Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ / Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτρέπει μόνο την ατομική προσευχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ / Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτρέπει μόνο την ατομική προσευχή

Αναστολή όλων των θρησκευτικών τελετών σε όλες τις επαρχίες του ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτρέποντας μόνο την ατομική προσευχή των πιστών. Παρότι η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι διαφορετική σε κάθε μία από τις επαρχίες του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε σε καθολική αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες. Η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου φανερώνει την απόσταση από την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας, που μετά από πολύωρη συνεδρίαση προχώρησε σε αναστολή μερικών μόνο ακολουθιών και την πραγματοποίηση της κυριακάτικης λειτουργίας κανονικά, πριν η κυβέρνηση παρέμβει αποφασίζοντας καθολική αναστολή.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από όλους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους «για τη δική τους προφύλαξη και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου» και αναφέρθηκε με θέρμη στο «πνεύμα αυτοθυσίας» των υγειονομικών ζητώντας από όλους υπακοή στις εντολές τους. Τα γραφεία του Πατριαρχείου στο Φανάρι θα παραμείνουν κλειστά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνεχίσει να τελεί τις ακολουθίες προσευχόμενος «για την ταχεία παρέλευσι της δοκιμασίας».

Χαμηλοί τόνοι από τους μητροπολίτες

Παράλληλα, οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας κράτησαν χαμηλούς τόνους μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή όλων των λειτουργιών και προετοιμάζονται για τις μεταδόσεις των ακολουθιών από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή το Ίντερνετ. «Όλα τα μέτρα ελήφθησαν χάριν της υγείας του λαού. Σκεφτείτε να γίνει ένας γάμος και να μολυνθεί κάποιος» σχολίασε ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης παρατηρώντας ότι «δεν μπορείς να έχεις αγάπη στον πλησίον, να πιστεύεις και να μη σε νοιάζει τί θα πάθει ο άλλος».

«Δεν μπορούσε να αποδεσμευτεί τελείως από την ίδια την ταυτότητά της, δεν μπορούσε από μόνη της να πει ότι καταργώ τη Θεία Λειτουργία» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος σχετικά με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο Ιερόθεος τόνισε ότι η κυβερνητική απόφαση δεν είναι «επιθετική» ενέργεια και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει περισσότερα για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε μια απόφαση που είναι ιστορική όταν φτάνει να αναστέλλει τη Λειτουργία των Χαιρετισμών» ισχυρίστηκε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί η Εκκλησία να έρθει να καταστείλει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το κράτος». Ο Συμεών υπογράμμισε ότι «σίγουρα η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση με πολλή επίγνωση, ευαισθησία και πόνο και θέλοντας να προλάβει. Γιατί το διοικείν εστί προνοείν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL