Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Παρά τις αντιρρήσεις Λοβέρδου, σκληρή επίθεση Γεννηματά: / Παρά τις αντιρρήσεις Λοβέρδου, σκληρή επίθεση Γεννηματά: Αποτύχατε, κύριοι της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρά τις αντιρρήσεις Λοβέρδου, σκληρή επίθεση Γεννηματά: / Παρά τις αντιρρήσεις Λοβέρδου, σκληρή επίθεση Γεννηματά: Αποτύχατε, κύριοι της κυβέρνησης

“Η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση είναι ένα στρογγυλό μηδενικό. Το κυβερνητικό αλαλούμ συνεχίζεται. Αποτύχατε, κύριοι της κυβέρνησης. Πού είναι οι άριστοι; Πού είναι οι βαριές σας μετεγγραφές;”. Με τη Φ. Γεννηματά να ξεκινά την ομιλία της κατά του νέου ασφαλιστικού με επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό και να την επικρίνει έντονα για την πολιτική αυταρχισμού που έχει επιβάλει, ο Ανδ. Λοβέρδος μάλλον δεν θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος.

Αυτό διότι την προηγούμενη μέρα, σε άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τη στάση του κόμματος (δηλαδή της ηγεσίας) στο προσφυγικό αλλά και στα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Άλλωστε, ο Ανδ. Λοβέρδος έχει αποσχιστεί εδώ και καιρό από τη “γραμμή” του κόμματος για το θέμα, έχοντας υιοθετήσει σε πνεύμα και περιεχόμενο το σαμαρικής προέλευσης κυβερνητικό δόγμα της αποτροπής, το οποίο μεταξύ άλλων θέλει και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών να είναι μεν σημαντικά, ωστόσο “δευτερεύοντα”.

Μάλιστα, ο Ανδ. Λοβέρδος φέρεται να έκανε την κριτική του, ενώ η Φ. Γεννηματά προσπαθούσε να εξηγήσει στους βουλευτές της ότι πρέπει να βοηθήσουν να συντηρηθεί το “θετικό κλίμα”, όπως διαπιστώνει, που αναπτύσσεται για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη στροφή σε πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο. Δηλαδή από τη στρατηγική στροφή της σκληρής αντιπολιτευτικής, αντιδεξιάς στάσης απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Η σχετική αναφορά της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προφανώς ενείχε και τον χαρακτήρα απάντησης προς τη Ν. Γιαννακοπούλου, η οποία εσχάτως επιχείρησε να “εκπροσωπήσει” την πτέρυγα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αισθάνεται ανοίκεια με τη νέα σκληρή αντικυβερνητική γραμμή θεωρώντας ότι αυτή θα φέρει το κόμμα τους πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

"Βαθιά συντηρητική λογική"

Από τη Βουλή η Φ. Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση για βία και αυταρχισμό, επιτάξεις και ΜΑΤ με τα οποία δημιουργεί νέα κρίση. Την κατηγόρησε ότι επί των ημερών της “έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εγκλωβισμένοι" και σκωπτικά την κάλεσε την "πολιτική πυγμή" να τη δείξει στην Ευρώπη, "όπου είστε άφωνοι, πρόθυμοι και δεδομένοι, και όχι στους απελπισμένους και αγανακτισμένους νησιώτες". Σκληρή απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και για το ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι “αποπνέει τη βαθιά συντηρητική λογική της Ν.Δ.”.

13η σύνταξη για όλους

Επανέλαβε τα περί “ασφαλιστικού Κατρούγκαλου - Βρούτση” και ζήτησε η κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τροπολογία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μεταξύ άλλων για επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους και θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους, καθώς και το νέο ΕΚΑΣ.

Βενιζέλος: "Άλλαξε το κλίμα"

Την ίδια ώρα, ο Ευ. Βενιζέλος επιφύλασσε “θερμά” λόγια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνοντας (Mega) ότι στους επτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. “έχει αλλάξει το κλίμα σε διάφορα πράγματα, γιατί είχαμε περάσει μια δύσκολη περίοδο πεντέμισι ετών με προβλήματα δημοκρατίας, θεσμών, οικονομίας και ανάπτυξης". Πρόσθεσε ότι όμως “τώρα που έχουν αρχίσει τα δύσκολα, βλέπουμε να υπάρχει δυστοκία, αμηχανία ή ασάφεια σε πολλά θέματα".

Πάντως δήλωσε για το προσφυγικό ότι “τα ΜΑΤ είναι για να αντιμετωπίζεις μια έκτακτη περίσταση, δεν μπορείς να τα καταστήσεις μοχλό της πολιτικής σου, άρα στα νησιά που δέχονται κατά τρόπο δυσανάλογο και άδικο την πίεση των προσφυγικών ροών πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL