Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
ΕΝΤΟΝΑ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ / Αλ. Τσίπρας: "Αδιανόητο να υπολογίζουμε κόστος και πολιτικά οφέλη την ώρα που μετράμε νεκρούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΟΝΑ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ / Αλ. Τσίπρας: "Αδιανόητο να υπολογίζουμε κόστος και πολιτικά οφέλη την ώρα που μετράμε νεκρούς"

Έντονα επικριτικός για κάθε λογής επικοινωνιακές πρακτικές και ίδιου χαρακτήρα σχεδιασμούς που μπορεί να έχει το Μέγαρο Μαξίμου ή όποιος άλλος εν μέσω της κρίσης από μια πανδημία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κοστίζοντας ανθρώπινες απώλειες και πόνο, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή Τύπου για το σχέδιο “Μένουμε όρθιοι” του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών με αναφορές σε κάθε λογής σενάρια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις γύρω από αυτά και την “επόμενη μέρα”. Ήδη με την εισήγησή του προειδοποιούσε ότι όποιος ασχοληθεί αυτή τη στιγμή με το να μετρά πολιτικό κόστος, οφέλη, δημοσκοπικές μετρήσεις και τα βάλει πάνω από το εθνικό συμφέρον, “θα το πληρώσει διπλά και τριπλά” και πως το ζήτημα είναι “να μην το πληρώσει η χώρα”.

"Μου είναι αδιανόητο, την ώρα που μετράμε νεκρούς, οι σκέψεις πολιτικών, δημοσιογράφων και δημοσιολόγων να είναι σε κέρδη, οφέλη και πολιτικές αναμετρήσεις. Δεν θα ήθελα καν να μπω σε τέτοιες συζητήσεις" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς σχετικά με σενάρια περί εκλογών μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Ίδιος ήταν ο τόνος του όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας: "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχολούμαστε με ψαλίδες και πολιτικά οφέλη".

Σχετικά με τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι "δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας". "Νομίζω ότι είναι πρόσφατη η λαϊκή ετυμηγορία" πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι “επιπλέον η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση που καταθέτει προτάσεις, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε τέτοια συζήτηση".

"Μου είναι αδιανόητο, την ώρα που μετράμε νεκρούς, να κάνουμε υπολογισμό κόστους και οφέλους. Αυτό το ταμείο θα γίνει όταν έρθει η ώρα" σημείωσε δίνοντας με αυτόν τον τρόπο απάντηση και σε όσους ασκούν κριτική για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν με απασχολούν αυτές οι κριτικές. Η σκέψη μου είναι προσανατολισμένη στο πώς θα είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό και παρεμβατικοί" είπε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή αν θέτει αυτό το αίτημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι έχει ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και πριν από την πανδημία. “Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που κάθε φορά αποφασίζει και κρίνει. Ως εκ τούτου αρκούμαι να πω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την ευθύνη να κρίνουν”.

Επισήμανε ακόμη ότι “η κυβέρνηση έχει την τύχη να έχει μια αντιπολίτευση, αξιωματική και από τα άλλα κόμματα που προτάσσουν το εθνικό συμφέρον, κάτι που δεν είχαμε εμείς όταν ήμασταν κυβέρνηση” και πως “αν ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι όλες αυτές τις δυσκολίες δεν χρειάζεται να τις αντιμετωπίσει με συζήτηση με τα άλλα κόμματα, θα κριθεί στο τέλος της ημέρας”.

“Ακραία νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις”

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και της κατάθεσης προτάσεων και όλοι θα κριθούμε", για να τονίσει ότι “δεν καταθέτουμε τις προτάσεις μας για να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά για να πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρέπει να τις υιοθετήσει". "Αν δεν μας ακούσει η κυβέρνηση, δεν μας είναι καθόλου ευχάριστη η σκέψη ότι μπορεί να δικαιωθούμε στο μέλλον" σχολίασε στο ίδιο πνεύμα.

Εξήγησε ότι όλη η παρέμβασή του είναι “να προλάβουμε το ενδεχόμενο επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και μια περίοδο λιτότητας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, με την ενίσχυση της οικονομίας με τη χρήση του 'μαξιλαριού' και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.”.

Επέκρινε την κυβέρνηση για ακραία νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις στον τομέα της εργασίας με την επισήμανση ότι “πουθενά αλλού δεν έχει υιοθετηθεί η αναστολή εργασίας ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η μείωση κατά 50% του μισθού των εργαζομένων με την εκ περιτροπής εργασία”.

Κίνδυνος για νέα Μνημόνια αν δεν δράσουμε τώρα

Ο Αλ. Τσίπρας είχε επανειλημμένα την ευκαιρία να εξηγήσει ότι το πρόγραμμα “Μένουμε όρθιοι” αφορά το να υπάρξει άμεση δράση με γενναία μέτρα τώρα, και όχι μετά, για να αποκρουστεί ο κίνδυνος νέων Μνημονίων.

“Όταν έχεις ένα αντικείμενο που είναι σε κίνηση, χρειάζεται μικρότερη δύναμη για να συνεχιστεί η κίνησή του απ' ό,τι αν σταματήσει και πρέπει να επανεκκινήσει. Το ίδιο ισχύει και με την οικονομία. Αν βαλτώσει, τότε η δύναμη για να την επανεκκινήσουμε θα είναι πολλαπλάσια από αυτή που χρειάζεται τώρα για να συνεχίσει την κίνησή της" εξήγησε.

Επισημαίνοντας τον στόχο της εμπροσθοβαρούς παρέμβασης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε πως "εμείς λέμε ότι θα έχουμε πρόβλημα αν αυξηθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό που κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι δεν επιβαρύνουμε το χρέος και παράλληλα περιορίζουμε τη μείωση της ανάπτυξης".

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι, αν η χώρα βρεθεί στο αρνητικό σενάριο, όπου η υγειονομική κρίση πηγαίνει πέρα από τον Μάιο, και εξ αυτού θα έχουμε μεγαλύτερο διάστημα καθήλωσης, τότε θα μιλάμε για καθήλωση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Αν η Γερμανία δεν δεχτεί λύση, θα είναι υπόλογη στους λαούς της Ευρώπης

Αυστηρή ήταν η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για το ζήτημα του ευρωομολόγου ενόψει και του σημερινού Eurogroup. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι με το πρόσφατο άρθρο του στη γαλλική “Le Monde” έκανε μία πρόταση για έκδοση ομολόγου ακόμη και χωρίς τη Γερμανία. Ήταν, είπε, "μία πρόταση υπέρβασης της σημερινής στασιμότητας".

Εξήγησε ότι πρότεινε, αν δεν μπορεί για δικούς της εσωτερικούς λόγους η καγκελάριος Μέρκελ να δεχθεί ευρωομόλογο, να βρεθεί συμβιβαστική, αλλά ισοδύναμη λύση. Σημείωσε, όμως, ότι, αν η Γερμανία επιμείνει, τότε θα είναι υπόλογη απέναντι στους λαούς της Ευρώπης και κυρίως των χωρών του Νότου, όπως υπογράμμισαν και Γερμανοί πολιτικοί, όπως οι πρώην υπουργοί Γκάμπριελ και Φίσερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL