Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Αίτημα για αναστολή υποχρεώσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίτημα για αναστολή υποχρεώσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο

Την αναστολή των συμβατικών τους υποχρεώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο, που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ζητούν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, αλλά και η εταιρεία διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της FRAPORT, επικαλούμενες τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι δύο εταιρείες διαχείρισης, με αντίστοιχες επιστολές τους προς τους αρμόδιους υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών και το ΤΑΙΠΕΔ ζητούν την αναστολή των αντιτίμων και αμοιβών που καταβάλλουν προς το Ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση των αεροδρομίων, ενώ αναμένεται εντός των ημερών η σχετική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης διά του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

ΔΑΑ: Οικονομική δυστοκία

Στις επιστολές του, τις οποίες έφερε στο φως το οικονομικό site economix.gr, ο μεν Διεθνής Αερολιμένας ενημερώνει πως λόγω της οικονομικής δυστοκίας, «η εταιρεία αεροδρομίου επιφυλάσσεται για την εκπλήρωση των προσεχών υποχρεώσεών της προς το Ελληνικό Δημόσιο» επικαλούμενη το άρθρο 31 της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου περί τους λόγους «ανωτέρας βίας». Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν, ως επί το πλείστον, την πληρωμή αμοιβής για τη χορήγηση δικαιωμάτων.

Προσθέτει επίσης ότι ο ΔΑΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για αναβολή των δόσεων των δανείων που οφείλει η εταιρεία αεροδρομίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

FRAPORT: Πρόβλημα ρευστότητας

Η δε γερμανική εταιρεία ζητεί την αναστολή καταβολής προς το Δημόσιο 44 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά και την αμοιβή παραχώρησης για το 2019. Σύμφωνα με την επιστολή της FRAPORT, το εν λόγω ποσό, το οποίο έπρεπε να καταβληθεί στο Δημόσιο στις 31 Μαρτίου, «βρίσκεται σε ειδικό αποθεματικό στους λογαριασμούς της εταιρείας και είναι απολύτως ασφαλές», ωστόσο ζητεί την αναστολή για λόγους «εξασφάλισης της ρευστότητας των παραχωρησιούχων». Σύμφωνα με τη FRAPORT, «το Δημόσιο δεν θα απωλέσει κανένα έσοδο από μια τέτοια ρύθμιση, αφού η υποχρέωση καταβολής θα συνεχίσει να υφίσταται σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η πανδημία θα έχει παρέλθει».

Εν αναμονή απάντησης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με το economiχ.gr, απάντησε ότι το Δημόσιο αξιολογεί την ειδοποίηση ανωτέρας βίας της εταιρείας και θα απαντήσει έως τις 22 Απριλίου.

Η απάντηση της κυβέρνησης αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς σε περίπτωση αναστολής το Ελληνικό Δημόσιο θα στερηθεί σημαντικών πόρων για το επόμενο διάστημα που θα αντιστοιχούσαν στα ποσά οικονομικής ενίσχυσης που παρέχονται, για παράδειγμα, σε επιστήμονες, δικηγόρους, κ.λπ., στο πλαίσιο του Βατερλό των σεμιναρίων τηλεκατάρτισης από τα ΚΕΚ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL