Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

«Τα 150 εκατ. ευρώ που έδωσε για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα ο Υπουργός Οικονομικών επίσης θα φανούν στο τέλος ότι είναι πολύ λίγα», υπογραμμίζουν 51 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι με ερώτησή τους προς τον πουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνουν ότι «προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων είναι ότι λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, έχουν, περιοριστεί οι δυνατότητες σφαγής στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας, μειωθεί οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων αλλά και φορτίων ζώντων ζώων, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών αποστολών, ακυρωθεί πολλές παραγγελίες, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν σε καταψύξεις προϊόντων, μειωθεί σημαντικά οι τιμές παραγωγού».

Παράλληλα σημειώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει γενναία μέτρα που θα ελαφρύνουν και θα στηρίξουν τις επαγγελματικές τάξεις (και τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής), μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας».

Αναλυτικά η ερώτηση

Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα που περιλαμβάνει εκτροφή τόσο μεγάλων ζώων (αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής) όσο και μικρών (αιγοπρόβατα), συνεισφέροντας κατά 30% περίπου, στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής στη Χώρα όσον αφορά στην ποσότητα και στην αξία. Η ιδιαίτερη δε, οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας αποδεικνύεται από την παραγωγή υψηλών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, με υψηλό βαθμό εξαγωγικής δραστηριότητας παγκοσμίως (φέτα, γιαούρτι).

Αξιοποιώντας τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά, η κτηνοτροφία συμβάλει καθοριστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο. Η οικονομική σημασία του κλάδου είναι μεγάλη, με την εξασφάλιση απασχόλησης, την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων υψηλής βιολογικής και διαιτητικής αξίας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας με τη μεταποίηση και την εμπορία του κρέατος και γάλακτος.

Ωστόσο, οι ανείπωτες συνθήκες που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επηρεάζουν όπως αναμενόταν και τον κλάδο των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα αυτών που εκτρέφουν αιγοπρόβατα.

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων είναι ότι λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, έχουν, ήδη:

- Περιοριστεί οι δυνατότητες σφαγής στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας,

- Μειωθεί οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων αλλά και φορτίων ζώντων ζώων, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών αποστολών,

- Ακυρωθεί πολλές παραγγελίες, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν σε καταψύξεις προϊόντων,

- Μειωθεί σημαντικά οι τιμές παραγωγού.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να επιβαρύνεται, αφού οι περιορισμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ισχύουν και κατά την περίοδο του Πάσχα, η οποία αποτελούσε διέξοδο για ένα μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτροφικών που ως υποκλάδος της κτηνοτροφίας έχει το ηπιότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα εκμεταλλευόμενος άριστα τους ορεινούς βοσκότοπους διασφαλίζοντας παράλληλα την αειφορική διαχείριση του τοπίου σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης επιγραμματικά και χωρίς να δίνει ακόμα πολλές λεπτομέρειες (όπως η επέκταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι τις 15 Ιουνίου, η δυνατότητα προκαταβολής πληρωμών, η ευελιξία στο δεύτερο πυλώνα ώστε να ενισχυθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι που έχουν επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας καθώς και η απλοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), καλοδεχούμενα αλλά τα γνωρίζουμε ήδη. Είναι στην παλέτα της ΚΑΠ και όπως γνωρίζουμε όλοι είναι η πρώτη εύκολη προσφερόμενη λύση που όμως δεν θα λύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο φετινό κατρακύλισμα του αγροτικού εισοδήματος.

Τα 150 εκ. € που έδωσε για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα ο Υπουργός Οικονομικών επίσης θα φανούν στο τέλος ότι είναι πολύ λίγα. Το ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δηλώσεις σας για ενισχύσεις έως 100.000 € για τους αγρότες και 120.000 € για τους αλιείς αρκεί οι ζημιές να συνδέονται με τον κορωνοϊό δε σημαίνει τίποτε και μάλλον πρόκειται για μη υπεύθυνη πολιτική. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι ο σχεδιασμός και η εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με τη μέγιστη ένδειξη ευαισθησίας που απαιτείται για έναν τομέα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παραγωγής εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τη διατροφή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει γενναία μέτρα που θα ελαφρύνουν και θα στηρίξουν τις επαγγελματικές τάξεις (και τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής), μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί στην εξειδίκευση μέτρων στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τον κλάδο των κτηνοτρόφων;

2. Εξετάζεται από πλευράς του Υπουργείου το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο κλάδος των κτηνοτρόφων στους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και να συμπεριληφθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στους ΚΑΔ που θα λάβουν τη οικονομική ενίσχυση των 800 €;

3. Προτίθενται οι Υπηρεσίες του Υπουργείου να εξετάσουν τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στον κλάδο των κτηνοτρόφων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέτυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL