Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ / Με τις μηχανές πάνω στο πλήθος και με κλομπ στο ψαχνό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ / Με τις μηχανές πάνω στο πλήθος και με κλομπ στο ψαχνό

Η πολιτική κάλυψη που παρέχει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην αστυνομική βία είχε αποτέλεσμα μία ακόμη διαδήλωση να σημαδευτεί από άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών. Στη χθεσινή κινητοποίηση χιλιάδων φοιτητών για την υπεράσπιση του ασύλου και ενάντια στην αστυνομική βία, μετά το περιστατικό με τον ειδικό φρουρό που έβγαλε όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ και την εισβολή της αστυνομίας στη σχολή την επόμενη μέρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκρινε πως ήταν σκόπιμο να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.

Πέντε ξυλοφόρτωναν έναν

Την ώρα που οι φοιτητές υποχωρούσαν προς την Πανόρμου και χωρίς να σημειώνεται εκείνη τη ώρα ένταση, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ, αποτελούμενες από οκτώ περίπου δίκυκλα, επιτάχυναν προς το πλήθος και με υψωμένα κλομπ χτυπούσαν τους διαδηλωτές που είχαν μείνει τελευταίοι. Στη συνέχεια άνδρες των ΔΕΛΤΑ κατέβηκαν από τα μηχανάκια, ενώ κάποιοι έπεσαν, πάνω στη κυνηγετική τους μανία. Πέντε από αυτούς έπιασαν έναν από τους φοιτητές, τον έβαλαν στη μέση, του έβγαλαν την μπλούζα και τον ξυλοφόρτωσαν με μανία ρίχνοντας κλομπιές από ψηλά κι αδιακρίτως. Συνολικά έγιναν 8 προσαγωγές.

Η αστυνομία κυνήγησε τους διαδηλωτές μέχρι την πλατεία Πανόρμου και αρκετός κόσμος εγκλωβίστηκε για ώρα μέσα στο μετρό. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική από τα χημικά που χρησιμοποίησαν γενναιόδωρα άλλη μια φορά οι αστυνομικοί. Δεν υπολόγισαν ούτε τον κόσμο που περπατούσε στην περιοχή εκείνη την ώρα, μεταξύ αυτών και οικογένειες με μικρά παιδιά, ούτε τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην άλλη λωρίδα που κατέβαιναν σημειωτόν προς Αλεξάνδρας.

Η ένταση ξεκίνησε νωρίτερα μπροστά από τη ΓΑΔΑ. Μερίδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις κρότου λάμψεις και δακρυγόνων. Οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους επιτιθέμενους, όμως δεν έμειναν εκεί κι ενώ είχαν ηρεμήσει στη συνέχεια τα πράγματα, επιτέθηκαν στο πλήθος με σαφή πρόθεση να χτυπήσουν κόσμο.

Σταμάτησαν τους συρμούς

Μπροστά στον εγκλωβισμό των διαδηλωτών στον σταθμό της Πανόρμου βρέθηκε η δημοσιογράφος του ρ/σ 9.84 Ελευθερία Κουμάντου. Στην περιγραφή της αναφέρει: “Περίπου 200 άτομα εγκλωβίστηκαν στον σταθμό. Μια ομάδα ΔΕΛΤΑ έτρεξε με ταχύτητα προς την είσοδο του μετρό, πέταξαν κάτω τις μηχανές και κατέβηκαν με τα κλομπ στα χέρια τις σκάλες. Όταν ο επικεφαλής τους τούς φώναζε να έρθουν επάνω δεν υπάκουσαν και μετά άρχιζε να τους φωνάζει ότι δεν θα ξαναπεράσουν ποτέ μπροστά του πριν από αυτόν. Ένας από την ομάδα, όταν ανέβηκε τη σκάλα, χτυπούσε με δύναμη και πολλά νεύρα το κλομπ του στο δέντρο που ήταν δίπλα στη στάση των λεωφορείων.

Στη συνέχεια δόθηκε εντολή να μην σταματούν οι συρμοί ώστε να αναγκαστούν οι φοιτητές να βγουν. Σε όλες τις εξόδους είχε ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ. Όπως και σε όλη την Πανόρμου. Κόσμος φώναζε στους φοιτητές να μην ανέβουν ακόμη γιατί είχε αστυνομία”.

Με κατάληψη συνεχίζουν οι φοιτητές

Η πρακτική αυτή της αστυνομίας, η οποία εκφράστηκε με διαφορετικό τρόπο τις προηγούμενες ημέρες, όχι μόνο δεν αποθαρρύνει κι εκφοβίζει τους φοιτητές, αλλά αποδείχτηκε ότι μπορεί να τους συσπειρώσει περισσότερο. Χιλιάδες σπουδαστές συμμετείχαν στη διαδήλωση που καλέστηκε στις 5 με σημείο εκκίνηση, την πολύπαθη επί Μητσοτάκη ΑΣΟΕΕ και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό τη ΓΑΔΑ έχοντας κεντρικό σύνθημα: “Εξω τα ΜΑΤ από τις σχολές, το άσυλο ανήκει στους φοιτητές”. Νωρίτερα οι φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει συνέλευση, όπου αποφάσισαν να προχωρήσουν από σήμερα σε διήμερη κατάληψη του πανεπιστημίου.

Μπροστά βρισκόταν το πανό της φοιτητικής συνέλευσης της ΑΣΟΕΕ, που έστελνε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι “ο αυταρχισμός δεν θα περάσει”. Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν οι φοιτητές και μέσα από τα συνθήματά τους. “Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ κι οι εισαγγελείς”, “Δεν τρομοκρατούνται οι φοιτητές - Έξω η Ασφάλεια από τις σχολές” και “Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει” φώναζαν δυναμικά. Και η φωνή τους προπορευόταν, φτάνοντας στις διμοιρίες ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά στη Λ. Αλεξάνδρας χάρη στον αντίλαλο από τις πολυκατοικίες.

Το δικό της σύνθημα έχει πια και η υπουργός Παιδείας: “Νίκη Κεραμέως δεν βάζουμε μυαλό - Το άσυλο για σένα θα γίνει Βατερλώ”. Ενώ με ένα καινούργιο σύνθημα, που συνδέει το σήμερα με το τότε, σχολιάστηκε το περιστατικό με τον ειδικό φρουρό: “Αυτοί που βγάζουν πιστόλια στις σχολές - το '73 σκοτώναν φοιτητές”.

ΕλΕΔΑ: Με τα όπλα δεν παίζουμε

Έκκληση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει ένα τέλος στην προσπάθεια συγκάλυψης περιστατικών όπως εκείνο με τον ειδικό φρουρό στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ απευθύνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ). Παράλληλα ζητάει από το υπουργείο να εστιάσει σε αξιόπιστες διαδικασίες επιλογής, στην καλύτερη εκπαίδευση, στην ψυχολογική υποστήριξη και στον έλεγχο των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη την αποκάλυψη για την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων ποινικών μητρώων στον πρόσφατο διαγωνισμό για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL