Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σε γραμμή Πέτσα οι δύο ιερείς σε Κέρκυρα και Κουκάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε γραμμή Πέτσα οι δύο ιερείς σε Κέρκυρα και Κουκάκι

Δεν έμειναν χωρίς συνέπειες οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η διαρκής συγκατάβαση με την οποία αντιμετωπίζει τις κατά καιρούς παράλογες απαιτήσεις μητροπολιτών για άνοιγμα των εκκλησιών.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που καλούσε τους πολίτες να πηγαίνουν στην εκκλησία στέλνοντας παραπλανητικό sms, δύο ιερείς, ο μητροπολίτης Κέρκυρας και ακόμη ένας ιερέας στο Κουκάκι πραγματοποίησαν τη λειτουργία παρουσία πολιτών και στη συνέχεια «κοινώνησαν» πιστούς, που είχαν προσέλθει στην εκκλησία μαζί με τα παιδιά τους.

Παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο

Στην Κέρκυρα μάλιστα παρούσα ήταν και η δήμαρχος του κεντρικού δήμου, υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, Μερόπη - Σπυριδούλα Υδραίου, γνωστή επίσης από διάφορες λαμπερές φωτογραφίσεις καθήμενη σε επίχρυσο θρόνο, η οποία μάλιστα συμμετέχει ταυτόχρονα στην καμπάνια... «Μένουμε Σπίτι».

Ο εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσης Λαμπρίδης άσκησε δίωξη τόσο κατά του μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριου όσο και κατά της δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημ. Μεταλληνού, ο οποίος επίσης ήταν παρών στην τέλεση της λειτουργίας, μετά το πέρας της οποίας κλήθηκαν οι πιστοί να κοινωνήσουν.

Μάλιστα, παρά τη σχετική διάψευση που έγινε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στη «θεία κοινωνία», θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γύρω τους, ήταν και η ίδια η δήμαρχος. Νωρίτερα, μετά τη λειτουργία, παρουσία άλλων 15 ανθρώπων -πέραν της δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου- και των τηλεοπτικών συνεργείων, ξιφούλκησε εναντίον της «απαγόρευσης της πίστης».

Ο μητροπολίτης Κέρκυρας και η δήμαρχος παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο, η οποία προσδιορίστηκε για τις 25 Μαΐου.

Άφαντος ο ιερέας στο Κουκάκι

Αντιθέτως δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ο παπάς που, παραβιάζοντας τον νόμο, λειτούργησε και στη συνέχεια προέβη στη διαδικασία παροχής της «θείας κοινωνίας» στο Κουκάκι, καθώς μετά τον σχηματισμό εναντίον του δικογραφίας εξαφανίστηκε προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Πιθανότατα ο ιερέας στο Κουκάκι δεν διαθέτει αρκετή εμπιστοσύνη ότι ο θεός θα τον προστάτευε από τυχόν σύλληψη και άμεση παραπομπή του σε δίκη, αν και από θεολογική σκοπιά η εξαφάνισή του θα μπορούσε να αποδοθεί σε θαύμα. Έσπευσε ωστόσο να δηλώσει το «παρών» στα κοινωνικά δίκτυα με μια ασύντακτη ανάρτηση, στην οποία κατήγγειλε ότι διώκεται ο χριστιανισμός και δήλωσε ότι σε περίοδο πανδημίας το να κλείνουν οι εκκλησίες ισούται με το να κλείνουν τα νοσοκομεία (sic).

Στην εκκλησία όπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέας βρέθηκε μόνο ο νεωκόρος του ναού, ο οποίος κατέθεσε ότι «η κεντρική πόρτα ήταν κλειστή όπως προβλέπεται» και ότι «δεν κατάλαβε πώς άνοιξε η πλαϊνή πόρτα και βρέθηκε ο ιερέας να δίνει θεία κοινωνία σε ανθρώπους που περίμεναν».

Τη δίωξη κατά του ιερέα στο Κουκάκι παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Βαγγ. Ιωαννίδης, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει σχετική τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα, καθώς και σχετική αναφορά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεία κοινωνία στο Κουκάκι δόθηκε υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των περίοικων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την παρανομία, με τον ιερέα να τους απαντά ότι αυτό που κάνει «είναι απολύτως νόμιμο».

«Συνήγοροι» Βελόπουλος και Σεραφείμ

Στο πλευρό των δύο παπάδων πάντως βρέθηκαν εξέχοντες συμπολίτες μας, όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, που δεν έχασε την ευκαιρία να μιμηθεί τον πολιτικό του πατέρα Γ. Καρατζαφέρη απευθυνόμενος στο ποίμνιο της Ν.Δ. και καλώντας το «να μην ανεχθεί την επιστροφή στις εποχές διώξεων του 1ου και 2ου μετά Χριστό αιώνα».

Αποστάσεις αντίθετα κράτησε η Ιερά Σύνοδος, η οποία υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις της είναι υποχρεωτικές.

ΣΥΡΙΖΑ: Διγλωσσία της κυβέρνησης

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρει: «Οι χθεσινές τραγικές εικόνες πολιτών να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες εν μέσω πανδημίας, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει υπομονετικά σπίτι της εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης μίας μικρής μειοψηφίας. Είναι και αποτέλεσμα της πρωτοφανούς διγλωσσίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την Εκκλησία.

Μόλις την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρότρυνε τους πολίτες να παρακάμψουν τα μέτρα για να ασκήσουν ατομική λατρεία στις εκκλησίες της ενορίας τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και χθες είδαμε τη γαλάζια δήμαρχο Κέρκυρας να σπάει την καραντίνα. Οι εκ των υστέρων αυτονόητες παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια της Ν.Δ. εις βάρος των θυσιών των πολιτών».

"Όχι άλλη απιστία! Όχι άλλος πόλεμος κατά της Εκκλησίας"

Ενώ η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς, μητροπολίτες υπερασπίζονται τους παραβάτες σηκώνοντας "ιερό μπαϊράκι"

«Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως» τόνισε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όταν έγινε γνωστό το περιστατικό με τον ιερέα στο Κουκάκι, που κοινώνησε πιστούς παρά τις απαγορεύσεις. Όμως μια σειρά από μητροπολίτες στάθηκαν στο πλευρό του ιερέα, καθώς και του μητροπολίτη Κέρκυρας Νεκτάριου, που τέλεσε λειτουργία παρουσία της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ισχυρίστηκε ότι ο ιερέας στο Κουκάκι δεν παραβίασε τους νόμους για την καραντίνα, καθώς δεν έχει προβλεφθεί ρητή απαγόρευση της θείας κοινωνίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ «ως απλός πιστός», κατά παράβαση της απαγόρευσης της Ιεράς Συνόδου για παρεμβάσεις μητροπολιτών στα ΜΜΕ, ο Σεραφείμ επικαλέστηκε τις... νομικές του γνώσεις και υποστήριξε ότι «η ΚΥΑ δεν αφορά τη θεία κοινωνία, αφορά τον συγχρωτισμό». Στο ίδιο κλίμα, ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς προέτρεψε: «Όχι άλλη απιστία! Όχι άλλος πόλεμος κατά της Εκκλησίας του Χριστού μας και των αχράντων μυστηρίων!». Ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος ζήτησε «να μην διαπομπεύεται και στοχοποιείται» η θεία κοινωνία.

Τέλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατηγόρησε όσους ασκούν αρνητική κριτική στην Εκκλησία ότι έχουν ως σκοπό να μειώσουν το κύρος των θεσμικών της οργάνων και των αποφάσεών τους, ενώ συνέδεσε την κριτική αυτή με την υφέρπουσα... διαδοχολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL