Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Ομοφωνία των "27" για την ανάγκη να εργαστούν για την καταπολέμηση του ιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Ομοφωνία των "27" για την ανάγκη να εργαστούν για την καταπολέμηση του ιού

Τα ευρύτερα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης ενέκριναν χθες ομόφωνα οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι “27” επιβεβαίωσαν την “ανάγκη” να εργαστούν από κοινού και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα η προτεραιότητα που έθεσαν είναι αφενός ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού μέσα από τη διαχείριση των συνόρων, αφετέρου η εξασφάλιση ενός διαδρόμου προκειμένου να μπορούν να επιστρέψουν οι πολίτες στις χώρες τους, να διακινούνται τα ιατροφαρμακευτικά υλικά και άλλα αγαθά, αλλά και να υπάρξει ρύθμιση για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Σ. Μισέλ, εγκρίθηκε η πρόταση της Επιτροπής να κλείσουν τα σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών για τις επόμενες 30 μέρες με σκοπό να αρθούν τα αντίστοιχα μέτρα στα εσωτερικά σύνορα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα αναλάβει, επίσης, τον συντονισμό με τις πρεσβείες και τις αντιπροσωπείες των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να επαναπατριστούν όσοι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε τρίτες χώρες.

Εξάλλου συμφωνήθηκε η στήριξη της έρευνας εντός της Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά και της παραγωγής ειδών ατομικής προστασίας και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση ύψους έως 80 εκατ. ευρώ στην CureVac, μια καινοτόμο εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλια με έδρα στο Τύμπινγκεν της Γερμανίας, για να επεκτείνει την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

“Ναι” στο Eurogroup

Τέλος, οι 27 ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την προχθεσινή δήλωση του Eurogroup για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης της ρήτρας γενικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όπως ενημέρωσε σχετικά η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η πρόταση για την εφαρμογή νέων ευέλικτων κανόνων κρατικής βοήθειας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Φον Ντερ Λάιεν: Σοκ

“Από την περασμένη Παρασκευή η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο σοβαρή. Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της υγείας έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Είναι ένα σοκ που χτυπάει όλο τον κόσμο και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και την οικονομία” δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα όλων να “κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο” και να “μην διστάσουν”.

Η ίδια χαρακτήρισε “μεγάλο θέμα” την κατάσταση στα εσωτερικά σύνορα λόγω του μπλοκαρίσματος που έχει δημιουργηθεί τόσο σε ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο και σε φορτηγά με αγαθά. Όπως είπε, οι ηγέτες ενέκριναν τις προτάσεις της Επιτροπής προκειμένου να διασφαλιστεί μια “πράσινη λωρίδα” για τη διακίνηση των προϊόντων και κυρίως του ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να μην κινδυνέψει και η ενιαία αγορά.

Οι επιδημιολόγοι συμφωνούν με τα μέτρα περιορισμού

Επιπλέον η Φον Ντερ Λάιεν ενημέρωσε χθες τους ηγέτες σχετικά με τα συμπεράσματα από τις πρώτες συναντήσεις που είχε η ομάδα εμπειρογνωμόνων και επιδημιολόγων που έχει συστήσει η Επιτροπή ως συμβουλευτικό όργανο.

Όπως ανέφερε, η εν λόγω επιστημονική ομάδα υποστηρίζει πλήρως τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την απαγόρευση κοινωνικών επαφών υπογραμμίζοντας πως μόνο έτσι υπάρχουν ελπίδες μείωσης της εξάπλωσης του ιού και της πίεσης στα συστήματα Υγείας.

Αναβολή της συνόδου της 26ης Μαρτίου

Σημειώνεται τέλος ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Σ. Μισέλ, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και πάλι τηλεδιάσκεψη μεταξύ των “27”, ενώ η προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου σύνοδος κορυφής θα αναβληθεί.

Ντ. Σασόλι: “Επιτέλους, αλληλεγγύη”...

Τις αποφάσεις των ηγετών χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σάσολι:

“Επιτέλους, δείχνουμε πραγματικό αίσθημα αλληλεγγύης: δημιουργούμε λωρίδες κυκλοφορίας με προτεραιότητα για τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, προστατεύουμε την ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην Ε.Ε. και παρέχουμε την πρώτη σημαντική οικονομική βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις” δήλωσε κάνοντας λόγο για “μια ενωμένη Ευρώπη έτοιμη να δράσει, που βρίσκεται επιτέλους στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπίσει τη δραματική αυτή πρόκληση”.

“Είμαστε μία ευρωπαϊκή οικογένεια, κανείς δεν θα μείνει μόνος και κανείς δεν θα χρειαστεί να δράσει μόνος” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL