Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΑΙΧΜΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ / Μητροπολίτες συγκρίνουν τις εκκλησίες με τα σούπερ μάρκετ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΙΧΜΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ / Μητροπολίτες συγκρίνουν τις εκκλησίες με τα σούπερ μάρκετ!

Με έντονα παράπονα έγινε δεκτή από τους μητροπολίτες η απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει όλες τις λειτουργίες στις εκκλησίες για να αποτραπεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Μάλιστα, δεν έλειψαν και μητροπολίτες που συνέκριναν τις εκκλησίες με τα σούπερ μάρκετ ως προς τη σημασία τους για το κοινωνικό σύνολο. Παρά την κριτική διάθεση, οι μητροπολίτες κάλεσαν τους πιστούς να πειθαρχήσουν στην απόφαση της κυβέρνησης και εξέδωσαν σχετικές εγκυκλίους προς τις κατά τόπους εκκλησίες.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έκανε λόγο για «μια απόλυτη θέση», που «δημιουργεί τεράστια θλίψη». Ο Σεραφείμ συνέστησε όμως πειθαρχία στην κυβερνητική απόφαση σημειώνοντας ότι «εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η Πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η Εκκλησία πάντοτε ταπεινώνεται». Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης επισήμανε ότι «το φαινόμενο είναι πρωτοφανές και η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα της κρισιμότητας».

Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος προέτρεψε τους πιστούς σε αυστηρή τήρηση των ιατρικών οδηγιών για να μην υπάρξουν θύματα. Ο Χρυσόστομος τόνισε ότι «ήλθε καιρός να ποθήσωμε τον εκκλησιασμό και να κατανοήσουμε την μεγίστη αξία και δωρεά του Κυρίου» και συμπλήρωσε: «ας δεχθούμε αυτό το 'επιτίμιο' διά την σωτηρία μας».

Βολές κατά Ιερώνυμου

Την ίδια ώρα, πολλοί μητροπολίτες εκφράστηκαν ιδιαιτέρως αρνητικά για την κυβερνητική απόφαση. Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος παρατήρησε ότι η Εκκλησία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια διαφύλαξης της υγείας των πολιτών, υποστήριξε όμως χαρακτηριστικά ότι «υπέστημεν ένα bullying όλον αυτόν τον καιρό»! Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος συνέκρινε τις εκκλησίες... με τα σούπερ μάρκετ και ισχυρίστηκε ότι «τώρα μας αποσυνδέετε από το οξυγόνο μας, που είναι η πνευματική μας τροφή για εμάς που πιστεύουμε», ενώ πρόσθεσε με «αντιπολιτευτική» διάθεση ότι «έχουν την ευθύνη αυτοί που συνομίλησαν με την κυβέρνηση».

Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπερβαίνει τα εσκαμμένα» παραλληλίζοντας κι αυτός τις εκκλησίες με τα σούπερ μάρκετ. Ο Σεραφείμ υποστήριξε ότι τα σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να παρέχουν «τον υλικόν άρτον», ενώ «οι ιεροί ναοί μας παρακωλύονται νομικώς διά να προσφέρουν εις τούς πιστούς τον ουράνιον άρτον της Θείας Ευχαριστίας». Μάλιστα, ο Σεραφείμ ισχυρίστηκε ότι... σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία ο λαός «δεν θα καταφύγει εις τα υπουργεία, αλλά εις τούς ιερούς μας ναούς».

ΕΡΤ: Λειτουργίες χωρίς πιστούς

Παράλληλα, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα καλύψει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά τις θείες λειτουργίες που «θα διεξάγονται αποκλειστικά προς τον σκοπό της μετάδοσής τους, χωρίς την παρουσία πολιτών», ενώ σε αντίστοιχες ενέργειες θα προχωρήσουν και περιφερειακοί σταθμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL