Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Φ. Γεννηματά από τη Βουλή: / Φ. Γεννηματά από τη Βουλή: Χορτάσαμε από λόγια, αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Γεννηματά από τη Βουλή: / Φ. Γεννηματά από τη Βουλή: Χορτάσαμε από λόγια, αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη τώρα

Κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν έθεσε την ηγεσία της Ε.Ε. προ των ευθυνών της, αλλά και στους Ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στον Έβρο με “ευχολόγια αλλά όχι με συγκεκριμένες δεσμεύσεις ούτε καν καταδίκη των ενεργειών του Ρ. Τ. Ερντογάν”, άσκησε η Φ. Γεννηματά από τη Βουλή. “Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα φύγουν και εμείς θα μείνουμε με τα λόγια παρηγοριάς”, σχολίασε.

Παράλληλα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε η Διάσκεψη των Προέδρων να λάβει ομόφωνη απόφαση “εθνικής ομοψυχίας” και αιτήματος στήριξης εκ μέρους της Ε.Ε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας κατέρρευσε και χρειάζεται αλλαγή στάσης από την Ευρώπη, ενώ περιθώρια για υποχωρήσεις δεν υπάρχουν. Επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφθηκαν χθες τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σχολιάζοντας πως “μας είπαν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης” όμως “δεν μπορεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εξαντλείται -όπως έπραξαν- σε μια αόριστη διακήρυξη για την ενίσχυση της Frontex και σε εκταμιεύσεις επιπλέον ποσών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες”.

“Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μας λένε κατάμουτρα ότι και μετά από τις ενέργειες του κ. Ερντογάν θεωρούν ισχυρή κι εφαρμόσιμη την Κοινή Δήλωση. Δεν μπορεί να μας προκαταβάλλουν μισθώματα για να συνεχίζουμε να είμαστε αποθήκη ψυχών”, είπε.

Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα “τι ακριβώς ζήτησε” από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, τον ρώτησε αν έθεσε ή όχι αίτημα για σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή αρκέστηκε στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, αν ζήτησε πίεση της Ε.Ε. προς την Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων, ώστε να δεχθεί αυτή την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Τον ρώτησε αν ζήτησε ή όχι να κλείσει η Τουρκία τις πύλες εξόδου προσφύγων - μεταναστών προς την Ευρώπη, αν έθεσε θέμα άμεσης αναστολής του Κανονισμού του Δουβλίνου, αν ζήτησε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη και ποιες ακριβώς είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ευρώπης για την ενίσχυση της Frontex με μέσα και προσωπικό, για να διαδραματίσει τον ρόλο της ως αποτρεπτική δύναμη.

Η Φ. Γεννηματά ρώτησε αν αυτή τη φορά θα είναι παρούσα η Ελλάδα σε ενδεχόμενη συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών - Ερντογάν.

Επανέλαβε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να υπάρξει εθνική συνεννόηση και ότι μόνη λύση είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα να δώσει στους Ευρωπαίους να καταλάβουν πως “είμαστε αποφασισμένοι, να θέσουμε ακόμα και βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε. αν αυτή δεν αφαιρέσει τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL