Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Δημοσκόπηση MRB: Οριακό προβάδισμα ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκόπηση MRB: Οριακό προβάδισμα ΝΔ

Προβάδισμα της τάξεως του 0,8% δίνει η MRB στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του enikos.gr. Τρίτο κόμμα παραμένει στην πρόθεση ψήφου η Χρυσή Αυγή, με πτώση, ωστόσο, του εκλογικού ποσοστού της. Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει την έλλειψη εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ, αλλά και στην οικονομική πολιτική που αντιπροτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, το 83,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας και την έξοδό της από την κρίση.

Πρόθεση Ψήφου

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, το 21,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψήφιζε τη ΝΔ και το 21,2% τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υποστηρίζει το 5,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα, τους ΑΝ.ΕΛ. το 4,8%, τη Χρυσή Αυγή το 6,9%, τη ΔΗΜ.ΑΡ. το 3,6% και το ΚΚΕ το 5%. Εκτός Βουλής παραμένουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης οι Οικολόγοι Πράσινοι, συγκεντρώνοντας το 1%, ενώ "Άλλο Κόμμα" προτιμά το  7%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να συγκεντρώνει το 23,5% των απαντήσεων.

Εκτίμηση Ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών (έχει γίνει ποσοστοποίηση στο συνολικό ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν συγκεκριμένο κόμμα δηλαδή στην διευκρινισμένη ψήφο) η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 0,8%.

Αναλυτικά τα ποσοστά:

ΝΔ:28,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 27,7%

Χρυσή Αυγή:9%

ΠΑΣΟΚ :6,8%

ΚΚΕ: 6,5%

ΑΝ.ΕΛ. : 6,3%

ΔΗΜΑΡ:4,7%

Οικολόγοι πράσινοι:1,3%

Άλλο κόμμα:9,2%

Συσπειρώσεις / Μετακινήσεις

Σημαντικό είναι το στοιχείο των συσπειρώσεων που παρουσιάζουν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων προς αυτά τα κόμματα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συσπείρωσης της Ν.Δ. είναι στο 73,8%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 72,1%.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, το μεγαλύτερο ποσοστό (10,7%) των υποστηρικτών της ΝΔ "μεταφέρεται" στην "αδιευκρίνιστη ψήφο", το 5,6% στο ΣΥΡΙΖΑ, το 5,5% στην Χρυσή Αυγή και το 4,4% σε "λοιπά κόμματα".

Η ψήφος για το 14,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι "αδιευκρίνιστη", το 3,9% μετακινείται στο ΚΚΕ, το 2,9% στους Ανεξάρτητους Έλληνες, το 2,5% στη ΝΔ, το 2,3% σε "λοιπά κόμματα" και το 2,1% στη Χρυσή Αυγή.

Δυσαρέσκεια για την Οικονομική Πολιτική

Αδιέξοδη θεωρούν οι πολίτες τόσο την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση η πλειοψηφία των πολιτών, όσο και την οικονομική πολιτική που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, συνολικά το 71,2% των πολιτών στην ερώτηση «αν η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη», απαντά «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» . Στην αντίστοιχη ερώτηση για την οικονομική πολιτική που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό εκείνων που απαντούν «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» φτάνει το 69,3%.

Κυβερνητικό σχήμα

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της χώρας, το 37,4% προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ενώ το 33,5% μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Απαισιόδοξο το 83,2% των ερωτηθέντων

Ενδεικτικός είναι επίσης ο δείκτης αισιοδοξίας, καθώς το 83,2% των πολιτών δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά έως πολύ άσχημα. Μόνο το 4,2% απαντά ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά έως πολύ καλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL