Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: / Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Δυστυχώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε επιπρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: / Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Δυστυχώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε επιπρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα

"Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια κυβέρνηση που θα διεκδικεί και δεν θα αγνοεί το δίκιο τους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνόδου κορυφής. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν διεκδίκησε επιπλέον κονδύλια για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συζήτησης για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. "Προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία για κάτι καλύτερο για τη χώρα", είπε χαρακτηριστικά ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα πιο άδικα τα κριτήρια κατανομής

"Στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή μειώνονται και τα κριτήρια κατανομής γίνονται ακόμα πιο άδικα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή είναι άδικη και έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής", σημείωσε. Υπογράμμισε δε ότι ο ίδιος είχε διεκδικήσει επιπρόσθετα κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ "ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού". Η διεκδίκηση που απεμπόλησε, όπως τόνισε, ο σημερινός πρωθυπουργός, στον οποίο καταλόγισε και την απουσία του από τη σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, "προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων".

"Πέτσινα" τα 7,5 δισ., ισχυρίζεται ο Πέτσας

Με το αφήγημα της "διαπραγμάτευσης που κόστισε 100 δισ." απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο και ωφέλιμο για τη χώρα εάν στήριζε τη μεθοδική διεκδίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας. Πραγματικούς, όχι 'πέτσινους', σαν τα 7,5 δισ. ευρώ που δήθεν είχε εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ. Πέτσας. Επισημαίνει δε πως η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο της Πορτογαλίας σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, "όταν ο κ. Τσίπρας έστελνε σε αντίστοιχες συνόδους τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών". Αποκρύπτοντας σκοπίμως βέβαια ότι η σύνοδος της 1ης Φεβρουαρίου έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών -με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία- με αντικείμενο το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Κείμενο που απεμπολεί πρόσθετα κονδύλια υπέγραψε ο Βαρβιτσιώτης

"Όσα δισ. ευρώ και να προσθέσει ο κ. Πέτσας στον λογαριασμό του 2015, δεν θα καταφέρει να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία", απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης κάνει αφηρημένες δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακής αξίας για διεκδικήσεις κονδυλίων. "Η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε να αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση εξαιτίας της κρίσης, προκειμένου να λάβει περισσότερα κονδύλια, στα πρότυπα της Ουγγαρίας και Βαλτικών χωρών στον προηγούμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η διεκδίκηση αυτή αποτυπώθηκε στις προτάσεις της ρουμανικής Προεδρίας" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας τον Μ. Βαρβιτσιώτη, που συμμετείχε στη Διάσκεψη Φίλων της Συνοχής, πως υπέγραψε κείμενο που απεμπολεί αυτή τη θέση. "Καλό είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι διεκδικεί στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και όχι να μας κουνάει από πάνω και το δάχτυλο", υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Αναλογική ενίσχυση και όχι αναλογικό περιορισμό των πόρων δικαιούται η Ελλάδα

Στην παρέμβασή του στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι οι προτάσεις του Σαρλς Μισέλ για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την κρίση δείχνουν να μην λαμβάνουν υπ' όψιν την οικονομική κρίση που διανύσαμε καθώς και την προσφυγική κρίση που διανύουμε, ενώ υπονομεύουν και τις προοπτικές για σύγκλιση μεταξύ των κρατών - μελών και το όραμα για μια πιο κοινωνική Ευρώπη. "Αν θέλουμε να απαντήσουμε στις παραπάνω προκλήσεις ή σε αυτές της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν μπορεί να μειώνουμε τους πόρους", ανέφερε.

Υπογράμμισε δε ότι προοδευτική απάντηση είναι "η συγκροτημένη προσπάθεια για εξεύρεση νέων πηγών μέσα από τη φορολογία που δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες αλλά τις πολυεθνικές και τον μεγάλο πλούτο". "Εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων;" φέρεται να είπε. "Αν αυτό ισχύει, πώς μπορούμε να συζητάμε μείωση κατά 44 δισ. ευρώ των κονδυλίων συνοχής αλλά και των κονδυλίων αγροτικής πολιτικής;" διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι έτσι ο αντιευρωπαϊσμος θα θεριέψει στον Νότο και θα δικαιωθεί στον Βορρά. Ανέφερε ακόμη πως ένα θέμα είναι το συνολικό πόσο των πόρων της συνοχής, ένα άλλο θέμα είναι η δίκαιη κατανομή τους." Η Ελλάδα λοιπόν, που την προηγούμενη περίοδο έχασε το 25% του ΑΕΠ της εξαιτίας της κρίσης, δικαιούται σήμερα αναλογική ενίσχυση και όχι αναλογικό περιορισμό των πόρων όπως προτείνεται", τόνισε. Τέλος, κάλεσε τους Ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL