Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Για όγδοη μέρα συνεχίζει την απεργία πείνας ο Β. Δημάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για όγδοη μέρα συνεχίζει την απεργία πείνας ο Β. Δημάκης

Την 8η μέρα απεργίας πείνας και τη 2η ημέρα απεργίας δίψας διανύει ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, ο οποίος ζητάει να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του, διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών για «πειθαρχικούς λόγους», την οποία χαρακτηρίζει εκδικητική και υποστηρίζει ότι οφείλεται στη συμμετοχή του στις ειρηνικές διαμαρτυρίες των κρατουμένων προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω της πανδημίας, τα οποία η κυβέρνηση εξήγγειλε χωρίς να τα πραγματοποιήσει ποτέ.

Ο Βασίλης Δημάκης, που είχε πραγματοποιήσει μακροχρόνια απεργία πείνας στο παρελθόν προκειμένου να του δοθεί το δικαίωμα να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του με βραχιολάκι, κάτι που είναι εφικτό μόνο εφόσον βρίσκεται στον Κορυδαλλό, έχει περάσει με εξετάσεις και φοιτά στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, αφού παρακολούθησε αρχικά μαθήματα σε Εσπερινό Λύκειο.

Στο πλευρό του βρίσκεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την απεργία το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ενώ από πολλές πλευρές τονίζεται το γεγονός ότι, λόγω της προηγούμενης απεργίας που είχε πραγματοποιήσει, η υγεία του είναι ήδη επιβαρυμένη και δεν αντέχει νέα καταπόνηση.

Ο Β. Δημάκης αρχικά ξεκίνησε απεργία πείνας την Τετάρτη 22 Απριλίου, την οποία τήρησε μέχρι την Κυριακή, ενώ από χθες πρόσθεσε σε αυτήν και την απεργία δίψας.

Βία από άνδρες των ΕΚΑΜ

Στη δήλωση που έκανε ο κρατούμενος, ανακοινώνοντας την απεργία πείνας που ξεκινούσε, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

"Την Παρασκευή 18.4, περί τις 9.30 μ.μ., εισέβαλαν στο κελί μου πάνοπλοι άντρες των ΕΚΑΜ και φωνάζοντας ψηλά τα χέρια και ένα σωρό άλλα με έσυραν εκτός του κελιού, με κόλλησαν στον τοίχο, με έδεσαν πισθάγκωνα παρότι έβλεπαν ότι κούτσαινα εμφανώς και ότι το δεξί μου πόδι ήταν πρησμένο από έλλειψη μαγνησίου, απότοκο της προηγούμενης απεργίας πείνας και δίψας πριν από δύο έτη ακριβώς, τότε που προάσπιζα τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα ζητώντας τη μη εξαίρεσή μου από τον θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης τον οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνω και τηρώ μέχρι κεραίας. Παρεμπιπτόντως με βρήκαν να διαβάζω ένα από τα πέντε μαθήματα του 6ου εξαμήνου (Το Δίκαιο της Θάλασσας). Με πήραν φορώντας παπούτσι στο αριστερό πόδι και παντόφλα στο δεξί και ενώ εγώ σφάδαζα από τους πόνους στο δεξί μου πόδι οδηγήθηκα στην Π. Ράλλη, όπου παρέμεινα για ένα βράδυ και το πρωί, χαράματα, με ειδική μεταγωγή και συνοδεία δύο περιπολικών, οδηγήθηκα στη φυλακή Γρεβενών, ρίχνοντάς με σε ένα κελί των πειθαρχείων όπου δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή (...). Στις 30.3, αν δεν απατώμαι, ήμουν ένα από τα τρία μέλη που συζητήσαμε εκτενέστατα τα του ιού Covid-19 και τα μέτρα που θα πάρετε όπως μας αναφέρατε. Μάλιστα, χαριτολογώντας, με αποκαλέσατε 'πολυλογά'. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε και φερθήκατε με αυτό τον υπάνθρωπο τρόπο; Μετά το πέρας κάποιων ημερών και αφού διαπιστώσαμε ότι όλα όσα μας είπατε στη συνάντηση εκείνη ήταν 'έπεα πτερόεντα', αποφασίσαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τίποτα από όσα μας είχατε υποσχεθεί δεν έγινε πράξη! Αυτό δηλαδή ήταν η αιτία να με κακοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο; Πού είναι η Δημοκρατία που πρεσβεύετε; (...).

Όταν από την πρώτη ημέρα εκλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε η μεταφορά της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., είχαμε καταγγείλει ότι στη χώρα έρχεται ο σωφρονιστικός Μεσαίωνας και δικαιωθήκαμε πολλαπλώς με όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα».

Σπ. Λάππας: "Αντί ανθρωπισμού και νομιμότητας, σκληρότητα και απανθρωπισμός"

Δήλωση για το ζήτημα έκανε και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, ο οποίος τονίζει ότι, αντί του ανθρωπισμού και της νομιμότητας, η κυβέρνηση επιλέγει τη σκληρότητα και τον απανθρωπισμό.

Μεταξύ άλλων, ο Σπ. Λάππας αναφέρει:

«Πριν από λίγες μέρες, με ανακοινώσεις και άρθρα μας καταγγείλαμε όσα συμβαίνουν στις φυλακές, κυρίως για όσες αποφάσεις λαμβάνονται από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, υπεύθυνη για την τήρηση της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου(!!!) στα καταστήματα κράτησης. Τονίσαμε σε κάθε ευκαιρία ότι ο κρατούμενος το μοναδικό δικαίωμα που στερείται είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, όπως το όρισε η δικαστική απόφαση με την επιμέτρηση της ποινής, και δεν στερείται κανένα άλλο δικαίωμα, ούτε βεβαίως το δικαίωμα στην υγεία, ούτε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία κυρίως συμβάλλει στον σωφρονισμό, που είναι και ο σκοπός εκτέλεσης της επιβαλλόμενης ποινής.

Εμείς, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λάβαμε πολλές πρωτοβουλίες για τη δυνατότητα εκπαίδευσης των κρατουμένων με την εξασφάλιση φοίτησής τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κρατούμενος σε κελί του Κορυδαλλού (Β. Δημάκης) που κατόρθωσε να τελειώσει μέσα στη φυλακή το Λύκειο και στη συνέχεια να εισαχθεί σε πανεπιστημιακή σχολή, πριν από λίγες μέρες, χωρίς κανέναν 'νόμιμο' λόγο, απήχθη από δυνάμεις της ΕΚΑΜ και μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών και κλείστηκε σε πειθαρχείο, στερούμενος έτσι κάθε δυνατότητας επαφής με το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή του. Πρόκειται για σαφή εκδήλωση του δόγματος 'νόμου και τάξη' στον χώρο του σωφρονισμού, που πολλές φορές έχουμε καταγγείλει. Επιλέγει η Γ.Γ. Αντεγκληματικής (!!!) Πολιτικής να δείξει αυταρχισμό, τη λογική 'νόμου και τάξης', το απάνθρωπο και σκληρότατο πρόσωπό της, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να σταθεί δίπλα σ' αυτόν τον νέο άνθρωπο που αγωνίζεται να μορφωθεί και 'σωφρονιστεί' σε συνθήκες και πορεία 'εξπρές του μεσονυκτίου'.

Φαίνεται ότι αντί νομιμότητας και ανθρωπισμού επιδεικνύεται σκληρότητα και απανθρωπισμός, αντί ευαισθησίας και συνδρομής σε έναν νέο κρατούμενο, που αγωνίζεται για μόρφωση, εκδηλώνεται εχθρότητα και εκδικητικότητα. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: Σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία η προστασία των δικαιωμάτων των φυλακισμένων αποτελεί απαράκαμπτη προϋπόθεση κάθε σοβαρής προσπάθειας εξορθολογισμού και εξανθρωπισμού του σωφρονιστικού συστήματος. Η εποχή κατά την οποία η εκτελεστική εξουσία πίστευε ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των φυλακών με την ωμή βία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού στην εποχή μας κερδίζει συνεχώς έδαφος το κεφάλαιο των ατομικών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Επιβάλλεται ο κρατούμενος αυτός, φοιτητής πανεπιστημιακής σχολής να επιστρέψει άμεσα στο κελί του Κορυδαλλού ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του και να παρακολουθεί τη Σχολή του. Αν δεν γίνει, τότε θα αποδειχθεί για μία ακόμα φορά ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. είναι τόση η δόση ακραίας ιδεοληψίας τους που νομίζουν ότι ευθύνεται το φάρμακο και όχι το νόσημα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL