Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ / Αλ. Τσίπρας: Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ / Αλ. Τσίπρας: Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών

Την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα γενναία μέτρα υπογράμμισε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. “Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα Υγείας μπροστά στην πανδημία”, τόνισε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην, σχεδόν άδεια ελέω κορωνοϊού, αίθουσα της ολομέλειας υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι, επισημαίνοντας πως αυτή η κρίση “δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών”.

Να προστατέψουμε τη δημοκρατία

"Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ “που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους” και, όπως “συχνά καταγγέλλουν", χωρίς τα απαραίτητα εφόδια. “Δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία”.

Θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα

Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε σε αυστηρούς τόνους ότι η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία "για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών". Αντίθετα, επισήμανε, πρέπει να γίνει ευκαιρία προκειμένου να φανεί ποιος αποβλέπει στο κέρδος αλλά και "πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια". “Θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με τον λόγο και την πράξη του 'παρών' από την πρώτη μέρα”, υπογράμμισε, στηλιτεύοντας τη στάση της Ν.Δ. ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στήριξη σημαίνει και κριτική σε ταξικές πολιτικές

"Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνουν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα”, είπε χαρακτηριστικά. “Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε όταν οι ιδεοληψίες που είδαμε στο παρελθόν μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ακούγονται ήδη φωνές που δεν διαψεύδονται “για περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων". Όπως ξεκαθάρισε, στήριξη σημαίνει “και κριτική σε κακώς κείμενα, ολιγωρίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες”.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα

Κατά την ομιλία του επανέλαβε πως τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα, όμως δεν αρκούν, αλλά "δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά", υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γενναία μέτρα. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

* Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

* Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, "με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι κερδοσκοπικής ληστείας". “Προφανώς η επίταξη θα έχει κάποια αποζημίωση, δεν υπάρχει επίταξη χωρίς αποζημίωση, όμως ο νόμος λέει 800 ευρώ ημερησίως και πήγε στα 1.600 και οφείλουμε να το καταγγείλουμε”, σημείωσε, απαντώντας στον πρωθυπουργό.

* Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει τις 2.000 προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, επισημαίνοντας παρ' όλα αυτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις θεωρεί ανεπαρκείς και γι' αυτό ζητάει 4.000 μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. "Τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη δημόσια Υγεία" υπογράμμισε.

* Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα, ζητώντας την ένταξη σε αυτή τη διαδικασία δημόσιων ερευνητικών και πανεπιστημιακών κέντρων.

* Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως ενδιάμεσου κρίσιμου κρίκου: μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

* Κινητές ομάδες Υγείας για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

* Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες, οι άστεγοι, οι φυλακισμένοι, οι Ρομά, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία.

ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΞΟΥΝ

Εμπροσθοβαρές γενναίο πακέτο μέτρων, όχι στην οικονομική “ανοσία της αγέλης”

Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το ευρωομόλογο, έως τότε όμως δαπανήστε

O Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εμπροσθοβαρές και γενναίο πακέτο μέτρων, προκειμένου οι απώλειες να είναι το δυνατόν λιγότερες και να υπάρχει η ευκολότερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας. Παρομοίασε μάλιστα τη λογική της κυβέρνησης με την “ανοσία της αγέλης”, σε οικονομικούς όρους: “Ότι δηλαδή το αποτέλεσμα θα είναι να αντέξουν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά μικρές και μεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να μην αντέξουν ώς το τέλος της πανδημίας. Άρα, μετά, τι; Ό,τι περισσεύει, για να ενισχύσουμε αυτούς που άντεξαν;” είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, ενδεχομένως και σήμερα, να παρουσιάσει τη συνολική πρότασή του για την οικονομία, που θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διασφάλιση άνω των 20 δισ. μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών και χρηματοδοτικών εργαλείων και 13 δισ. “ζεστό χρήμα”, όχι με τη μορφή δανεισμού.

Δεν είμαστε πια χώρα-εξαίρεση

Όσον αφορά τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρώπης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει, “ευτυχώς”, τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση σε ό,τι έχει να κάνει με το ευρωομόλογο, εκτιμώντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση που θα αφορά “την ίδια την ενότητα της Ε.Ε.”. Τόνισε εντούτοις πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με το 2010, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μην είναι χώρα-εξαίρεση. “Ας αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία για να κάνουμε έγκαιρα αυτά που πρέπει, για να είναι μικρότερο το κόστος που θα χρειαστεί αύριο”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο μέτωπο διεκδίκησης, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, “για την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης με αλληλεγγύη”, τονίζοντας: “Μέχρι τότε όμως δαπανήστε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL