Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ / Κόβει "τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό" η Φ. Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ / Κόβει "τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό" η Φ. Γεννηματά

Σε μια περίοδο που «μυρίζει» κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς, οι σκληρές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη στα εργασιακά και η παντελής απουσία σχεδίου του για την «επόμενη μέρα» της υγειονομικής κρίσης προσφέρουν την ευκαιρία στη Χαρ. Τρικούπη να εμπεδώσει το αντιδεξιό στίγμα που εδώ και μερικούς μήνες διαμορφώνει.

Από αυτή την άποψη, η ομιλία της Φ. Γεννηματά, στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή, είναι σίγουρα κομβική για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Καταρχάς γιατί η κριτική της στην κυβέρνηση ήταν σκληρή. Επί 35 λεπτά κατηγορούσε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, ότι ζητάει τα ρέστα για την ύφεση και την ανεργία, ότι το σκάνδαλο των voucher είναι δικό του και δευτερευόντως του Γ. Βρούτση, ότι ρισκάρει με την «ανοσία της αγέλης», ότι οι απολύσεις τον Μάρτιο μόνο ήταν 42.000, ότι έχει βάλει τους θεσμούς και την πολυφωνία σε καραντίνα, ότι δεν έχει δικαίωμα να συρρικνώνει δραματικά τη μεσαία τάξη, ότι εμπαίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κυρίως όμως ήταν κομβική γιατί, με αφετηρία το «restart» που επιχειρεί η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, περιέγραψε αρκετά γλαφυρά την επανεκκίνηση και τον ρόλο που επιδιώκει για το κόμμα της από εδώ και πέρα. Προσπάθεια που λαμβάνει ίσως ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στην οποία εισέρχεται η χώρα και την οποία ο πρωθυπουργός εντέχνως συντηρεί.

«Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με μεγάλα προβλήματα και αλλαγές. Το πώς θα προσδιοριστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά είναι προφανές ότι ο καθένας θα το κάνει με το δικό του στίγμα. Τώρα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δεν είναι όλα άχρωμα και ισοπεδωμένα», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε -σαν να μιλά για τον εαυτό της και το κόμμα της- ότι «επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό. Γιατί αποδείχτηκε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα που το έκανε αυτό απλώς τον ενίσχυε και τον τροφοδοτούσε με ιδέες, προτάσεις που καρπώνονταν τα κόμματα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς». Παράλληλα, απευθυνόμενη στον Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα, του είπε ότι η δική του επιλογή, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι να αφήσει τις ανισότητες να υπάρχουν, «γιατί δεν σας αφορούν». «Η απάντηση των συντηρητικών είναι επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας και της λατρείας της αγοράς» είπε.

Αν και μίλησε για «μιμητές» των σοσιαλδημοκρατικών αξιών, με αφορμή την ξαφνική «λατρεία» του ΕΣΥ, είναι εμφανές ότι οι βολές αφορούσαν το κεντρώο προσωπείο του Κυρ. Μητσοτάκη, που απειλεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να κρυφτούν πίσω από λόγια σοσιαλδημοκρατικά και με τις πολιτικές τους να οδηγήσουν τα πράγματα στην ενίσχυση της αγοράς και των ισχυρών σε βάρος των πιο αδύναμων. Τώρα όλοι ζητούν περισσότερο κράτος...», σχολίασε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL