Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Χρ.Σπίρτζης: Απαράδεκτο να βλέπουμε τα ΜΑΤ να επελαύνουν στα νησιά μας σπέρνοντας κλίμα φόβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ.Σπίρτζης: Απαράδεκτο να βλέπουμε τα ΜΑΤ να επελαύνουν στα νησιά μας σπέρνοντας κλίμα φόβου

«Τα όσα συμβαίνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι απαράδεκτα, ακόμη και μέλη του Κοινοβουλίου έχουν προπηλακιστεί από τις δυνάμεις καταστολής» τόνισε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης κατά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής που εξετάζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι «οι νομαρχιακές της ΝΔ παραιτούνται η μία μετά την άλλη»https://www.youtube.com/embed/_c_Oy6-EsMQ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να βλέπουμε τα ΜΑΤ να επελαύνουν στα νησιά μας σπέρνοντας ένα κλίμα φόβου, κάτι που επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι το δόγμα “νόμος και τάξη” έγινε “τρόμος και πάταξη”».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που εξετάζει η Επιτροπή προβλέπεται η αναστολή του δικαιώματος των τοπικών κοινωνιών να μπορούν να προχωράνε σε τοπικά δημοψηφίσματα» και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν το συγκεκριμένο άρθρο.

Συνεχίζονται οι αλλαγές στο νόμο για το κομματικό, επιτελικό κράτος

«Έχουμε ήδη 48 αλλαγές στο επιτελικό κράτος και με το νομοσχέδιο αυτό έρχονται να προστεθούν και άλλες. Ο πολυδιαφημισμένος νόμος από την κυβέρνηση θα έφερνε συντονισμό, καλή νομοθέτηση, αποκέντρωση των υπογραφών των υπουργών σε επίπεδο γενικών διευθυντών. Δεν συνέβη τίποτα από όλα αυτά, ακόμη και οι απλές διαδικασίες έπρεπε να περάσουν από τα γραφεία των υπουργών» είπε στη συνέχεια ο Χρήστος Σπίρτζης που τόνισε πως: «σήμερα, βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο που εξετάζουμε προβλέπει την αναπλήρωση των γενικών διευθυντών με πανεπιστημιακούς ή με άλλους προϊσταμένους περιφερειακών μονάδων και αυτό δεν είναι παρά μία ακύρωση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος».

Ποινικοποιείται η επιστημονική άποψη και η υπηρεσιακή δεοντολογία

Εξηγώντας την τραγελαφική κατάσταση ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «έχουμε δύο γενικές διευθύντριες, η μία στα αρχαιολογικά και η άλλη στα τεχνικά έργα, οι οποίες έχουν πάρει πολλούς επαίνους για το έργο τους που αντικαθίστανται από το ΚΑΣ επειδή έχουν συγκεκριμένη τεχνική και υπηρεσιακή άποψη για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Επομένως ποινικοποιείται η επιστημονική άποψη και η υπηρεσιακή δεοντολογία.

» Αντί να πάνε οι υπογραφές στους γενικούς διευθυντές πάνε στην υπουργό Πολιτισμού. Έχουμε, λοιπόν, ένα επιτελικό κράτος που κατεβάζει τις υπογραφές στους γενικούς διευθυντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ορίστηκαν από τον τότε υπουργό, κύριο Μητσοτάκη, αν όμως οι γενικοί διευθυντές δεν συμφωνούν με την άποψη της κυβέρνησης, η υπογραφή ανεβαίνει πίσω στον υπουργό. Αυτά είναι έξω από κάθε λογική».

Καταθέτουμε σειρά τροπολογιών για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αναλύοντας το σχέδιο νόμου, ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως «στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε στον διάλογο ώστε να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Η ακρόαση των φορέων ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν. Υπάρχει θέμα γιατί δεν μπορούν οικονομικοί οργανισμοί που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου είναι ιδιωτικοί φορείς να παίξουν τον ρόλο των αναθετουσών αρχών».

«Δεν θα μπούμε στη λογική της καταγγελίας, θα σας καταθέσουμε μια σειρά από τροπολογίες για να εξυπηρετήσουμε τον κοινό σκοπό που έχουμε, αν είμαστε όλοι ειλικρινείς, δηλαδή να ξεμπλοκάρουν κρίσιμα έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε αφορά τους Δήμους είτε τις Περιφέρειες» προσέθεσε.

Συνεχίζοντας, πρότεινε ως εργαλείο, την πρόβλεψη της ίδρυσης διαδημοτικών τεχνικών υπηρεσιών γιατί οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί θέλουν πολύ χρόνο για να συσταθούν και συνέχισε: «Θέλουμε, επίσης, να προστεθεί στο σχέδιο νόμου ότι οι αποφάσεις των Αναπτυξιακών Οργανισμών θα κοινοποιούνται εντός μίας εβδομάδας στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια και να βγαίνουν οι αποφάσεις στο Διαύγεια».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Υποδομών ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε σειρά άρθρων ώστε να μην προκύψουν προβλήματα αντισυνταγματικότητας και εμπλοκές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL