Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ / «Όχι» του ΣτΕ στην προσφυγή κατά της απαγόρευσης λειτουργιών με πιστούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ / «Όχι» του ΣτΕ στην προσφυγή κατά της απαγόρευσης λειτουργιών με πιστούς

Διεξαγωγή θρησκευτικών λειτουργιών σε κάθε χώρο λατρείας χωρίς την παρουσία πιστών προβλέπει η νέα απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Η κοινή υπουργική απόφαση ουσιαστικά υιοθετεί την πρόσφατη πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και επιτρέπει την τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών. Οι παπάδες κι οι ψάλτες που θα τελούν τη λειτουργία θα πρέπει να είναι μέχρι τέσσερις το πολύ.

Μέχρι τώρα, η διεξαγωγή λειτουργιών επιτρεπόταν μόνο με σκοπό αυτές να μεταδοθούν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, κάτι που περιόρισε τη διεξαγωγή τους σε λίγες εκκλησίες, συνήθως μόνο τους μητροπολιτικούς ναούς, που είχαν αυτήν τη δυνατότητα. Ακόμα, επιτράπηκε η μετάδοση λειτουργιών μέσω Διαδικτύου, κάτι που είχε παραλειφθεί στην αρχική απόφαση.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας την προσφυγή πολιτών και σωματείων κατά της προηγούμενης υπουργικής απόφασης που είχε απαγορεύσει τις λειτουργίες παρουσία πιστών.

Παράλληλα, η ΔΙΣ έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους μητροπολίτες προτρέποντάς τους «φιλαδέλφως» να καταθέσουν έναν μισθό στον ειδικό λογαριασμό της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα μέλη της ΔΙΣ έχουν ήδη καταθέσει ένα μισθό στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Η ΔΙΣ επισήμανε στους μητροπολίτες ότι θα μπορούσαν εναλλακτικά να καταθέσουν τον μισθό τους σε νοσοκομείο της επαρχίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL