Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ / Ανδ. Ξανθός: Κανένας άνθρωπος χωρίς επαρκή και αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ / Ανδ. Ξανθός: Κανένας άνθρωπος χωρίς επαρκή και αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέτωπα που δημιουργούνται από την πανδημία, την καταπολέμηση της επέκτασης της νόσου και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη δοκιμασία της οικονομίας, παρουσίασαν με τηλε-ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου Αλ. Χαρίτσης και ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός.

Άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για “επικίνδυνη ολιγωρία” ως προς την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος και την κάλεσαν να αλλάξει ρότα απ’ τους σχεδιασμούς της, που προδιαγράφουν νέα στρατιά ανέργων. Ο Ανδ. Ξανθός σημείωσε ότι “τώρα είναι η ώρα της μακροπρόθεσμης και καθολικής κάλυψης των κενών, ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό και όχι με ανθρώπους 'μίας χρήσης'”, προσθέτοντας ότι το σύνθημα τώρα είναι: “Κανένας άνθρωπος χωρίς επαρκή και αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία”.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας, ίδρυσε Παρατηρητήριο για την πανδημία, ενώ ήταν η πολιτική δύναμη που "υπερασπίστηκε και θωράκισε το δημόσιο σύστημα Υγείας, τον κύριο πυλώνα της σημερινής μεγάλης μάχης, όταν στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ζητούσαν ιδιωτικοποίηση δημοσίων νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών γιατί δήθεν 'πλεονάζουν'".

Προτεραιότητα η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “επιμένει να εξαντλεί τη ρητορική της στην ατομική ευθύνη των πολιτών”, η οποία είναι βεβαίως υπαρκτή, όμως “ούτε μπορεί ούτε πρέπει να επισκιάζει την ευθύνη της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας". Την επέκρινε γιατί δεν έχει υιοθετήσει τις αυτονόητες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτές μίλησε αναλυτικά ο Ανδ. Ξανθός, συμπεραίνοντας ότι “υπάρχει ακόμα πάρα πολύς δρόμος για την ολοκληρωμένη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας”. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τον αναγκαίο έλεγχο στην κυβέρνηση και μετατρέπει σε θετικό αίτημα τις ανάγκες των ανθρώπων της Υγείας, εξηγώντας ότι “πρέπει χωρίς καμία έκπτωση να προστατέψουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής για να προστατεύσουν εκείνοι τους υπόλοιπους”.Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν αξιοποιεί τις ΠΦΥ στη μάχη, αλλά τις αποδυναμώνει με τις μετακινήσεις γενικών γιατρών προς τις κεντρικές δομές. Καταρρίπτοντας τους σχετικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς, χαρακτήρισε “δώρο” στους κλινικάρχες τον διπλασιασμό αποζημίωσης των ιδιωτικών ΜΕΘ, εξηγώντας ότι στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ έχει προβλεφθεί αυξημένο νοσήλιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος.

Περισσότερα διαγνωστικά τεστ

Επισήμανε την ανάγκη για περισσότερα διαγνωστικά τεστ, τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αναλάβει το 100% της δαπάνης αντί για τους πολίτες. Στη διεξαγωγή των τεστ πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η συνεισφορά πανεπιστημιακών και ερευνητικών εργαστηρίων, είπε, ενώ διέψευσε τον υπουργό Υγείας για τα περί “επάρκειας” υλικού προς τα νοσοκομεία (μάσκες κ.λπ.).

Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη

Ως προς το μέτωπο των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, ο Αλ. Χαρίτσης ήταν σαφής: Η μόνη δυνατότητα να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην οικονομία μετά την κρίση είναι να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, να ληφθούν οριζόντια μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης σήμερα.

Επισήμανε ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την ανασφάλεια των χιλιάδων απολύσεων, των αναγκαστικών λουκέτων, τη βίαιη διακοπή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις "που δεν επαρκούν ούτε εμπνέουν εμπιστοσύνη για την επόμενη μέρα", τονίζοντας ότι εάν δεν αλλάξει άμεσα ρότα, "θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία". Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, σημείωσε, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει στα έξι αυτονόητα μέτρα που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL