Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ EUROGROUP, ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΩΝΟΜΟΛΟΓΟ / Κίνδυνο κατακερματισμού της Ευρωζώνης βλέπει ο Σεντένο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ EUROGROUP, ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΩΝΟΜΟΛΟΓΟ / Κίνδυνο κατακερματισμού της Ευρωζώνης βλέπει ο Σεντένο

Το ζήτημα των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν ενδεχομένο δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού αλλά και το λεγόμενο “κορωνομόλογο” θα βρεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της επόμενης Τρίτης, εν μέσω συνεχιζόμενων αψιμαχιών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Την ώρα που η στάση των χωρών του Βορρά (Γερμανία και Ολλανδία) παραμένει αρνητική ως προς την έκδοση ευρωομολόγου ως ένδειξη οικονομικής αλληλεγύης απέναντι σε αυτήν την κρίση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποιεί, στην επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της Ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» γράφει ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. «Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού» προσθέτει ο Σεντένο.

«Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορωνοϊού: βελτίωση των συστημάτων Υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή».

Διχασμός για το ευρωομόλογο

Μία από αυτές τις λύσεις είναι και η έκδοση ευρωομολόγου, η οποία έχει διχάσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σε σημείο ανάλογο της χρηματοπιστωτικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Από τη μια μεριά βρίσκονται εννιά χώρες που ζητάνε ένα αμοιβαιοποιημένο εργαλείο για να μοιραστεί κάπως το άμεσο δημοσιονομικό κόστος από την πανδημία. Από την άλλη, Γερμανία και Ολλανδία αρνούνται, επαναφέροντας το αφήγημα του “ηθικού κινδύνου”, δηλαδή ότι θα ευνοηθούν οι χώρες που, χωρίς δημοσιονομικό περιθώριο, επιθυμούν να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Δάνεια ESM με Μνημόνια

Ως αντιπροσφορά έχουν το παραδοσιακό εργαλείο του δανεισμού από τον ESM, στη βάση όμως κάποιων προϋποθέσεων, που, ανάλογα με την αυστηρότητά τους, θα μεταφράζονται σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υπέρ των υφιστάμενων εργαλείων τάχθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας, σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ότι η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση «κορωνομολόγων» μπορεί να χρειαστεί έως και τρία χρόνια.

Παρέμβαση Ρέγκλινγκ

Ο Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ευρωζώνη εκδίδει ήδη κοινό χρέος, όταν ο ESM δανείζεται από την αγορά για να δανείσει με τη σειρά του χώρες-μέλη της. Όπως είπε, η Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε κοινό δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αντλεί κεφάλαια με βάση τον προϋπολογισμό της, καθώς και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ανήκει από κοινού στις χώρες της Ε.Ε. «Αν χρησιμοποιήσουμε τους υφιστάμενους θεσμούς... η ΕΤΕπ θα μπορούσε να το κάνει άμεσα. Ο ESM είναι εδώ. Μπορούν να εκδώσουν αμοιβαιοποιημένο ευρωπαϊκό χρέος» είπε.

Για τη λήψη πιστωτικής γραμμής (ECCL) από τον ESM, μια χώρα θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της, κάτι το οποίο δεν θέλει να κάνει η Ιταλία, που έχει πολύ υψηλό χρέος. Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι, δεδομένων των συνθηκών, οι όροι για τη χορήγηση μιας τέτοιας πιστωτικής γραμμής θα μπορούσαν να είναι ελάχιστοι. «Θα έπρεπε επίσης να υπάρχει μια δέσμευση για τον σεβασμό των πλαισίων εποπτείας της Ε.Ε. (αλλά)... δεν θα ήταν κάτι περισσότερο» τόνισε.

Τη ρύθμιση του γερμανικού χρέους θυμίζουν οι Ιταλοί

Την ίδια στιγμή, Ιταλοί πολιτικοί, με ολοσέλιδη καταχώριση στο χθεσινό φύλλο της "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ζητούν από τους «αγαπητούς Γερμανούς φίλους» να εγκρίνουν το κορωνομόλογο, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση παλαιού δημόσιου χρέους, αλλά για τους πόρους ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης που θα διαμορφώσουν και θα διαχειριστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Η ολλανδική στάση είναι ένα παράδειγμα έλλειψης ηθικής και αλληλεγγύης» υπογραμμίζουν, ενώ υπενθυμίζουν επίσης τη Συμφωνία του Λονδίνου για τη μείωση του γερμανικού χρέους το 1953.

Με το "γάντι" χειρίζεται η Κομισιόν τον Όρμπαν

"Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μην λαμβάνονται σε βάρος των θεμελιωδών αρχών", δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που επισήμανε επίσης ότι "η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης", αλλά δεν έκανε ονομαστική αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό...

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στο ουγγρικό Κοινοβούλιο και δίνει υπερεξουσίες στην κυβέρνηση Όρμπαν με αφορμή τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό αντέδρασε χθες “με το γάντι” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι κοινές αξίες όλων μας. Πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να τις υπερασπιστούμε ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς” δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι “είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μην λαμβάνονται σε βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας που ορίζονται στις Συνθήκες”.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο μιας επ' αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας αλλά και προς όφελος της οικονομίας. Επιπλέον, προβλέπει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» όσον αφορά τον ιό ή τα κυβερνητικά μέτρα.

“Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Την περίοδο αυτή, είναι σημαντικότερο από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ελευθερία και ακρίβεια, ώστε να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να διασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες ζωτικής σημασίας”, τόνισε χθες η Φον Ντερ Λάιεν, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Θα αναλύσουμε το νομοσχέδιο...

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ σημείωσε χθες ότι η Επιτροπή θα αναλύσει το εν λόγω νομοσχέδιο και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του. Ανέφερε δε ότι σύντομα η Επιτροπή θα καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης του κράτους δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL