Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναζητούν plan B για αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναζητούν plan B για αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων

Απέλπιδες προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων και αποκάλυψης των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων έκανε και χθες η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής. Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να ξεπεράσουν το μπλόκο της Δικαιοσύνης και ελπίζουν ότι με τη στήριξη των μίντια και την επικοινωνιακή πίεση θα αποκαλυφθούν οι ταυτότητες του Μάξιμου Σαράφη και της Αικατερίνης Κελέση.

"Μόνος σας στόχος είναι να μην ασκηθεί δίωξη στον Άδωνι Γεωργιάδη" τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από την Προκαταρκτική Επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Αφού δεν πετύχατε στο plan A, δηλαδή δεν καταφέρατε να αφαιρέσετε τον φάκελο του σκανδάλου από την εισαγγελέα Τουλουπάκη μετά τη συντριβή σας από την ολομέλεια Εφετών, τώρα επιχειρείτε το plan B σας», φέρεται να υπογράμμισε ο Γ. Ραγκούσης και συνέχισε: «Επιχειρείτε να εξοντώσετε τους προστατευόμενους μάρτυρες. Διαπράττετε αυτές τις πρωτοφανείς θεσμικές δολιότητες με ένα και μοναδικό σκοπό! Να αποσοβήσετε ενδεχόμενη δίωξη κατά Άδωνι Γεωργιάδη, που θα συνεπάγεται κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Δ. Αυγέρη: Εκφοβισμός μαρτύρων και συγκάλυψη

«Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις παράνομες ενέργειές τους» τόνισε σε δήλωσή της και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. «Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ,. αφού καταστρατήγησαν τον νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος!» επεσήμανε η Δ. Αυγέρη και κατέληξε: «Ο πανικός Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Κοινή στάση Πλεύρη - Κεγκέρογλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου είχαν κοινή στάση. «Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου», φέρεται να είπε και «κατέγραψε» τα χαστούκια που δέχεται η Επιτροπή λόγω της αντιθεσμικής στάσης της πλειοψηφίας της: «Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα».

Σπ. Λάππας: Εξέταση όπως προτείνει η ΓΑΔΑ

"Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχαστούμε. Εμείς προτείνουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευτούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Κεγκέρογλου κατά Τουλουπάκη

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας, που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξεταστεί από τον Λ. Σοφουλάκη» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Β. Κεγκέρογλου και επανέφερε το ερώτημα «γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την Ελ. Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια;».

ΚΚΕ: Άρση προστασίας

«Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξεταστούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Π. Χρηστίδης: Ερευνούμε παραδικαστικό

«Υπάρχουν ευθύνες για τη φαρμακευτική δαπάνη, υπάρχει ευθύνη για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλλουν τόσοι εισαγγελικοί λειτουργοί» δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης ζητώντας «να εξεταστεί κατά πόσο κάποιοι από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες είναι κι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Εκεί βρίσκεται η ουσία. Η Δικαιοσύνη αλλά και η Προανακριτική Επιτροπή θα κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και το σύνταγμα και θα αποκαλύψει αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν αυτό το πράγμα ισχύει, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να τους έχει δώσει το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά ένα παραδικαστικό κύκλωμα επί της ουσίας».

ΘΕΛΕΙ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Στ. Ευαγγελάτος: Απευθείας τιμολόγηση του Άδ. Γεωργιάδη με την τρόικα!

Την απεμπλοκή του από κάθε αναφορά στο όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη ζητεί ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτος με δήλωσή του σε ιστοσελίδα. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε χθες η «Αυγή», ο Στ. Ευαγγελάτος σε ένορκη κατάθεσή του στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης τον Ιανουάριο του 2019 ανέφερε ότι οι τιμές των φαρμάκων έρχονταν έτοιμες στην υπηρεσία του από το γραφείο του υπουργού.

«Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ουδέποτε στην κατάθεσή μου κατηγόρησα τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για εμπλοκή με την τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών. Η αναφορά μου είχε να κάνει με τη διαδικασία έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρμοδιότητα που είχε, σύμφωνα με τον νόμο, ο υπουργός Υγείας. Οι διατάξεις τιμολόγησης της υπουργικής απόφασης πράγματι δεν εκδίδονταν σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Φαρμάκων - Φαρμακείων του υπουργείου, διαδικασία που, από όσο γνωρίζω, ακολουθήθηκε και από τους επόμενους υπουργούς Υγείας. Η εικόνα που έχω επί της δικής μου θητείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι ότι υπήρχε απευθείας συνεννόηση του υπουργού με την τρόικα», αναφέρει ο Στ. Ευαγγελάτος επιβεβαιώνοντας ότι δεν τηρούνταν ο νόμος για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

«Μετά την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο ΕΟΦ αναρτούσε προτεινόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι όποιες ενστάσεις συζητούνταν στην πολυμελή Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Με ομόφωνη ενυπόγραφη εισήγηση της Επιτροπής Τιμών, ο υπουργός Υγείας υπέγραφε το δελτίο τιμών φαρμάκων. Ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου η παραμικρή προνομιακή σχέση του τότε υπουργού Υγείας με οποιαδήποτε συγκεκριμένη εταιρεία», καταλήγει ο Στ. Ευαγγελάτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL