Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Οι Ευρωπαίοι προχωρούν στο... δικό τους «ό,τι χρειαστεί»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Ευρωπαίοι προχωρούν στο... δικό τους «ό,τι χρειαστεί»

Έτοιμο να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο νέος κορωνοϊός και οι οικονομικές του επιπτώσεις δήλωσε χθες το Eurogroup, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση της “ευελιξίας” του Συμφώνου Σταθερότητας για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Λισσαβώνα, χαιρέτισε την “πρόοδο” που έχει σημειώσει η χώρα, ξεπερνώντας για πέμπτη χρονιά τους στόχους της, και τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως θα μπορεί και αυτή να κάνει χρήση “πλήρους ευελιξίας” για να καταπολεμήσει τον ιό. “Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για πάρει τα κατάλληλα μέτρα στήριξης του συστήματος Υγείας και της οικονομίας”, υπογράμμισε ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολιάζοντας την πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές είναι “θετική”, εκτός από κάποιες “αδυναμίες”. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα πέρα από την κρίση του κορωνοϊού έχει να αντιμετωπίσει και το “μεταναστευτικό πρόβλημα στα σύνορά της”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι “αποφασισμένη” να συνεχίσει και να “επιταχύνει” το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, κάτι που, όπως είπε, είναι “ενθαρρυντικό”.

Όσον αφορά τις αποφάσεις που πήρε συνολικά για την Ευρωζώνη χθες το Eurogroup, o επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι επισήμανε χθες ότι οι υπουργοί χαιρέτισαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση της “ρήτρας γενικής εξαίρεσης” από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ ο Μ. Σεντένο ξεκαθάρισε ότι το “Σύμφωνο Σταθερότητας δε θα μπει εμπόδιο” στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού. “Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πολεμήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Η χρηματοδοτική στήριξη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, “η συνολική δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία θα είναι πολύ σημαντική” και συγκεκριμένα τα μέχρι στιγμής αποφασισμένα μέτρα θα ανέλθουν στο 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020, για την υποστήριξη της οικονομίας, πέραν του αντίκτυπου των αυτόματων σταθεροποιητών (δηλαδή, όπως σημειώνει ανακοίνωση του Eurogroup, οι αυτόματες ελλείψεις εσόδων και οι αυξήσεις των επιδομάτων ανεργίας που θα προκύψουν από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις). Επιπλέον, οι διευκολύνσεις ρευστότητας θα είναι ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ και θα αφορούν συστήματα εγγυήσεων του Δημοσίου και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές. “Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτεροι” τόνισε ο Μ. Σεντένο, λέγοντας πως αυτό είναι το “πρώτο βήμα” και πως οι υπουργοί θα συνομιλούν στο εξής κάθε εβδομάδα προκειμένου να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ενδεχομένως να πάρουν νέα μέτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, στον βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα όπως “άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου” , ενώ θα διατεθούν “επαρκείς πόροι στους τομείς της Υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας”. Επιπλέον, η στήριξη της ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως οι ΜμΕ και οι επιχειρήσεις σε τομείς και περιφέρειες που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού, μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθηθούν οι εταιρείες να δανειστούν, συμβάσεις προμηθειών.

Αγορά εργασίας και κονδύλια

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από την απώλεια απασχόλησης και εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της βραχυπρόθεσμης εργασίας, της επέκτασης των επιδομάτων ασθενείας και ανεργίας και της αναβολής πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμπληρώσουν τα εθνικά μέτρα. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για το επενδυτικό πακέτο Corona Response Investment Initiative που αφορά τη διάθεση 37 δισ. ευρώ στα συστήματα Υγείας, τις ΜμΕ, τις αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών και επιπλέον 28 δισ. από μη χρησιμοποιημένα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και την κινητοποίηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ προς 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Σημειώνεται ότι ήδη χθες η ΕΤΕπ ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 40 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν και ελληνικές επιχειρήσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κλ. Ρέγκλινγκ, το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και τα κεφάλαια του ESM. Ερωτηθείς εάν αυτό θα σήμαινε αντίστοιχα μέτρα προσαρμογής, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από δέκα χρόνια πριν και ότι πλέον όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν πρόσβαση στις αγορές και μάλιστα με πολύ χαμηλά επιτόκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL