Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ν. Σαντορινιός: Προστασία των νησιών από τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις επιβατών και διασφάλιση της ακτοπλοϊκής τους σύνδεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Σαντορινιός: Προστασία των νησιών από τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις επιβατών και διασφάλιση της ακτοπλοϊκής τους σύνδεσης

Όσο πλησιάζουν οι μέρες αυτού του Πάσχα, τα νησιά, ιδίως τα μικρά, ανηφορίζουν το δικό τους Γολγοθά ανασφάλειας και φόβου. Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και μέρες προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και προς την Κυβέρνηση, εντούτοις έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο ουσιαστικού ελέγχου των μετακινήσεων προς τα νησιά, παρόλο που εντοπίσθηκαν προσπάθειες μαζικής «φυγής» προς την επαρχία. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η Νησιωτικότητα, ειδικά μέσα στις συνθήκες αυτής της Κρίσης που βιώνουμε, απαιτεί ειδική και ισόρροπη μεταχείριση, έτσι ώστε να διασφαλιστούν απρόσκοπτα οι συνθήκες ζωής των νησιωτών και η τροφοδοσία των νησιών από τη μια, και από την άλλη να προστατευθούν οι μόνιμα διαμένοντες κάτοικοι από μετακινήσεις επισκεπτών, ειδικά στα νησιά που οι δομές υγείας είναι υποστελεχωμένες και μη ικανές να αντιμετωπίσουν κρούσματα του ιού.

Τα μικρά νησιά δεν διαθέτουν οργανωμένα κέντρα υγείας και σε πολλές περιπτώσεις τις υπηρεσίες καλύπτει ένας μόνο γιατρός. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την επαρκή προμήθεια των νησιών σε υγιειονομικό προστατευτικό υλικό, όπως μάσκες και γάντια. Υπό αυτή την έννοια τα νησιά μας είναι ανοχύρωτα και απροστάτευτα μπροστά στην πανδημία και τώρα, ακόμη περισσότερο, χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας και ειδικές πολιτικές προστασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε προτείνει την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των προσώπων που ταξιδεύουν προς τα νησιά, επιτρέποντας μόνο περιπτώσεις ανάγκης, συνδρομής συγγενικών προσώπων και άλλες ειδικές συνθήκες. Επίσης, πρότασή μας προς την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν η εμπλοκή στην διαδικασία ελέγχου και διασφάλισης της τήρησης της υποχρεωτικής καραντίνας, όσων φτάνουν σε νησιωτικούς Δήμους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, ιδίως των μικρών, η οποία έχει καλύτερη εικόνα των τοπικών κοινωνιών και, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχει επιδείξει ωριμότητα, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να περιμένουν. Χρειάζονται την εκπόνηση ενός άμεσου συνολικού σχεδίου για την προστασία του μόνιμου πληθυσμού από πιθανή έκθεσή τους σε κρούσματα κορονοϊού. Η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα, παίρνοντας μέτρα περιορισμού των πιθανών μαζικών μετακινήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή διασύνδεσή των νησιών η οποία είναι κομβικής σημασίας για την διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας των νησιωτών και της συνέχισης της τροφοδοσίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL