Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ.Βέττα: Οφείλουμε ως πολιτεία να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση (Video)

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, να αφαιρέσει από τους συνοδούς των Ατόμων με Αναπηρία με ποσοστό από 50-80 % το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την ύπαρξη μελετών από το 2017 για τη συνύπαρξη των αρχαίων με το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες είχε προηγουμένως αμφισβητήσει η αρμόδια υπουργός, ως ανυπόγραφες, παρόλο που μόλις λίγες ώρες πριν είχαν παρουσιαστεί εκ νέου στο ΑΠΘ από τους μελετητές τους, επεσήμανε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την επιτρεπόμενη χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας από τους τυφλούς, τους αμβλύωπες και άλλα άτομα με πρόβλημα ανάγνωσης εντύπων.

Η ίδια αναφέρθηκε σε ορισμένες θετικές διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας, ενώ παράλληλα, επέκρινε την πλημμελή ενσωμάτωση της από το κατατιθέμενο κείμενο του ΥΠΠΟΑ, μιας και με τις διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν περιορίζεται το εύρος και το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στη γνώση και να μεριμνήσουμε ώστε οποιαδήποτε σχετική δαπάνη στην περίπτωση ανθρώπων με αναπηρία να καλύπτεται από το κράτος. Κατά συνέπεια, ο τρόπος ενσωμάτωσης της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο αποτελεί μόνο ένα μικρό βήμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναγνωστικές αναπηρίες σε βιβλία και άλλο έντυπο υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά

Στη συνέχεια, επέκρινε την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, να αφαιρέσει από τους συνοδούς των Ατόμων με Αναπηρία με ποσοστό από 50-80 % το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω συνθήκες αποκλεισμού για τα ΑμεΑ.

Καταλήγοντας ευχήθηκε «να υπάρξουν στο μέλλον γενναίες νομοθετικές, κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα υπερασπίζονται και δεν θα συρρικνώνουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ και άλλων ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων μέσα από τη διαρκή απονομοθέτηση των κεκτημένων τους χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Μια πρακτική, στην οποία δυστυχώς στη χώρα μας πρωτοστατούν σήμερα ιδίως τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις