Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Παγκόσμια ανησυχία και ασφυκτικές πιέσεις προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και προς την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου και τα κρούσματα και ανέρχονται πλέον σε 112.000 σε 110 χώρες, επιφέροντας περισσότερους από 3.800 θανάτους.

Στη χώρα μας, τις τελευταίες τρεις ημέρες επιβεβαιώθηκαν 43 νέα κρούσματα φτάνοντας πλέον συνολικά τους 84 επιβεβαιωμένους ασθενείς, με την επιστημονική κοινότητα να θεωρεί βέβαιη και αναμενόμενη την επιδημική έξαρση του ιού και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Νοσηλεύονται οι 27, σε απομόνωση οι 57

Όπως ενημέρωσε εχθές ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για 81 ασθενείς ελληνικής καταγωγής και 3 ξένης υπηκοότητας, από τους οποίους οι 27 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, ενώ οι υπόλοιποι 57 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Οι τρεις ξένοι υπήκοοι είναι ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Ισραήλ και δύο μέλη της οικογένειάς του, ενώ από τους ασθενείς που νοσηλεύονται κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση της υγείας του 66χρονου που βρίσκεται διασωληνωμένος με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Ο Σ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι στην περίπτωση τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ η διαδικασία επιδημιολογικής διερεύνησης και ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Στόχος ο περιορισμός της διασποράς

Όπως τόνισε, στόχος παραμένει η μείωση και πρόληψή της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διασποράς της νόσου και η μείωση της έντασης και της αύξησης των περιπτώσεων της νόσου ώστε να επιβραδυνθεί η διασπορά στην κοινότητα και να κερδηθεί χρόνος για την καλύτερη ανταπόκριση του συστήματος Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε την άμεση απομόνωση και επικοινωνία με τον γιατρό μας όταν υπάρχουν συμπτώματα γρίπης, ώστε να αποφευχθούν η μετάδοση του ιού και το ρίσκο, όπως σημείωσε, για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι ασθενείς άνω των 70 ετών, οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Τέσσερα επιπλέον μέτρα

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και του συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον για τις ευπαθείς ομάδες η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού. Παράλληλα, ανέφερε, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ  για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα,  έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε συναθροίσεις που περιλαμβάνουν συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

4. Η Επιτροπή συνέστησε ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είναι σε ισχύ από την Κυριακή η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για τέσσερις εβδομάδες, η αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες καθώς και η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας και της διεξαγωγής όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα μέτρα ισχύουν από εχθές Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, και θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους.

Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη παραμένουν κλειστά όλα τα σχολικά συγκροτήματα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου μετά την παράταση των μέτρων που δόθηκε γι’ αυτές τις τρεις περιοχές από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ μετά τα τελευταία ευρήματα κλείνουν για δύο εβδομάδες περίπου 34 σχολεία, σε πόλεις της Αττικής τα περισσότερα, της Θεσσαλονίκης και ενός στην Εύβοια.

Επειδή όμως τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, καλό είναι οι γονείς, οι καθηγητές και οι μαθητές να μπαίνουν στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας ([email protected]), που ενημερώνεται καθημερινά για το ποια σχολεία θα κλείνουν.

Προσλήψεις ενάντια στην επιδημία ζητάει το Θριάσιο

Συγκέντρωση στην είσοδο του Θριάσιου Νοσοκομείου προγραμματίζουν για σήμερα στις 12.30 οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έστω και τώρα όπως τονίζουν, να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι ότι εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, γιατί, ακόμη και με βάση τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 260.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:

* Άμεση προμήθεια -με ευθύνη του υπουργείου Υγείας- όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας

* Ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

* Ενίσχυση των Kέντρων Yγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα.

* Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

* Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Λουκέτο σε ακόμη 15 σχολεία λόγω κορωνοϊού

Αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων ανά την Ελλάδα που κλείνουν προσωρινά για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον 15 νέες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η λειτουργία των σχολείων θα αναστέλλεται κατά περίπτωση, δηλαδή ανάλογα με την εμφάνιση των κρουσμάτων.

Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει βέβαια ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς οι πιθανότητες για την εξάπλωση του ιού μέσω των σχολικών μονάδων είναι περισσότερες λόγω της συγκέντρωσης εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών στον ίδιο χώρο. Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν πως, την ώρα που κλείνουν προληπτικά σχολεία λόγω του κορωνοϊού, δεν υπάρχει μέριμνα για τα συστεγαζόμενα σχολεία, τα οποία -παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στις ίδιες ή διπλανές κτηριακές εγκαταστάσεις- λειτουργούν κανονικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου: το πρώτο έκλεισε, ενώ το δεύτερο λειτούργησε τη Δευτέρα κανονικά.

Εκτός από την αναστολή της λειτουργίας σχολείων υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της μη διασποράς του ιού αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές εντός της χώρας για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα 15 νέα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι: 65ο Γυμνάσιο Αθηνών, 40ο ΓΕΛ Αθηνών, Ιταλική Σχολή Αθηνών, 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας, Πειραματικό ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων, 1ο και 2ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας, Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Ιωσήφ, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, Κολλέγιο Αθηνών, 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας, 2ο ΓΕΛ Φλώρινας, ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, Γυμνάσιο Πλωμαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL