Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"Αυτοπαράδοση στον Ζώντα Θεό η προσέλευση στην Θεία Κοινωνία εν μέσω πανδημίας"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αυτοπαράδοση στον Ζώντα Θεό η προσέλευση στην Θεία Κοινωνία εν μέσω πανδημίας"!

Ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση κράτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού μεταθέτοντας ουσιαστικά στους πιστούς την ευθύνη για το ενδεχόμενο να νοσήσουν από τον ιό. Παρότι συνέστησαν στους πιστούς να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας έναντι του ιού, τα μέλη της ΔΙΣ επέμειναν στον ισχυρισμό ότι η Θεία Κοινωνία «ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» και ξεκαθάρισαν ότι «θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία».

Πριν από την ανακοίνωση της ΔΙΣ, είχαν προηγηθεί πολλές δηλώσεις μητροπολιτών, αλλά και βουλευτών της Ν.Δ., που επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της Θείας Κοινωνίας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να «διαφημίσουν» την προσέλευσή τους στην κυριακάτικη λειτουργία. Παράλληλα, πολλοί επιστήμονες απέφυγαν την ευθεία σύγκρουση με την Εκκλησία για το ζήτημα της μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της γνωστής λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλλου, που δήλωσε ότι «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω».

Κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η ΔΙΣ αποφάσισε να τελέσει δέηση την ερχόμενη Κυριακή «υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου». Στην ανακοίνωσή της, η ΔΙΣ επανέλαβε τις συστάσεις της Πολιτείας για την αποτροπή μετάδοσης του ιού, μεταξύ των οποίων η προτροπή προς όσους παρουσιάζουν συμπτώματα ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι ή να βρεθούν σε χώρους μαζικής συνάθροισης. Η ΔΙΣ κάλεσε παράλληλα τους κατά τόπους υπεύθυνους των ναών να προβούν σε «επιμελή καθαριότητα των επιφανειών και σωστό αερισμό».

"Φάρμακο αθανασίας"

Όσον αφορά το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, η ΔΙΣ επέμεινε στον ισχυρισμό ότι «η προσέλευση στην Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό», μεταθέτοντας στην ουσία στην μοίρα το ποιος κι αν θα νοσήσει από τον κορωνοϊό. Η ΔΙΣ πρόσθεσε ακόμα ότι «όσοι προσέρχονται 'μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης' και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται 'φάρμακο αθανασίας'».

Αμβρόσιος: Ψεκασμός με αγιασμό!

Νωρίτερα, πολλοί μητροπολίτες είχαν προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες ισχυρίζονταν ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας. Μάλιστα, ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ως άλλος Κυριάκος Βελόπουλος, συνέστησε στους πιστούς... να ψεκάζονται με αγιασμό ως μέτρο αποτροπής της μόλυνσης από τον κορονωϊό. Παράλληλα, εκκλησιαστικά sites μετέδιδαν την είδηση για τον ιερέα της Σπιναλόγκα, που δεν νόσησε ποτέ, προφανώς παραγνωρίζοντας τις πολύ σημαντικές διαφορές στη μεταδοτικότητα της λέπρας και του κορωνοϊού.

Σπίτι τους

Σε διαφορετική κατεύθυνση από την Εκκλησία της Ελλάδας κινήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Παρότι κι αυτός ως μητροπολίτης αρνείται ότι η Θεία Κοινωνία έχει υλική υπόσταση, σε εγκύκλιό του προς τους πιστούς ο Ελπιδοφόρος συνέστησε ξεκάθαρα σε όσους αισθάνονται ότι μπορεί και να νοσούν από τον κορωνοϊό να μην προσέρχονται στις εκκλησίες μέχρι να σιγουρευτούν ότι είναι υγιείς. Μάλιστα, ο Ελπιδοφόρος, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδας, χαρακτήρισε «πράξη αγάπης» τον εθελοντικό κατ’ οίκον περιορισμό των νοσούντων, στους οποίους υποσχέθηκε κατ’ οίκον επίσκεψη ιερέων προκειμένου να κοινωνήσουν.

Βουλευτές της Ν.Δ. «διαφήμισαν» ότι κοινώνησαν

Προφανώς στις ΗΠΑ το πολιτικό κλίμα είναι διαφορετικό, καθώς στην Ελλάδα βουλευτές της Ν.Δ. ενθάρρυναν τους πολίτες να προσέλθουν στις εκκλησίες και να κοινωνήσουν, σε μια ανεύθυνη, αλλά ξεκάθαρα ψηφοθηρική κίνηση. «Εγώ σήμερα κοινώνησα και θα συνεχίσω να κοινωνώ» δήλωσε η Έλενα Ράπτη, ισχυριζόμενη ότι «όταν υπάρχει βαθιά πίστη δεν φοβάσαι τη Θεία Κοινωνία». Ο Βασίλης Σπανάκης υποστήριξε επίσης ότι «με τη Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδεται κανένας ιός, είναι καθαρά θέμα πίστεως».

Μ. Γιαννάκου: Επιστημονικό, όχι θρησκευτικό θέμα

Αντίθετα, διαφορετική στάση κράτησε η Μαριέττα Γιαννάκου, που κάλεσε την Εκκλησία «να αναλάβει τις ευθύνες της», αλλά και την Πολιτεία «να μιλήσει και να δώσει το μήνυμα προς την Εκκλησία». Μιλώντας στον 9,84 FM, η Μ. Γιαννάκου τόνισε ότι τα περί μετάδοσης του κορωνοϊού «δεν είναι θρησκευτικά θέματα, είναι καθαρά επιστημονικά», ενώ δεν απέφυγε να επικρίνει και τους επιστήμονες που δεν θέλουν να συγκρουστούν με την Εκκλησία. «Βλέπω ότι ορισμένοι φοβούνται και μάλιστα επιστήμονες. Φοβούνται να εκφράσουν επιστημονική άποψη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Καθαρή θέση από την κυβέρνηση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία;

Να πάρει θέση για το αν ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας οφείλουν να πάρουν δημόσια μια ξεκάθαρη θέση και να μην θυσιάζουν τη δημόσια υγεία στον βωμό του πολιτικού κόστους». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το όλο ζήτημα «δεν είναι θέμα ευσέβειας αλλά κοινωνικής ευθύνης. Και με τη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, που έχουν και την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών». Ο ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των μυστηρίων της Εκκλησίας. «Μόνο στη χώρα μας έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας Πολιτείας που δεν τολμά να πει το αυτονόητο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για “σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπορούν να καταστούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία”έκανε λόγο η Ε.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. επισημαίνοντας πως η Ιερά Σύνοδος “αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων σ’ ένα ζήτημα που απειλεί τη δημόσια υγεία” και πως “επιμένει στην αντιεπιστημονική άποψη ότι το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν εγκυμονεί κινδύνους για μετάδοση του κορωνοϊού”.

ΚΚΕ: Να πάρει θέση η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι -κατά τα άλλα σεβαστές- εκκλησιαστικές λειτουργίες» επισήμανε και το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL