Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ευ. Τσακαλώτος: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού η άρση της οικουμενικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού η άρση της οικουμενικότητας

Τους κινδύνους από την ανατροπή της αρχής της οικουμενικότητας του ασφαλιστικού συστήματος επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές της κυβέρνησης στο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων για τους επαγγελματίες και η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα θέτει ζητήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό θα ολοκληρωθεί σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά και για την κατάργηση της 13ηςσύνταξης.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι με τη δυνατότητα των επαγγελματιών με τα υψηλά εισοδήματα να πληρώσουν μόνο την ελάχιστη εισφορά ουσιαστικά η κυβέρνηση επιτρέπει στους πλούσιους να εγκαταλείψουν το σύστημα κι ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού. Προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση του ασφαλιστικού από οικονομικούς πόρους ενέχει τον κίνδυνο να καταλήξουμε με «ένα φτωχό σύστημα μόνο για τους φτωχούς». Ακόμη επέκρινε την ανατροπή της αρχής της αναδιανομής, βασικής αρχής του ασφαλιστικού συστήματος.

Αύξηση της κατανάλωσης ή του ελεύθερου χρόνου;

Ο Ευ. Τσακαλώτος συνέδεσε το ασφαλιστικό με τα πολιτικά και ιδεολογικά ερωτήματα που συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Σημείωσε ότι με την αύξηση της παραγωγικότητας η κοινωνία καλείται να απαντήσει στο δίλημμα: να αυξήσει την κατανάλωση αγαθών, όπως επιθυμεί το κεφάλαιο, ή να αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, που θα έχει θετική επίπτωση και στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Τόνισε ότι θα πρέπει να ξανανοίξει η συζήτηση για το 35ώρο, που επιτρέπει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ενοχλήθηκε από το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία ο Γ. Βρούτσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, κάτι που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Γ. Βρούτση, που κατέφυγε σε πρωτοφανή επιθετικά σχόλια. Μίλησε για «ενέργεια προσβλητική και εχθρική απέναντι στη Βουλή, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στην ίδια τη Δικαιοσύνη». Ακόμη υποστήριξε ότι με την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του «αντισυνταγματικού νόμου Κατρούγκαλου».

Σε όλη τη συζήτηση ο υπουργός επιχείρησε να εμφανίσει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό ως μονόδρομο υποστηρίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψηφίζουν το νομοσχέδιο λόγω αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων.

«Η τοποθέτηση ότι οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική νομοθετική ρύθμιση πέραν του κ. Βρούτση συνιστά προσβολή του ΣτΕ είναι μια τοποθέτηση η οποία δεν ξέρει ούτε τι λέει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τους ισχυρισμούς του Γ. Βρούτση και κυρίως την αμφισβήτηση «του δικαιώματος της νομοθετικής λειτουργίας να νομοθετεί κατά τον τρόπο που εκείνη ορίζει και να υπάρχει και πολιτική διαφωνία επί του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί».

Έ. Αχτσιόγλου: Βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

Η Έ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι «καταθέτουμε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, διότι αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβαίνει σε μια βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μειώνοντας παράλληλα τους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα». Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί και για το άρθρο 47, με το οποίο ο Γ. Βρούτσης καταργεί για δεύτερη φορά τη 13ησύνταξη, λίγους μήνες αφού η Ν.Δ. είχε ψηφίσει την επαναφορά της. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε και το ΚΚΕ.

Επιμένει ο Γ. Βρούτσης ότι η 13ησύνταξη δεν υπάρχει

Ο Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε την αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ «αστεία έως ανύπαρκτη» κι επέμεινε στο φαιδρό επιχειρήματα ότι η 13ησύνταξη «δεν υπάρχει». Η εμμονή του υπουργού και των βουλευτών της Ν.Δ. ότι η 13ησύνταξη... δεν υπάρχει οφείλεται στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν το νέο ασφαλιστικό ως το πρώτο νομοσχέδιο εδώ και χρόνια που δεν μειώνει, αλλά αυξάνει συντάξεις. Η κατάργηση της 13ηςσύνταξης όμως αποδομεί πλήρως τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, καθώς 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν μείωση των εισοδημάτων τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Επιβάρυνση της πλειοψηφίας των συνταξιούχων και των επαγγελματιών

Το νομοσχέδιο προβλέπει περικοπές 8% για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων επισήμανε ο Νίκος Παππάς. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την αύξηση των εισφορών για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών ως το τρίτο «δωράκι» της κυβέρνησης προς αυτούς μετά την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και το σχέδιο «Ηρακλής» που θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση των περιουσιών τους.

«Οι αριθμοί είναι ανελέητοι: Τα μέτρα που παίρνετε για τις συντάξεις κοστίζουν 370 εκατ. ευρώ, ενώ αυτά που καταργείτε κοστίζουν 970 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. «Οι πολίτες κατάλαβαν τον εμπαιγμό σας σχετικά με τις υποτιθέμενες μειώσεις στη φορολογία. Τώρα καταρρέει και ο μύθος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» σχολίασε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, της βιωσιμότητα, που σήμερα διακινδυνεύεται με το παρόν νομοσχέδιο» σημείωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας ακόμα ότι «τα υψηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορές για να κατευθύνουν χρήματα στην ιδιωτική ασφάλιση».

Να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ

Η Όλ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην αστυνομική καταστολή σε Λέσβο και Χίο μιλώντας για «αδιέξοδη κι επικίνδυνη πολιτική» και ζητώντας να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος με τους πολίτες για την αποσυμφόρηση των νησιών.

«Αυτήν τη στιγμή οι δυνάμεις καταστολής δέρνουν πολίτες στα νησιά μας για να εφαρμοστεί μια πολιτική η οποία είναι και αδιέξοδη και ανίκανη να λύσει το πρόβλημα, η οποία οφείλεται στις ακροδεξιές σας λογικές» σχολίασε από τη μεριά του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL