Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / Εξωραϊσμός της πραγματικότητας από τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / Εξωραϊσμός της πραγματικότητας από τον Κυρ. Μητσοτάκη

"Πολύ σημαντικά στοιχεία" χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "τα μέτρα για τους αδύναμους αλλά κυρίως την επόμενη μέρα σε επίπεδο εργασίας, οικονομίας, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυσης των εργαζομένων και φυσικά των ηλικιωμένων, που είναι η ομάδα πληθυσμού που βάλλεται αυτή τη στιγμή αρκετά"

Σε εξόφθαλμη επιχείρηση εξωραϊσμού των κυβερνητικών επιλογών στους τομείς της οικονομίας και της Υγείας επιδόθηκε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απέκλεισε δε την προοπτική εφαρμογής εμπροσθοβαρών μέτρων για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού ορίζοντας ως «το επόμενο μεγάλο στοίχημα να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητα από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος». «Δεν ξέρω πώς θα πορευτούμε την επόμενη ημέρα» διεμήνυσε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάσσοντας την ανάγκη «να συνεχίσουμε τον περιορισμό» ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Φωτογράφισε νέα σκληρά μέτρα

«Το μέλημά μας ήταν η προστασία των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης» ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φόντο της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων που προβλέπουν οι ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση έχουν ένα χαρακτήρα ισότητας και δικαιοσύνης”. Προλειαίνοντας δε το έδαφος για νέο κύμα δυσχερών αποφάσεων σημείωσε ότι «όλη η Ευρώπη θα βρεθεί σε ύφεση, δεν θα μπορεί και η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση».

Τίποτε για προσλήψεις

Αγνοώντας, παράλληλα, τα επιτακτικά αιτήματα για μαζικές προσλήψεις στο σύστημα Υγείας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό το οποίο υπερτερεί δεν είναι άλλο από την υγεία του πληθυσμού», δίνοντας έμφαση «στη φροντίδα για τους πιο αδύναμους». Στον απόηχο δε της παρέμβασης των ΜΑΤ στο προαύλιο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των υγειονομικών, είπε ότι «είμαστε μια Δημοκρατία της πειθούς», ενώ ισχυρίστηκε πως επήλθε «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το κράτος, τους δημόσιους λειτουργούς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας»! Το κεντρικό συμπέρασμα που εξήγαγε δε ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς κρίσης, είναι ότι «ανεδείχθη ένας τεκμηριωμένος τεχνοκρατικός επιστημονικός λόγος».

Κ. Σακελλαροπούλου για αδύναμους

Στην ανάγκη στήριξης των μέτρων που έχουν ληφθεί «για τους αδύναμους αλλά κυρίως και την επόμενη μέρα σε επίπεδο εργασίας, οικονομίας, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και φυσικά των ηλικιωμένων» εστίασε, στη θεσμική παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξήρε δε «τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που οι αρμόδιοι επιστήμονες προτείνουν».

Αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε ελευθερίες...

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε σε διθυραμβικούς τόνους ότι «τα έχουμε πάει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» καθώς «πήραμε τα μέτρα (σ.σ.: περιορισμού μετακινήσεων) νωρίς». Σημείωσε δε με ηγετικό στόμφο -δύο φορές- ότι «η κοινωνία πρέπει να πειθαρχεί». Δεν πέρασε δε απαρατήρητο ότι ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως «αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα περιορισμού βασικών ελευθεριών».

Τέλος Απριλίου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε να θέσει ένα ορόσημο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών λέγοντας ότι «πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου ώστε να μπορέσει ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο».

Με το βλέμμα στα τραγικά διλήμματα

Τηλεδιάσκεψη με στελέχη των ΜΕΘ πέντε δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποίησε προχθές ο πρωθυπουργός. Στρέφοντας το βλέμμα στα τραγικά διλήμματα των Ιταλών και Ισπανών γιατρών σχετικά με το ποιος ασθενής θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτι και αναπνευστήρα εξέφρασε την ευχή «να μην φτάσουμε στο σημείο να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής».

Στ. Πέτσας: «Δύσκολο το ευρωομόλογο»

Χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για σύγκλιση των υπουργών Οικονομικών προς την κατεύθυνση της έκδοσης ευρωμολόγου τοποθέτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ΣΚΑΪ). «Το πιο δύσκολο είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός που να μπορούμε όλα τα κράτη-μέλη να δανειζόμαστε σχετικά φτηνά, αυτό είναι ένα κοινό ευρωομόλογο», επεσήμανε ενόψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup. Αποφεύγοντας να στηλιτεύσει τη γερμανική ακαμψία, περιορίστηκε στην υπενθύμιση ότι «το θέμα του ευρωομολόγου παραμένει πάντα στο τραπέζι, γιατί το έχουν θέσει πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός». Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Πέτσας ταυτίζεται με την προσέγγιση του Άδ. Γεωργιάδη ότι «η κίνηση των εννιά είχε νόημα γιατί άνοιξε η συζήτηση για μεγάλη οικονομική βοήθεια μέσα στη Γερμανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL