Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ / Ανησυχούν οι ευρωβουλευτές για τη μετάδοση του κορωνοϊού στις δομές των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ / Ανησυχούν οι ευρωβουλευτές για τη μετάδοση του κορωνοϊού στις δομές των προσφύγων

Ανησυχία για την πιθανή εξάπλωση του Covid-19 στις υπερπλήρεις δομές στα ελληνικά νησιά, δεδομένων των ήδη άθλιων συνθηκών στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι εκεί, εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης για το προσφυγικό στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κάποιοι ευρωβουλευτές μάλιστα έθεσαν το ζήτημα της μεταφοράς των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τη χρήση άδειων ξενοδοχείων για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ στον αντίποδα κάποιοι αντέδρασαν στην προοπτική άλλων μετεγκαταστάσεων φοβούμενοι τη δημιουργία προβλημάτων δημόσιας τάξης.

Τα επιχειρήματα Μηταράκη

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης απαρίθμησε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης από τον κορωνοϊό σημειώνοντας:

"Διαχωρίσαμε τις νέες αφίξεις από τους ήδη διαμένοντες στα ΚΥΤ. Απαγορεύσαμε την κυκλοφορία από και προς τα ΚΥΤ. Τοποθετήσαμε ειδικές υγειονομικές μονάδες στην περίμετρό τους. Συμπληρωματικά ενημερώνουμε για τα μέτρα προφύλαξης τους διαμένοντες στις μητρικές τους γλώσσες. (...) Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στα νησιά. Έχουμε κρούσματα σε μια δομή της ενδοχώρας, στη Ριτσώνα, όπου επιβάλαμε άμεσα έκτακτα μέτρα προστασίας” είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε πως «έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα”. “Σκοπεύουμε να αυξήσουμε σημαντικά αυτό το νούμερο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι δυνατότητές μας, όμως, για τη φιλοξενία περισσότερων μεταναστών στην ενδοχώρα είναι περιορισμένες” είπε καλωσορίζοντας προτάσεις όπως αυτή για τη μετεγκατάσταση 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη - μέλη.

Δεν ξέρουν ούτε τι δεν θέλουν

Για εμμονή στο αφήγημα “δεν είναι πρόσφυγες - είναι μετανάστες” κατηγόρησε τον υπουργό από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Κώστας Αρβανίτης ασκώντας σκληρή κριτική για την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν τη συνεδρίαση.

“Έως τώρα είχαμε καταλάβει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέρει τι θέλει για το προσφυγικό. Σήμερα από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής LIBE μάθαμε και κάτι καινούργιο. Ότι δεν ξέρει και τι δεν θέλει” δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν έγινε “καμία αναφορά στο χρονοδιάγραμμα μίσθωσης των ξενοδοχείων”, “καμία αναφορά στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τις διεθνείς επιταγές” και “καμία αναφορά στις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων προς τα κράτη - μέλη”. “Βουβή αποδοχή των εξαγγελιών Γιόχανσον, χωρίς αιτήματα ή ανάγκη για συγκεκριμένο, πανευρωπαϊκό πλάνο” υποστήριξε.

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία μαζική και καλά συντονισμένη -από τις τουρκικές αρχές- πίεση, με εκτεταμένες και επανειλημμένες απόπειρες παραβίασης των συνόρων της, ακόμη και διά της βίας. Επεσήμανε δε πως υπήρχε η νομική βάση για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου, καθώς ήταν ένα μέτρο που έπρεπε η χώρα να λάβει για την προστασία της εθνικής ασφαλείας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας.

Πόσα αργύρια για νησιά - φυλακές;

“Φτάνει πια με τη βολική εκδοχή της Ελλάδας - συνοριοφυλακής της Ευρώπης. Δεν είμαστε οι ακρίτες της Ένωσης. Ούτε οι δεσμοφύλακες των ανεπιθύμητών της. Πόσα αργύρια απαιτούνται για να μετατρέψουμε τη συγκυρία σε μονιμότητα; Φτάνουν 700 εκατομμύρια για να κάνουμε τα νησιά μας φυλακές; Κλειστές, ημίκλειστες ή -με τη νέα διατύπωση- ‘πολλαπλού σκοπού’;” αναρωτήθηκε ο Κ. Αρβανίτης εγκαλώντας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Καταδίκη Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας για άρνηση μετεγκατάστασης προσφύγων

"Σημαντική" χαρακτήρισε την απόφαση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι δίνει "κατεύθυνση" για το μέλλον

Στο συμπέρασμα ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την άρνησή τους να υποδεχτούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογούσε από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015 κατέληξε χθες το Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ).

«Με την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τη λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων διεθνή προστασία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε χθες.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του ΔΕΕ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τη χαρακτήρισε “σημαντική” γιατί μπορεί να αναφέρεται στο παρελθόν αλλά, όπως είπε, θα δώσει “κατευθύνσεις” και για το μέλλον καθώς και γιατί είναι “ξεκάθαρη” για τις ευθύνες των εν λόγω χωρών. Η ίδια επανέλαβε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει αναθεωρημένες προτάσεις για το λεγόμενο νομοθετικό πακέτο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., τις οποίες θα παρουσιάσει μετά το Πάσχα.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε. θεσπίστηκε σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης (2015 - 2017) και αφορούσε τη μεταφορά 40.000 έως 120.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Ελλάδα, Ιταλία) σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν δέχτηκαν κανέναν πρόσφυγα, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία αρκέστηκε να υποδεχθεί μια δεκαριά πρόσφυγες πριν αποδεσμευτεί από το πρόγραμμα.

Στο τέλος του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνοντας ότι οι τρεις χώρες αρνήθηκαν τις ποσοστώσεις που τους αντιστοιχούσαν στην υποδοχή προσφύγων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις χώρες δεν μπορούν να επικαλεστούν ούτε τις ευθύνες τους ως προς τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας ούτε την προσχηματική δυσλειτουργία του μηχανισμού μετεγκατάστασης για να αποφύγουν τη συμμετοχή τους στον μηχανισμό αυτόν, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL