Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EwG ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ EUROGROUP / Πακέτο μισό τρισ. ευρώ προανήγγειλε ο Μ. Σεντένο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EwG ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ EUROGROUP / Πακέτο μισό τρισ. ευρώ προανήγγειλε ο Μ. Σεντένο

“Στο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, εκτός από τη γαλλική πρόταση για την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα εκδίδει κοινό χρέος, θα υπάρχει αναφορά και στην πρόταση της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης με απευθείας χρηματοδοτήσεις από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ώστε να είναι δυνατή κάποια συνδυαστική λύση”

Νέα μέτρα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών στην κρίση του κορωνοϊού θα βρεθούν στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup, που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά τις αψιμαχίες μεταξύ Βορρά και Νότου στην τελευταία τηλε-σύνοδο κορυφής με φόντο το κορωνομόλογο, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν αναλάβει το έργο να βρουν αυτήν την εβδομάδα μια συμφωνία που να τους ικανοποιεί όλους.

Στο χθεσινό EuroWorking Group, που προετοίμασε τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών, αποφασίστηκε να τεθεί επί τάπητος ένα συνδυαστικό πακέτο με επιμέρους προτάσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, το ύψος αυτού του πακέτου θα ανέρχεται συνολικά σε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, ένα ποσό στήριξης που «η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ», όπως είπε σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες το σαββατοκύριακο.

Τρία στοιχεία

Συγκεκριμένα το πακέτο θα περιέχει τα τρία στοιχεία στα οποία υπάρχει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ευρεία συμφωνία. Αυτά είναι:

* Η πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλες τις χώρες έως 240 δισ. ευρώ.

* Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης (SURE).

* Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων 25 δισ. με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.

Σε αυτά προστίθενται και τα προηγούμενα εργαλεία: τα μέτρα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και οι προτάσεις της Επιτροπής για τα διαρθρωτικά ταμεία.

Όσον αφορά τα κορωνομόλογα που ζητούσαν με επιστολή τους εννιά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπάρχει μια σχετικά “αόριστη” αναφορά και, όπως όλα δείχνουν, θα συνδεθεί με την επόμενη φάση, αυτήν της ανοικοδόμησης των οικονομιών μετά την κρίση.

“Η συζήτηση είναι ανοιχτή”

Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπονομεύσει “τη δυνατότητά μας να συμφωνήσουμε στην έκτακτη πλευρά, τις τρεις ασφαλιστικές δικλίδες”. «Για να μοχλεύσουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης, θα χρειαστούμε νέο χρήμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, ρεαλιστές και χωρίς κόκκινες γραμμές» πρόσθεσε.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προϋποθέσεων που θα συνδεθούν με ενδεχόμενο δανεισμό από τον ESM μέσω πιστωτικής γραμμής, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό. Συγκεκριμένα όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα που θα παραπέμπουν σε μνημόνια, ωστόσο θα υπάρχουν κάποιες γενικές δεσμεύσεις για την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Στο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, εκτός από τη γαλλική πρόταση για την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα εκδίδει κοινό χρέος, θα υπάρχει αναφορά και στην πρόταση της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης με απευθείας χρηματοδοτήσεις από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ώστε να είναι δυνατή κάποια συνδυαστική λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL