δ. και την πρόθεση για σύγκρουση.

Βέβαια η Φ. Γεννηματά αναφέρει ότι η αντίληψη που θα αντιπαρατεθεί στη Ν.Δ. είναι η σοσιαλδημοκρατική, που, όπως επανειλημμένα φροντίζει να υπενθυμίζει, η ίδια εκπροσωπεί στη χώρα. Αν και μέσα από αυτή την “επισήμανση” - διεκδίκηση χώρου και ταυτότητας δεν κρύβει την πολιτική ανησυχία της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις οι δηλώσεις της αντικειμενικά φέρνουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο αντικυβερνητικό “στρατόπεδο” σε αυτή τη μάχη θέσεων και προγραμμάτων που ήδη εξελίσσεται δημόσια.

«Διαζύγιο με τον νεοφιλελευθερισμό»

Αυτό επιβεβαιώθηκε έντονα στην προχθεσινή συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή, με μια κομβική για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ομιλία της προέδρου του, που δήλωσε ότι έχει επιλέξει τη θέση της «προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Η σημασία της μπορεί να αξιολογηθεί σε σχέση και με το γεγονός ότι και στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», εκτιμούν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης πορεύεται με σχεδιασμό που θα του προσφέρει ετοιμότητα για ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό. Υπ’ αυτό το πρίσμα, μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίζεται να παίρνει συγκεκριμένη θέση.

"Η επιστροφή της πολιτικής"

«Το πώς θα προσδιοριστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά είναι προφανές ότι ο καθένας θα το κάνει με το δικό του στίγμα. Τώρα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δεν είναι όλα άχρωμα και ισοπεδωμένα» είπε η Φ. Γεννηματά.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό. Γιατί αποδείχτηκε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα που το έκανε αυτό απλά τον ενίσχυε και τον τροφοδοτούσε με ιδέες, προτάσεις, που καρπώνονταν τα κόμματα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς».

Μάλιστα είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι η δική του επιλογή είναι να αφήσει τις ανισότητες να υπάρχουν, «γιατί δεν σας αφορούν», «η απάντηση των συντηρητικών είναι επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας και της λατρείας της αγοράς».

«Μπαίνουμε σε μια πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη» υπογράμμιζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη στην «Α». Ανέφεραν ότι η παρέμβαση της Φ. Γεννηματά στη Βουλή και η αποτύπωσή της μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε για όλα τα ζητήματα «αποτελεί σπόρο μιας πολιτικής και ιδεολογικής πλατφόρμας που η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τη δουλεύει εδώ και καιρό».

Έχει κατασταλάξει, η τοποθέτηση προετοιμάστηκε σε όλες της συσκέψεις της εβδομάδας, συμπλήρωναν οι γνωρίζοντες. «Αυτό δεν σημαίνει αθώωση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «όμως έχουμε ‘λοκάρει’ αυτούς που κυβερνούν σήμερα».

Παρελθόν οι «ίσες αποστάσεις»

Η παράλληλη προσπάθεια «θωράκισης» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται προφανώς από τη Χαριλάου Τρικούπη ως ζήτημα επιβίωσης. Η Φ. Γεννηματά, σε ένα από τα ελάχιστα σχόλιά της για τον Αλ. Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, μίλησε για «τακτικισμούς για δήθεν προοδευτικά μέτωπα». «Έχουμε χαράξει σταθερή αυτόνομη πορεία. Δεν θα αλλάξουμε» απάντησε.

Είναι προφανές όμως ότι για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει εγκαταλειφθεί η λογική των «ίσων αποστάσεων». Αυτό παρά το γεγονός ότι συχνά η Χαριλάου Τρικούπη επιδίδεται απρόκλητα σε “κόντρες” για να διακηρύξει τη διαφοροποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν μοιράζεται ίδιες θέσεις μαζί του για κομβικά ζητήματα: ΕΣΥ, εργασιακά, στήριξη ανέργων, πρώτη κατοικία, επίθεση σε Γεωργιάδη, ευρωομόλογο, φίμωση της αντιπολιτευτικής φωνής από την κυβερνητική κυριαρχία στα ΜΜΕ και δημοκρατία «σε καραντίνα», σκάνδαλο των voucher Μητσοτάκη - Βρούτση, κλείσιμο των εκκλησιών στην πανδημία, μεγάλες επιφυλάξεις για άνοιγμα σχολείων, διατίμηση μασκών, στήριξη μικρομεσαίων - τουρισμού - αγροτικού κόσμου, υπόθεση Δημάκη.

Ή ακόμα όταν ανεβάζει εκ των υστέρων αντιπολιτευτικούς τόνους (ΠΝΠ Βρούτση) ή όταν υιοθετεί, έστω και καθυστερημένα, την αναγκαιότητα θέσεων που μέχρι πρότινος υποβάθμιζε επειδή τις εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ (αναγκαιότητα αξιοποίησης “μαξιλαριού”, αλλά για την επανεκκίνηση και όχι εν μέσω πανδημίας).

Πέρα από τις δημόσιες παρεμβάσεις που το επικυρώνουν, χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»-, σε πρόσφατη συζήτηση που είχε η Φ. Γεννηματά, έκοψε οποιαδήποτε κουβέντα περί «ίσων αποστάσεων» και είναι η πρώτη φορά που το έκανε τόσο έντονα. Την απέρριψε ως «υποβολιμαία» αρνούμενη ότι ακολουθήθηκε ποτέ...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL