Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ / Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορεί την κυβέρνηση για ΕΣΥ και ανέργους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ / Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορεί την κυβέρνηση για ΕΣΥ και ανέργους

Οι μεγαλόστομες αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη για τους εργαζόμενους και τους άνεργους και η ρητορική στροφή 180 μοιρών για το δημόσιο σύστημα Υγείας με την αναγνώριση της σπουδαιότητας και της σημασίας που έχει η ενίσχυση του ΕΣΥ δεν άφησαν ασυγκίνητη την αντιπολιτευτική διάθεση της Χαριλάου Τρικούπη.

Αν και απέφυγε να σχολιάσει τις εκλογικές υπόνοιες του πρωθυπουργού, η Φ. Γεννηματά “καλωσόρισε” δηκτικά τον πρόεδρο της Ν.Δ. στην αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ “με πολλές δεκαετίες καθυστέρηση”.

Την ίδια ώρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με μπαράζ ανακοινώσεών του αποδομούσε τις “πομπώδεις” εξαγγελίες του για τη στήριξη της εργασίας και έκανε λόγο για “σκληρό εμπαιγμό”, ενώ κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει στη δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη, που “βάφτισε” την πλειονότητα των μακροχρόνια ανέργων αδήλωτους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισήμανε στον πρωθυπουργό (ΕΡΑ) ότι “το ΕΣΥ δεν χρειάζεται λόγια που γίνονται μόνο για το χειροκρότημα, μόνο για τα μπαλκόνια, αλλά έργο”. Θύμισε προεκλογικές εκστρατείες της Ν.Δ. με σύνθημά τους για τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ που θα γίνουν χοιροστάσια και τόνισε ότι “στην πράξη το εγκατέλειψαν χωρίς προσλήψεις, με δυσθεώρητα χρέη, 6,9 δισ. ευρώ το 2009”.

Τώρα, πρόσθεσε, “έχουμε πλεόνασμα δηλώσεων για το ΕΣΥ, αλλά έλλειμμα πράξεων από την κυβέρνηση”. Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να εντάξει τους νοσηλευτές του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως είναι οι συνάδελφοί τους του ιδιωτικού τομέα, ενώ δεν ξέχασε τη λογική του “διμέτωπου” ισχυριζόμενη πως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η Φ. Γεννηματά είπε, μεταξύ άλλων, ότι “κανένας, ούτε η Εκκλησία, δεν εξαιρείται από τα μέτρα και τις αποφάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής” επισημαίνοντας ότι και η Εκκλησία έχει ευθύνη να περιορίσει τα μεμονωμένα φαινόμενα και να μην επιτρέψει να ξαναεμφανιστούν, αλλά και η Πολιτεία να είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί”.

Την ίδια ώρα ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίαζε ότι “παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τελικά μόλις ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και μόνο οι μισοί εξ όσων (υποτίθεται) σχεδίαζε το υπουργείο Εργασίας”.

Σημείωσε ότι αποδεικνύεται πως εν μέσω πανδημίας “η κυβέρνηση δεν φρόντισε όλους όσοι έχουν πραγματική ανάγκη”. Ειδικότερα επισήμανε ότι πριν από τρεις εβδομάδες είχε ανακοινώσει 1,7 εκατ. εργαζομένους - δικαιούχους της ενίσχυσης των 800 ευρώ (από 2,6 εκατ. απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα) και, τελικά, θα λάβουν το επίδομα λιγότεροι από 850.000 δικαιούχοι. “Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο εμπαιγμός αποδεικνύεται σκληρός” υπογράμμισε.

Έντονη κριτική άσκησε και για την εξαγγελία Μητσοτάκη για το επίδομα των 400 ευρώ εξηγώντας ότι η “μικρή ενίσχυση” αφορά “μόλις 155.000 άτομα, δηλαδή έναν στους τρεις μακροχρόνια άνεργους”.

Βολές και για την απουσία μέριμνας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ευκαιριακά απασχολούμενους, για τους οποίους η εταιρεία δεν υπέβαλε δήλωση, που έχασαν τη εργασία τους και το σύστημα “Εργάνη” τους πετάει έξω λόγω μιας παροδικής απασχόλησης σε άλλη επιχείρηση εκτός των επιλεγμένων ΚΑΔ, απασχολούμενους με “γκρίζες” σχέσεις εργασίας κ.ά.

Να απαντήσει ο Βρούτσης για τη δήλωση Γεωργιάδη

Παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης ότι συνεχίζει απτόητος να προκαλεί το κοινό αίσθημα “βαπτίζοντας" τους μακροχρόνια άνεργους ως αδήλωτους εργαζόμενους στην πλειονότητά τους. Ανέφερε ότι, αν ο υπουργός έχει στοιχεία πως απασχολούνται κάπου παράνομα οι 300.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, που ακόμη και μετά τις εξαγγελίες δεν δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ, "τότε υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα" και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL