Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: "ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΚΡΙΤΙΚΗ" / Φ. Γεννηματά: Υπάρχουν χρήματα, όπως βρέθηκαν για εκείνους που θέλει η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: "ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΚΡΙΤΙΚΗ" / Φ. Γεννηματά: Υπάρχουν χρήματα, όπως βρέθηκαν για εκείνους που θέλει η Ν.Δ.

Πολλές αιχμές και ευθεία κριτική προς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης επιφύλασσε η Φ. Γεννηματά διατυπώνοντας και εκείνη -όπως ο Αλ. Τσίπρας νωρίτερα- τη θέση ότι η ανάδειξη λαθών και αστοχιών του πρωθυπουργού είναι "καθήκον προς τον ελληνικό λαό".

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε ότι ηττήθηκε η αντίληψη ότι "οι αγορές από μόνες τους μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα", τονίζοντας πως "χρειάζεται η πολιτική και κράτος οργανωμένο, ισχυρά δημόσια συστήματα Υγείας". Επανέλαβε τις προτάσεις της για τη δημόσια Υγεία, την εργασία και την οικονομία, επισημαίνοντας δηκτικά στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν χρήματα, όπως "εξάλλου βρέθηκαν χρήματα για εκείνους που θέλει η Ν.Δ.". Σημείωσε ότι οποιαδήποτε άλλη λύση της Ε.Ε. εκτός από το κορωνομόλογο "θα οδηγήσει σε κρίση χρέους, σε νέα Μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων" και κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιμείνει μέχρι τέλους στην πρωτοβουλία των εννέα κρατών - μελών.

Επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν προτείνει οι επιστήμονες με αφορμή τις πρόσφατες εικόνες με ουρές στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ και στις εκκλησίες νωρίτερα. Επισήμανε ότι βεβαίως υπάρχει και η ατομική ευθύνη, αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη "να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις".

"Κάνετε σαν να μην υπάρχουμε"

Αφού το ΚΙΝ.ΑΛΛ. "ξεπέρασε" την αρχική φάση που είχε υιοθετήσει στην αρχή της κρίσης -μιας άνευ όρων "καλοπιστίας" στους χειρισμούς Μητσοτάκη-, το γεγονός ότι επανήλθε στην κριτική προς την κυβέρνηση δυσκόλεψε το Μέγαρο Μαξίμου στο να συνεχίσει το αφήγημα που προσπάθησε να επιβάλει: ότι η κριτική είναι μιζέρια την ώρα της "εθνικής προσπάθειας" και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν είναι απομονωμένος με τη στάση του.

Παράλληλα όμως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κρύβει την αγωνία του να διαχειριστεί το γεγονός ότι επέδειξε αργοπορημένα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά απέναντι σε επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος είχε αναδείξει κρίσιμα ζητήματα (διπλασιασμός αποζημίωσης ΜΕΘ, εργασιακή ζούγκλα με την ΠΝΠ). Αυτή την αγωνία εκδήλωσε η Φ. Γεννηματά χθες με τη σπουδή της να απαριθμήσει και να "χρονολογήσει" τις προτάσεις της για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, ώστε αφενός να "κατηγορήσει" τον Κυρ. Μησοτάκη για "επιλεκτική αναφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης" και "έλλειμμα γενναιοδωρίας" εκ μέρους του και αφετέρου για να πει στον Αλ. Τσίπρα ότι τώρα "δέχεται τις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το ΕΣΥ που είναι ολοφάνερο ότι δεν είχαν γίνει πριν". "Κάνετε σαν να μην υπάρχουμε" σχολίασε.

Δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ στο "Σωτηρία" από τη Βουλή

Παράλληλα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίστηκε να διαγκωνίζεται με τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο της Βουλής για την "πατρότητα" του αιτήματος για ενίσχυση των ΜΕΘ από τη Βουλή. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε δωρεά ύψους 8 εκατ. ευρώ για δημιουργία επιπλέον 50 κλινών ΜΕΘ στο "Σωτηρία" (εντός 60 ημερών από την έναρξη των εργασιών σε πλήρη λειτουργία μαζί με τον πλήρη εξοπλισμό τους). Το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε το σχετικό έγγραφο αίτημα του Β. Κικίλια προς τον πρόεδρο της Βουλής με ημερομηνία δύο ημερών πριν από την κατάθεση του αντίστοιχου αιτήματος της Φ. Γεννηματά. Έτσι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ικανοποίηση "για την αποδοχή της πρότασής του" την ώρα που ο Κ. Τασούλας δήλωνε πως "ξέροντας ότι όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου δίνουν προτεραιότητα στην αύξηση των ΜΕΘ προχώρησα στην έκφραση αυτής της διάθεσης και δυνατότητας του Κοινοβουλίου προς τον κ. πρωθυπουργό και το υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα στις 28 Μαρτίου να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, το οποίο σήμερα έγινε ομόφωνα δεκτό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL