Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Ανάγκη για διαφάνεια, κανόνες, αξιοκρατία, λογοδοσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάγκη για διαφάνεια, κανόνες, αξιοκρατία, λογοδοσία

Ένα από τα κομβικά στοιχεία του απολογισμού της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το εν πολλοίς ναρκοθετημένο πεδίο σε τομείς του κράτους και των θεσμών που πολλές φορές είχε τον χαρακτήρα μποϋκοτάζ απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα κατά την εισήγησή του, που προκάλεσε τις έξαλλες αντιδράσεις της Ν.Δ. αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η ανάγκη για διαφάνεια, κανόνες, αξιοκρατική διαχείριση, λογοδοσία

"Πώς θα καταφέρει τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων ή των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας την ανάγκη για κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατική διαχείριση και λογοδοσία αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα: Τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, που "συστηματικά και με σχέδιο" υπονόμευε την ίδια την κυβέρνηση, τις εστίες διαφθοράς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης. "Είμαστε ένα κόμμα εξουσίας αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας", είπε χαρακτηριστικά θέτοντας ως ζητούμενο τον τρόπο που θα βρει μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, "χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής", να υλοποιήσει το πολιτικό της σχέδιο, "στον βαθμό που αυτό θα αποτελεί λαϊκή επιταγή και άρα συνταγματική επιταγή".

Χούντα είδε ο... Γεωργιάδης

Για "αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα" μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που υποστήριξε ότι στόχος του είναι "ένας ‘δεύτερος γύρος’ για να επαναφέρει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας". Την ίδια στιγμή, ο Άδ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να μιλήσει για ολοκληρωτισμό και για... χούντα!

Αντιδημοκρατικές αντιλήψεις είδε το... ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ότι "εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησής του ζήσαμε" κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Άφησαν ναρκοθετημένο πεδίο

"Πάει πολύ να μιλάνε με θράσος για αντιθεσμική συμπεριφορά αυτοί που όχι μόνο χειραγώγησαν τους θεσμούς οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία αλλά και τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν τα ίδια και χειρότερα", απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής. "Έφτασαν στο σημείο να μιλάνε ξανά για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας", είπε αναφέροντας συγκεκριμένα: "το κομματικό κράτος που παραλάβαμε. Την αναξιοκρατία και την κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση που παραλάβαμε".

Αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση

"Τώρα που επανεξελέγησαν, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχουν διδαχτεί από την κρίση και από τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτήν, αλλά αναπαράγουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση", τόνισε: "Με το που εξελέγησαν, διόρισαν διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, κι επειδή η νομοθεσία δεν το προβλέπει άλλαξαν σε μια νύχτα τη νομοθεσία". "Μέσα σε μια νύχτα, μόλις εξελέγησαν, έπαυσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μέση της θητείας της", κάτι που έχει γίνει μονάχα "σε χώρες του Βίζεγκραντ, στην Ουγγαρία".

"Μιλάνε αυτοί που με το που βγήκαν έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μην γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ. Που έσπευσαν να ξαναλλάξουν τον Ποινικό Κώδικα, που μόλις πριν είχε αλλάξει με μεγάλη διαβούλευση, για να αποδεσμεύσουν τις κατασχεμένες περιουσίες υπόδικων εγκληματιών του λευκού κολάρου. Αυτοί που διόρισαν διοικητές στα νοσοκομεία υπέργηρους πολιτευτές με μοναδικό κριτήριο τα κομματικά εύσημα και τις ψήφους που τους έδωσαν προεκλογικά. Αυτοί που παραβιάζουν συστηματικά το σύνταγμα, όπως με την ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά".

Θύμισε επίσης την καταπάτηση του κανονισμού της Βουλής στην Προκαταρκτική - "παρωδία", "προκειμένου να αναδείξουν το αφήγημα της δήθεν σκευωρίας για το μεγάλο σκάνδαλο Novartis", αυτοί "που έσπευσαν να αποκλείσουν με το έτσι θέλω δύο βουλευτές της μειοψηφίας και που ετοιμάζονται τώρα να παραβιάσουν και το διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL