Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αποχαιρετισμός στα όπλα για τον αγωνιστή: Αντίο Μανώλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχαιρετισμός στα όπλα για τον αγωνιστή: Αντίο Μανώλη

 Είναι και ο συγγραφέας που μας «χρωστά» καμιά τριανταριά βιβλία τα οποία ετοίμαζε να γράψει. Είναι και ο επιστήμονας.

Ο οικονομολόγος, ο φιλόσοφος, ο γεωλόγος που δεν σπούδασε γεωλογία. Είναι ο άνθρωπος που παράτησε τα βουλευτικά αξιώματα για να πάει στο χωριό του, στ’ Απεράθου, και να φτιάξει μουσεία εκεί, στην ορεινή Νάξο. Και που σε περίμενε, εσένα τον τουρίστα ή τον μαθητή, να σου κάνει προσωπική ξενάγηση, να σε ρωτήσει σε ποια πήγες και να σε εξετάσει τι έμαθες σε αυτά. Γιατί ο αριστερός πολίτης έτσι πλάθεται. Από γενιά σε γενιά, με γνώση και μόρφωση.

Είναι όμως και ο άνθρωπος της ιστορικής ευθύνης. Εκείνος που σήκωσε το αφόρητο βάρος της απώλειας των φίλων και των συντρόφων του και αγωνίστηκε για τη δικαίωση των αδικαίωτων αγώνων τους. Πολλά από όσα έκανε στη ζωή του τα έκανε κοιτάζοντάς τους, θέλοντας να ανταποκριθεί στην παρακαταθήκη τους. Τώρα θα σταθεί δίπλα τους. Και θα χαιρετήσει τη μάνα του, Μάχη, και τον αδελφό του, Νίκο, που τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί τον Μάη του ’44, όταν ο Μανώλης ήταν φυλακή και δεν μπόρεσε να τον αποχαιρετήσει.

Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Σύμβολο αντίστασης

Ο πολιτικός κόσμος και η Αριστερά τον αποχαιρέτησαν υπενθυμίζοντας την πολυσχιδή προσωπικότητα, την προσφορά και την ανιδιοτέλειά του. «Αντίο, σύντροφε, Μανώλη Γλέζο» γράφει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Μ. Γλέζος το 2012, και συνεχίζει: «Αντίο στο σύμβολο της αντίστασης όλων των Ελλήνων κατά του ναζισμού.

Αντίο στη γενναιότητα και τη μαχητικότητα σε καιρούς ζοφερούς για τον τόπο.

Αντίο στη νεανική σου ορμή, σύντροφε, που σε κράτησε ενεργό μέχρι τέλους, ζωντανό παράδειγμα για πολλές γενιές.

Ευγνώμονες για τη συμπόρευσή μας, θρηνούμε την απώλειά σου και θα τιμάμε τη μνήμη σου και τους αγώνες σου.

Είναι χρέος της Αριστεράς απέναντι στην Ιστορία της.

Είναι χρέος όλων των Ελλήνων απέναντι στην Ιστορία του τόπου».

Κ. Σακελαροπούλου: Ασυμβίβαστος και αγνός

“Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας” γράφει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. “Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης Ιστορίας μας”.

Κ. Μητσοτάκης: Χαμηλώνουμε τις σημαίες

«Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.

Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μια γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ν. Βούτσης: Πάντα από το μετερίζι της Αριστεράς

«Ο αγαπημένος μας σύντροφος Μανώλης δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο της Αντίστασης και μια ενεργή πολιτική φιγούρα με συνεχή παρουσία στους προοδευτικούς χώρους που στρατεύτηκε πάντοτε από το μετερίζι της Αριστεράς» υπογραμμίζει ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπενθυμίζοντας ότι «συνεργαστήκαμε στενά τόσο για την έκδοση από τη Βουλή των βιβλίων του και την παρουσίασή τους όσο και ιδιαίτερα για να φτάσουμε στην ιστορική απόφαση της ελληνικής Βουλής με την οποία ενεργοποιήθηκε η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κράτος για τις γερμανικές επανορθώσεις».

Φ. Γεννηματά: Σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές

Για τον «μεγάλο πατριώτη, αγωνιστή και σπουδαίο δημοκράτη, το σύμβολο της

Αντίστασης» που έχασε η Ελλάδα, μίλησε η Φώφη Γεννηματά. «Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Μια ζωή ενός ασυμβίβαστου ήρωα. Μια ζωή γεμάτη πάθος για τον άνθρωπο, για το δίκιο και τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., θυμίζοντας ότι ο Μανώλης Γλέζος πάλεψε γι' αυτά εκτός και εντός Βουλής από τα έδρανα της Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Θα τον θυμόμαστε πάντα για την περηφάνια, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που μας δίδαξε» είπε, επισημαίνοντας ότι θα είναι «σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές».

ΚΚΕ: Συλλυπητήρια

Το ΚΚΕ εξέφραζε «τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια» του Μ. Γλέζου, παραθέτοντας ένα ευσύνοπτο βιογραφικό χωρίς καμία αξιολόγηση της ζωής ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο ως μέλος του ΚΚΕ...

«Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά και ξανά τον ίδιο καλό αγώνα» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης

«Έφτασε η ώρα να σε πάρει στην αγκαλιά της η Ιστορία, στέκεσαι επάξια δίπλα στους ήρωές σου» τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ο Αλ. Τσίπρας για τον «σύντροφο Μανώλη»: Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι το τέλος

Αλέξης Τσίπρας: Νιώθουμε ορφανοί και τυχεροί

Ο Μανώλης Γλέζος, με υψωμένο το χέρι και σφιγμένη τη γροθιά να κοιτάζει, ψηλά στον αέρα στέκεται ευλαβικά, στηριζόμενος στη μαγκούρα του, μπροστά στο μνημείο των νεκρών αγωνιστών της δημοκρατίας, στον περίβολο του Πολυτεχνείου, μία βροχερή μέρα του Νοέμβρη. Με αυτή τη φωτογραφία ο Αλέξης Τσίπρας συνόδευσε τα λόγια του για τον αγωνιστή και σύντροφο Μανώλη λίγα λεπτά αφού πληροφορήθηκε την απώλειά του.

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Facebook και προσθέτει: «Η Ελλάδα, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής. Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στον ναζισμό ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.

Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του. Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL