Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Φρένο" από τον Άρειο Πάγο στις μεθοδεύσεις της Προκαταρκτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φρένο" από τον Άρειο Πάγο στις μεθοδεύσεις της Προκαταρκτικής

Η μόνη αρμόδια σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι η εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς, διαμηνύουν πηγές του Αρείου Πάγου. Επισημαίνουν παράλληλα πως δεν παύουν να υπάγονται στο καθεστώς προστασίας ακόμα κι αν δεν προσέλθουν στην προκαταρκτική εξέταση, ενώ η μη εμφάνισή τους δεν συνιστά ποινική ευθύνη.

"Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους" σχολίασε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ό. Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή Σπ. Λάππας επέδωσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα επιστολή - αναφορά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή για τη διασφάλιση της προστασίας των μαρτύρων και την τήρηση της νομιμότητας.

Η αναφορά

Σύμφωνα με την αναφορά στον Άρειο Πάγο, παραβιάζονται όσα προβλέπονται σχετικά με την προστασία μαρτύρων σε ελληνικά και ευρωπαϊκά νομικά κείμενα, καθώς και όσα έχουν κριθεί από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομολογία. "Φαλκιδεύεται έτσι το πλαίσιο των δικονομικών ρυθμίσεων που έχει τεθεί για την προστασία εκείνων που στο πλαίσιο διερεύνησης εγκλημάτων διαφθοράς καταθέτουν στοιχεία που αφορούν ισχυρούς κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες" τονίζεται συγκεκριμένα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον εισαγγελέα να ζητήσει τη μη εκτέλεση "των παράνομων και καταχρηστικών" ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων "Αικατερίνης Κελέση" και "Μάξιμου Σαράφη".

Σημειώνεται ακόμα ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής με ενέργειές της "αίρει στην πράξη τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική τήρηση και εφαρμογή" της εισαγγελικής απόφασης για την χορήγηση καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα.

Όπως επεξηγείται:

"Οι οι εν λόγω μάρτυρες καλούνται να έρθουν ενώπιος ενωπίω με μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από Κοινοβουλευτικές Ομάδες στις οποίες ανήκουν εκείνοι τους οποίους έχουν, υπό την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, καταγγείλει για πράξεις διαφθοράς, χωρίς την τήρηση κανενός αποτελεσματικού μέτρου προστασίας τους".

Αναφορικά με την εντολή για βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως, εάν πραγματοποιηθεί, "θα κατατείνει στην πλήρη και εν τοις πράγμασι κατάρρευση κάθε προστατευτικού για αυτούς μέτρου". Παράλληλα σημειώνεται ο κίνδυνος να ακυρωθεί το έργο και να ματαιωθούν οι αποφάσεις των τακτικών οργάνων της Δικαιοσύνης που ερευνούν την υπόθεση Novartis κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Σπ. Λάππας: Στόχος η βιομηχανία διώξεων κατά των μαρτύρων

"Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα για να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας" δήλωσε εξερχόμενος του Αρείου Πάγου ο Σπ. Λάππας. Μάλιστα αναφέρθηκε στους δυο θανάτους και τη μια απόπειρα αυτοκτονίας που σχετίζονται με την υπόθεση του σκανδάλου Novartis προκειμένου να καταδείξει τη σοβαρότητα του θέματος.

Όλ. Γεροβασίλη: Η πλειοψηφία της Επιτροπής καταπατά τη νομιμότητα

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Όλ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής καταπατά "κατ' επανάληψη τη νομιμότητα στη χώρα" καθώς "με διαδοχικές παράνομες αποφάσεις έχουν παραβιαστεί όλα τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής". Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως χτίζει θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς.

"Οι μάρτυρες θέλουμε να καταθέσουν. Όμως συζητάμε τον τρόπο κατάθεσης, ο οποίος επιχειρείται από την Επιτροπή να παραβιαστεί" είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η καταπάτηση του Κανονισμού και η πρόθεση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων "είναι μήνυμα αποτρεπτικό προς οποιονδήποτε πολίτη θελήσει να αποκαλύψει κάποιο σκάνδαλο και να ζητήσει προστασία".

Πρόσθεσε δε ότι η Προανακριτική Επιτροπή, "ξεκινώντας από την παράνομη εξαίρεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου" έχει ακολουθήσει πολλά βήματα "που δείχνουν πως η πλειοψηφία γράφει τον νόμο στα παλιά της τα παπούτσια και έτσι δεν είναι δυνατόν εμείς να μηβ διαμαρτυρηθούμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL