Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κλαδεύει τα "λεφτόδεντρα", αλλά δεν θέλει ούτε το "μαξιλάρι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κλαδεύει τα "λεφτόδεντρα", αλλά δεν θέλει ούτε το "μαξιλάρι"

Μακριά από τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας” της κυβέρνησης, την οποία στηλιτεύει καθημερινά και ο ΣΥΡΙΖΑ, κινείται και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παράλληλα, όμως, στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από αυτόν, επιχείρησε και εκείνο -όπως εξαρχής κάνει η Ν.Δ.- να υποβαθμίσει τη σημασία που αποκτά για την αντιμετώπιση της κρίσης το “μαξιλάρι” των 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χθες -ημέρα παρουσίασης του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι”- εξέδωσε ανακοίνωση με “επτά προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία μέσα στην κρίση” χαρακτηρίζοντας “αποσπασματικά και ανεπαρκή” τα μέτρα που έχουν παρθεί με την επισήμανση ότι “συνοδεύονται από παρεμβάσεις που θίγουν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα”. “Τώρα είναι η ώρα να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις και την κοινωνία γιατί αν καταρρεύσουν, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη και η χρονική διάρκειά της πολύ μεγαλύτερη” και “θα βρεθούμε μπροστά σε νέα Μνημόνια” επισήμανε.

Χωρίς να αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να του καταλογίσει μαξιμαλισμό στις προτάσεις που επρόκειτο να καταθέσει ώστε να εμφανιστεί μετριοπαθές το ίδιο. Έτσι, στην ανακοίνωσή του (που είχε προηγηθεί της παρουσίασης του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ), το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέφερε ότι “δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε το γενικότερο πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την κρίση”, καθώς δεν έχουμε μπροστά μας όλα τα στοιχεία ακόμα και πως ναι μεν δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, ωστόσο οι οικονομικές δυνατότητες είναι σημαντικά μεγαλύτερες, όμως έχουν όρια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δυνατότητες αυτές δίνονται από το πάγωμα των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη συμμετοχή της χώρας στο Q.E. Όμως έχει αντίθετη άποψη για την αξιοποίηση του “μαξιλαριού” που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο “μαξιλάρι”, “για το οποίο γίνεται πολλή συζήτηση”, είπε ότι “μέρος του προέρχεται από την υπερφορολόγηση" και πως “θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο γενικότερο πρόγραμμα ανόρθωσης. Είναι λάθος η συζήτηση να γίνεται τώρα".

“Καμία συζήτηση για περικοπές μισθών και συντάξεων”

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας, και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις, σχολιάζοντας ότι δεν αρκούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες ύψους 1% του ΑΕΠ. Ζήτησε επίσης συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αγροτών, καθώς τα 150 εκατ. “είναι σταγόνα στον ωκεανό”, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού. “Καμία συζήτηση για περικοπές μισθών και συντάξεων", διεύρυνση του ειδικού επιδόματος, κατάργηση του άρθρου 9 της ΠΝΠ, επίδομα ανεργίας για όλη τη διάρκεια της κρίσης, παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τέλος, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, χορήγηση του επιδόματος Πάσχα σε αστυνομικούς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL