Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Αλ. Χαρίτσης: Μόνος υπεύθυνος ο Μητσοτάκης, διπλά δειλός και δολοπλόκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Μόνος υπεύθυνος ο Μητσοτάκης, διπλά δειλός και δολοπλόκος

"Δολοπλόκο και διπλά δειλό” χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Χαρίτσης με χθεσινή του δήλωση. "Δειλός απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβριο να τον οδηγήσει, αν θέλει, σε ειδικό δικαστήριο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis" σημείωσε και πρόσθεσε: "Δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά, τον οποίο εξευμενίζει για να αποφύγει την εσωκομματική κρίση στη Ν.Δ., καταστρατηγώντας τον νόμο και το σύνταγμα”.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι "επέλεξε ακόμη μία φορά να κρυφτεί πίσω από τις συκοφαντίες του κυβερνητικού εκπροσώπου και του αμετροεπούς αντιπροέδρου του κόμματός του, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει ότι θα μας καταδικάσει όλους σε ισόβια".

"Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους. Σκευωρία που θα πέσει στο κενό" υπογράμμισε καταλήγοντας ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου, "παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να τρομοκρατήσει όσους τολμούν να φέρνουν στο φως σκάνδαλα διαφθοράς".

Καταγγελία στα ευρωπαϊκά όργανα

Για κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, κάνουν λόγο με κοινή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει τη θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, "μα πάνω απ' όλα στον ελληνικό λαό".

Οι Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Άδ. Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλ. Κουντουρά και Στ. Κούλογλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου "ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφόσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία".

Με την παρέμβασή τους καλούν, "έστω και την ύστατη αυτή ώρα", όλες τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται "μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στη συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος".

Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής, η οποία έχει στόχο "να φιμώσει κάθε πολίτη ο οποίος υπακούει στο συνειδησιακό του καθήκον να καταγγείλει την πολιτική διαφθορά και να αποκαλύψει την αλήθεια". Κάτι που, όπως επισημαίνουν, γίνεται ενάντια στις Οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και στην προστασία που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Στηλιτεύουν ακόμη την απόφαση για βίαιη προσαγωγή του "Μάξιμου Σαράφη", ενώ επισημαίνεται η επιστολή της "Αικατερίνης Κελέση", που έχει κοινοποιηθεί και στον επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς, στην οποία αιτιολογείται η απόφασή της να μην εμφανιστεί στην Επιτροπή τονίζοντας πως "είναι βέβαιο ότι έτσι θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και επομένως θα κινδυνεύσει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα".

"Το μήνυμα είναι σαφές" καταλήγουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: "Όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια διώκεται ενάντια στο ελληνικό κράτος Δικαίου, την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα
Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και ενάντια σε κάθε ηθική που επιβάλλει ιστορικά την αποκάλυψη της αλήθειας".

Π. Σκουρλέτης: Πλήρης καταπάτηση της λειτουργίας των θεσμών

Την πλήρη καταπάτηση της λειτουργίας των θεσμών από την πλειοψηφία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΚΚΕ - Ελληνική Λύση ανέδειξε μιλώντας στο Mega ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. "Το προηγούμενο Σάββατο, με αφορμή τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή για αρμούς του κράτους και για τη σχέση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, έγινε μια ολόκληρη συζήτηση και κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο χώρος ο όποιος δεν σέβεται τους θεσμούς. Και πριν περάσουν λίγα 24ωρα βλέπουμε, εκ μέρους της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή, την πλήρη καταπάτηση της λειτουργίας των θεσμών" είπε χαρακτηριστικά.

"Όταν μιλάμε για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πρέπει να το δείχνουμε" σημείωσε τονίζοντας ότι υπάρχουν υποθέσεις όπου το νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αναμειχθεί σε αυτή την υπόθεση που εξετάζεται, να δικαιούνται κάποιες ειδικές συνθήκες, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

"Αυτό αποτελεί, μέχρι να αλλάξει, μια κατάκτηση του νομικού μας συστήματος" τόνισε διευκρινίζοντας ότι δεν είπε κανείς να μην καταθέσουν, "αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο". "Δεν με εκπλήσσει η στάση της Ν.Δ." πρόσθεσε υπενθυμίζοντας τον κυβερνητικό χειρισμό με την Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού. "Βλέπετε πόσο υποκριτικά είναι όλα αυτά περί σεβασμού των θεσμών" τόνισε.

Ν. Βούτσης: Ακόμα ένα επεισόδιο για τη συγκάλυψη του σκανδάλου

Για ένα ακόμη επεισόδιο για τη συγκάλυψη του σκανδάλου της Novartis και των ενδεχόμενων ευθυνών πολιτικών προσώπων "μέσω αντιθεσμικών μεθοδεύσεων, στις οποίες συμμετέχει δυστυχώς κατά τη γνώμη μου και η πλειοψηφία της Επιτροπής της Βουλής" έκανε λόγο ο Νίκος Βούτσης στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7. Όπως σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, καταργείται επί της ουσίας η διεθνής νομοθεσία των εγγυήσεων για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

"Αυτό είναι μείζον ζήτημα και είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε όλα όσα έχουμε δει έως τώρα" τόνισε και θύμισε ότι διά της πλειοψηφίας της η Επιτροπή κατάργησε τη συμμετοχή σε δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες, την ώρα που στην πλειοψηφία της συμμετέχουν βουλευτές οι οποίοι έχουν και επαγγελματική σχέση με εγκαλουμένους σε αυτήν την υπόθεση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL