Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ / Με "Bella Ciao" ο αποχαιρετισμός στον πρώτο παρτιζάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ / Με "Bella Ciao" ο αποχαιρετισμός στον πρώτο παρτιζάνο

Η Δευτέρα ξεχείλισε από μηνύματα αγάπης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης του κόσμου προς τον Μανώλη Γλέζο. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γεμίζοντας τον ψηφιακό κόσμο με φωτογραφίες, συνεντεύξεις, προσωπικές μαρτυρίες τους από συναντήσεις που είχαν μαζί του.

Το βράδυ οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, και όχι μόνο, γέμισαν με τις νότες του "Bella Ciao", με τη φωνή της Μ. Δημητριάδη να τραγουδά “Ήρωες, άπαρτα βουνά...” ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αποχαιρετισμού στον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης.

Ήταν απλοί πολίτες που μέσα από την οικιακή καραντίνα θέλησαν να βγουν στα μπαλκόνια και να αποχαιρετήσουν τον Μανώλη Γλέζο με όποιον τρόπο μπορούσαν να σκεφτούν, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να δώσουν το “παρών” στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω της συγκυρίας. Σήμερα, με απόφαση του πρωθυπουργού, η ελληνική σημαία στον βράχο της Ακρόπολης κυματίζει μεσίστια.

Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου έγινε αφορμή για να ξαναθυμηθούν πολλοί ένα παράδειγμα ζωής που μπορεί να τους δώσει ακόμα και τώρα δύναμη, να αναπτερώσει το χτυπημένο ηθικό από μια δεκαετή κρίση που έδωσε τη θέση της τώρα σε μια κρίση πανδημίας και ό,τι ζοφερό αυτή επιφυλάσσει για το μέλλον.

Ν. Βούτσης: Δεν ήταν ένα αποστασιοποιημένο σύμβολο

Οι αντιφάσεις των ημερών. Την ίδια ημέρα που απεβίωσε ο Μανώλης Γλέζος, ανεστάλη πρώτη φορά η λειτουργία ενός Κοινοβουλίου, αυτού της Ουγγαρίας, από τον Β. Όρμπαν... Η επισήμανση αυτής της αντιδιαστολής γεγονότων, συμβολισμών και συναισθημάτων έγινε από τον Νίκο Βούτση, που εξήγησε ότι η Δευτέρα “ήταν μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη”.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής επισήμανε (ΕΡΤ1) ότι “η χώρα, ο λαός μας και βέβαια η δημοκρατία, η Αριστερά έχασαν τον Μανώλη Γλέζο, που ήταν μία προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή το πρωτοφανές που συνέβη στην Ουγγαρία, “κάτι που δεν έχει γίνει ούτε σε καιρό πολέμων, παρά μόνο σε εξαιρέσεις που αφορούν σε φασιστικά καθεστώτα".

Ο Ν. Βούτσης μίλησε για τις φιλικές και συντροφικές σχέσεις που είχε με τον Μ. Γλέζο. Αλλά και τη στενή συνεργασία με τη Βουλή τόσο για τις εκδόσεις και επανεκδόσεις του πλούσιου έργου του σε βιβλία και ιδιαίτερα της "Μαύρης Βίβλου της Κατοχής", "όσο και γιατί βοήθησε πάρα πολύ στο να παρθεί η απόφαση της Βουλής για να προωθηθεί επιτέλους μετά από χρόνια το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων".

Εξηγώντας πως, παρότι σύμβολο και αγωνιστής, δεν ήταν “κάτι αποστασιοποιημένο”, είπε ότι ο Μανώλης Γλέζος πήγαινε συνεχώς στα σχολεία, μίλαγε με τα παιδιά όταν ερχόταν στη Βουλή, "ακόμα και με το καροτσάκι του τα δύο τελευταία χρόνια πήγαινε από γραφείο σε γραφείο συναντώντας όλους τους εργαζόμενους στη Βουλή. Κάτι το οποίο δεν έκανε κανείς μας από το πολιτικό σύστημα".

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου τήρησε χθες η Βουλή κατά τη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων τοποθετήθηκαν για την απώλειά του με θερμά λόγια.

Μεταξύ αυτών, ο Ν. Παππάς μίλησε για τον “μεγάλο Έλληνα” σημειώνοντας ότι "αφιέρωσε τη ζωή του στη δημοκρατία, την ελευθερία και τους αγώνες ενάντια στον φασισμό και έστειλε μήνυμα, πολλές δεκαετίες πριν, ότι το ναζιστικό σύμβολο, σε αυτή τη χώρα, θα είναι πάντα σκισμένο, ταπεινωμένο και πεταμένο στον κάλαθο της Ιστορίας".

Ν. Παππάς: “Δέκατο πέμπτο θέμα στην ΕΡΤ, ντροπή!”

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι "προξένησε πάρα πολύ αρνητική εντύπωση το ότι η κρατική τηλεόραση επέλεξε να αναφερθεί στην απώλεια του μεγάλου αυτού Έλληνα στη θέση 15 στη σκαλέτα των ειδήσεων". "Είναι μια επιλογή που μας ντροπιάζει, θα πρέπει να γίνει μια υπόμνηση στη διοίκηση της ΕΡΤ, γιατί δεν είναι αυτές σοβαρές αξιολογήσεις" είπε.

Ρ. Δούρου: “Υπερέβαινε τα σύνορα”

Για τον σπουδαίο, τον ήρωα, τον σεμνό αγωνιστή, τον διανοούμενο που της τόνιζε συχνά ότι “πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε,” μίλησε στο Κόκκινο 105,5 η Ρένα Δούρου. “Ο Μανώλης Γλέζος υπερέβαινε τα σύνορα” είπε μιλώντας για τον πολιτικό της Αριστεράς, τον δημοσιογράφο, τον συγγραφέα, τον άνθρωπο, τον οικογενειάρχη και τον σεβασμό που έδειχνε στις γυναίκες και τη σεμνότητα της συζύγου του, που ουδέποτε χρησιμοποίησε τη σχέση τους.

Η τέως περιφερειάρχης Αττικής μίλησε και για την απέχθειά του στην προοπτική δρόμοι να πάρουν το όνομά του, καθώς δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία, αλλά οι πράξεις, η δράση, ο αγώνας για την άποψη, για το καλό του συνόλου, του λαού.

Κ. Νοτοπούλου: Μετονομασία της κεντρικής λεωφόρου

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κ. Νοτοπούλου δήλωσε πως θεωρεί ύψιστο χρέος και θα ζητήσει τη μετονομασία κεντρικής λεωφόρου της πόλης σε οδό Μ. Γλέζου. Την ίδια ώρα μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου ως ένδειξη τιμής στον μεγάλο αγωνιστή.

ΣΤΗ “ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ”

Ιερή υπόσχεση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του ελληνικού λαού μέχρι τη νίκη!”

Με πόνο ψυχής και “έχοντας την ακράδαντη πεποίθηση ότι η μνήμη και το έργο του ενώνουν όλους τους Έλληνες”, το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποχαιρέτησαν τον Μανώλη Γλέζο, τη “μνήμη του έθνους”, τον πρόεδρό τους.

“Η μνήμη σου αιώνια, ο αγώνας σου, ο αγώνας του ελληνικού λαού και όλων των καταπιεσμένων, συνεχίζεται και το παράδειγμά σου θα δείχνει πάντα 'φωτεινό τον δρόμο για τη λευτεριά'. Και σου δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη κι αποζημίωση, τον αγώνα για τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του ελληνικού λαού μέχρι τη νίκη!” τόνισαν.

Εξίσου συγκινητικό το αποχαιρετιστήριο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και η υπόσχεσή της στον “σπάνιο φίλο, συναγωνιστή και συντοπίτη” ότι “θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση μέχρι τη νίκη!”.

Αντί στεφάνου

H οικογένεια του Μανώλη Γλέζου παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου. Στα ονόματα Γανωτή Ζωή Κ., Μπουγιούκα Αικατερίνη Π. (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL