Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
"Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων τον συντροφεύουν..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων τον συντροφεύουν..."

Φαντάζεστε την εικόνα; Η μισή Ελλάδα προσπαθεί να προσεγγίσει το Πρώτο Νεκροταφείο για να συμμετάσχει στο τελευταίο κατευόδιο μίας από τις τελευταίες ιστορικές προσωπικότητες της χώρας. Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών ξεχειλίζουν τους γύρω δρόμους για να βροντοφωνάξουν “αθάνατος”, να συγκινηθούν και να αποτίσουν κι αυτοί, δίπλα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου -πλην μερικών ακροδεξιών εξαιρέσεων-, τον ύστατο φόρο τιμής. Έτσι θα ήταν τα πράγματα πριν από έναν μήνα.

“Δυστυχώς το έφερε έτσι η κατάσταση που δεν θα γίνει έτσι. Θα γινόταν μια συγκλονιστική κηδεία, όλος ο κόσμος θα έκλινε το γόνυ και με τον αποχαιρετισμό του Μανώλη Γλέζου θα αναπτερωνόταν το ηθικό του στις δύσκολες στιγμές που περνάμε” περιέγραψε ο Μάκης Μπαλαούρας χθες στο Κόκκινο 105,5.

Αποκάλυψε ότι σε μία από αυτές τις επισκέψεις του ο Μανώλης Γλέζος -που “έβλεπε το τέλος του”- του είπε ότι θα αφήσει “εντολή” να αναλάβουν τρεις άνθρωποι “διαχειριστές” της κηδείας του: “Εγώ, ο Μεϊμαράκης και ένας απ’ το χωριό του, την Απείρανθο”.

Οι συνθήκες της πανδημίας επιβάλλουν η κηδεία να μην έχει αυτή τη συγκλονιστική εικόνα, αλλά να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε την παραχώρηση τιμής ένεκεν τάφου στο Πρώτο Νεκροταφείο στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου.

Όμως ολόκληρη η Ελλάδα θα είναι νοερά μαζί του στο τελευταίο κατευόδιο, όπως όλων η καρδιά σφίχτηκε από χθες στο άκουσμα της είδησης. “Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, των φίλων του, των συναγωνιστών του, των συγγενών του και των συγχωριανών του τον συντροφεύουν”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η οικογένεια του Μ. Γλέζου στην ανακοίνωσή της.

Η οικογένεια ευχαρίστησε θερμά τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ και του "Ερρίκος Ντυνάν" και παρακάλεσε αντί στεφάνων να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ' Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948).

Εκεί, στο ΝΙΜΤΣ, ανήμερα των Χριστουγέννων ο Μ. Μπαλαούρας τον επισκέφθηκε. “Με το που μπήκα μέσα και ανταλλάξαμε τις ευχές, άρχισε να μου τα χώνει ότι ‘βγάλαμε μια καλή απόφαση για τις γερμανικές οφειλές και τι κάνετε τώρα;’. ‘Μα δεν είμαστε κυβέρνηση’. ‘Δεν με νοιάζει, να βγείτε στους δρόμους, να βγει ο Αλέξης, επάνω στη Βουλή, κάτω απ’ τη Βουλή’. Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμά του λίγους μήνες πριν πεθάνει, ένα επιτακτικό μήνυμα προς όλους μας να το προχωρήσουμε” είπε ο Μ. Μπαλαούρας.

"Η πιο μεγάλη τιμή στη μνήμη του είναι η διεκδίκηση από τη χώρα μας των γερμανικών κατοχικών οφειλών σύμφωνα και με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και τη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής προς τη γερμανική κυβέρνηση" τόνισε ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL