Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Αλ.Τσίπρας προς Κ.Μητσοτάκη: Προωθείτε το μοντέλο του εργαζόμενου φτωχού (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας προς Κ.Μητσοτάκη: Προωθείτε το μοντέλο του εργαζόμενου φτωχού (Video)

«Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης που διέλυσε όλους τους εργασιακούς νόμους, με τη λαίλαπα όλων των μνημονίων», τόνισε απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για τα εργασιακά, προσθέτοντας ότι «είστε η κυβέρνηση που έφερε μέσα σε λίγους μήνες πρωτοφανή ύφεση με την απώλεια του 25% του πλούτου της χώρας».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015 σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «ξεχνάτε για άλλη μια φορά ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία αλλά με προοπτική, διότι εκεί που εσείς αποτύχατε 3 φορές εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτό που ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει».

«Προωθείτε το μοντέλο του εργαζόμενου φτωχού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα προσθέτοντας ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης κάποιος «δουλεύει για 8 ώρες και πληρώνεται για 4. Εμείς δημιουργήσαμε 500.000 θέσεις εργασίας και νομοθετήσαμε μια σειρά μέτρων υπέρ των εργαζομένων».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «υπερδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που δήλωσαν υπερωρίες. Παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στο 19,2% και την παραδώσαμε στο 9%».

Στη συνέχεια, ο ίδιος κοιτώντας πάντα προς τα κυβερνητικά έδρανα, υπενθύμισε ότι «είχατε υπογράψει 4,5% πλεονάσματα και καταφέραμε να μειώσουμε κατά 20 δισ. το κόστος στην πενταετία, σε σχέση με αυτά που είχατε υπογράψει».

Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με την πρόταση της για τον κατώτατο μισθό και το να περάσει η ευθύνη καθορισμού του στους κοινωνικούς εταίρους από φέτος, τόνισε ότι συμφωνεί υπό την προϋπόθεση  η αύξηση θα έχει πάτωμα το 7,5% για το 2020 και 7,5 % για το 2021. «Εάν οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν μεγαλύτερη αύξηση να το αποφασίσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε να «καταθέσουμε μαζί αυτή την πρόταση».

«Με κατηγορήσατε ότι αντάλλαξα τη μείωση των συντάξεων για το "Μακεδονικό", και μετά τη συνέντευξη Γιούνκερ δεν έχετε την τσίπα να ζητήσετε μια συγνώμη. Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Αναρωτιέμαι μήπως η επιμονή σας να μιλάτε για ανταλλαγές είναι ορμώμενη από μία δική σας τέτοια αντίληψη» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «λαϊκισμός είναι να μιλάτε χωρίς στοιχεία για ανταλλαγές σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στην Ιρλανδία, όπου επικράτησε το Σιν Φέιν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η απελθούσα κυβέρνηση ηττήθηκε ενώ η Ιρλανδία είχε ανάπτυξη 6%, η ανεργία ήταν στο 5% με δημόσιο χρέος στο 50%. «Τις έχασε γιατί οι πολίτες δήλωναν ότι δεν είδαν κάποια βελτίωση στη ζωή τους. Η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης ούτε το ποσοστό της ανεργίας από μόνα τους φτάνουν για να δουν οι πολίτες βελτίωση στη ζωή τους».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε τον Κ.Μητσοτάκη ότι θα κληθεί να απολογηθεί στον κόσμο της εργασίας. «Πολύ σύντομα θα ανεμετρηθείται με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας».

Συντάκτης: avgi.gr

Αναλυτικά η δευτερολογία του Αλ.Τσίπρα:

Κύριε Μητσοτάκη, πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη;  Σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του ΄15, έτσι λέγατε. Έτσι δεν λέγατε; Ο άνθρωπος που διέλυσε τις τράπεζες, ο άνθρωπος που έφερε χρέος στη χώρα -μια λέγατε 50 δις, μια 100 δις, μια 150 δις, μια 200… Τώρα, πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει; Τόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα καταλάβετε γιατί, κ. Γεραπετρίτη.

Κ. Μητσοτάκη, επεκταθήκατε σε μια σειρά από ζητήματα και θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ένα προς ένα στα ζητήματα αυτά.

Ασχοληθήκατε με το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε εσείς επί τρεισήμισι χρόνια, όταν αναλάβατε την προεδρία του κόμματός σας και μετά από δύο μήνες ζητήσατε εκλογές. Και ξεχάσατε ότι είστε καταγεγραμμένος στην ιστορία ως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητούσε εκλογές το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη μεταπολίτευση και μετά. Ζητούσατε εκλογές επί τρεισήμισι χρόνια. Προβλέψατε την καταστροφή της χώρας. Προβλέψατε 4ο μνημόνιο. Πέρυσι τέτοιον καιρό τα λέγατε αυτά και σήμερα, στη βάση του 4ου μνημονίου, είσαστε εσείς χάρη στις δικές μας προσπάθειες που δίνετε κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αναφερθήκατε όμως, και κάνατε μεγάλο λάθος, στα χρόνια του 2012, 2013 και 2014. Και αναφερθήκατε με έλλειψη επίγνωσης για το τι συνέβη στη χώρα εκείνα τα χρόνια που εσείς κυβερνούσατε. Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης. Και μάλιστα, για μια διαβολική σύμπτωση, ο κ. Βρούτσης ήταν ο υπουργός της Εργασίας που διέλυσε όλους τους εργασιακούς νόμους, φέρνοντας όλη τη λαίλαπα των μνημονίων το 2012, μειώνοντας 22% με έναν νόμο και με ένα άρθρο τον κατώτατο μισθό, φέρνοντας τον υποκατώτατο. Ήσασταν η κυβέρνηση που έφερε μέσα σε λίγους μήνες τη χώρα σε μια πρωτοφανή ύφεση και σε απώλεια του 25% του εθνικού πλούτου. Και σήμερα κουνάτε εσείς το δάχτυλο σε εμάς γιατί διεκδικήσαμε, πότε; Τον Γενάρη του ΄15 τα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ξεχνάτε για άλλη μια φορά ότι μετά τη δύσκολη πράγματι συμφωνία -αλλά με προοπτική, διότι εκεί που εσείς αποτύχατε τρεις φορές, τρεις κυβερνήσεις, δυο φορές να ολοκληρώσουν προγράμματα-, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και αν σήμερα βρίσκεστε σε θέση να κοκορεύεστε, είναι γιατί αυτός ο λαός και αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ολοκληρώσει κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν τό ‘χατε δει, από το 2010 έως το 2015.

Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε διότι, λέει, αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό. Και δεν έχετε τσίπα και ντροπή να βγείτε να το διαψεύσετε αυτό ενάμισι χρόνο τώρα που το λέτε. Όταν κι ο ίδιος ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον Παπαχελά προχθές βγήκε και είπε ότι αυτό είναι μια αθλιότητα. Σήμερα την αθλιότητα την πολλαπλασιάζετε. Βεβαίως, με την ευτυχή συγκυρία για σας να λέει άλλος πράγματα που θα μπορούσατε να είχατε πει κι εσείς, ότι δήθεν ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα, λέει, με τι; Με τα εργασιακά. Τώρα δεν είναι οι συντάξεις με το Μακεδονικό, το οποίο ήταν μια προδοτική συμφωνία για σας, την οποία όμως και τηρείτε και τιμάτε. Όχι μόνο τηρείτε, την τιμάτε, και έχετε και το θράσος να μιλάτε και για ψέματα και για απάτες. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Αλλά σήμερα λοιπόν μάθαμε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα.

Ποια πλεονάσματα ακριβώς; Τι είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς κι εσείς μαζί του ως υπουργός τότε; Μήπως είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4,2%; Μήπως εμείς καταφέραμε να μειώσουμε κατά 20 δις ευρώ στην πενταετία το βάρος το οποίο είχατε υπογράψει εσείς; Ή τα ξεχνάτε αυτά; Τα ξεχνάτε. Δεν θα απαντήσετε γι αυτό γιατί τώρα ο κ. Σαμαράς δεν σας αρέσει και πολύ. Εντάξει, καταλαβαίνω, έχετε κι εσείς τα εσωτερικά σας ζητήματα.

Ακούστε να δείτε κ. Μητσοτάκη, όμως: Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη δική σας παράταξη. Στη δική σας παράταξη υπάρχει πάντοτε ένα κλίμα λυκοφιλίας, αλλά είναι σε όλους γνωστό ότι «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Και είναι σε όλους γνωστό πόσες ομάδες, φράξιες και κόμματα υπάρχουν εντός της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας. Μην κάνετε σε εμάς μαθήματα.

Εμείς, έχουμε την τόλμη και την παρρησία να κοιτάμε κατάματα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε.

Αναρωτιέμαι, ποιο άλλο κόμμα, που κυβέρνησε τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά, είχε την παρρησία και την τόλμη να πει, έστω σε ένα θέμα, «κάναμε λάθος». Όλα σωστά τα κάνατε εσείς. Όλα σωστά. Όλα. Και τη χρεοκοπία την κάνατε σωστά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων την κάνατε σωστά, και τo 25% που μειώσατε τον εθνικό πλούτο κάνατε σωστά, και τα εξοπλιστικά και τις μίζες τα κάνατε σωστά, του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου και των άλλων. Και τους κουμπάρους κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια που πήρατε δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες, 220 εκατ. ο καθένας σας, τα κάνατε σωστά. Κανένα λάθος δεν κάνατε. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια...

Αναφερθήκατε, λοιπόν, στα δύσκολα χρόνια, στα πνιγηρά χρόνια για τον τόπο, όταν πέθαιναν συνάνθρωποί μας επειδή η ΔΕΗ τότε έκοβε το ρεύμα. Στα δικά μας τα χρόνια δεν το έκοβε. Και όταν κάποιοι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας, από αναθυμιάσεις από το μαγκάλι, πέθαιναν. 

Και λέτε, “λαϊκισμός”. Είναι ύβρις απέναντι στους νεκρούς εκείνης της περιόδου αυτό που κάνετε σήμερα. Όχι λαϊκισμός δικός μας. Και είναι ντροπή σας αυτό.

Λαϊκισμός είναι να μιλάτε χωρίς στοιχεία για δήθεν ανταλλαγές με εθνικά θέματα. Και θέλω να αναρωτηθώ, η επιμονή σας στις δήθεν ανταλλαγές και μάλιστα για κρίσιμα εθνικά θέματα τις μέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, μήπως γεννάται από τη δική σας στάση;

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, μήπως η επιμονή σας να μιλάτε για τέτοιου είδους ανταλλαγές είναι ορμώμενη από μία δική σας ενδεχομένως αντίληψη; Μήπως, τελικά, η σπουδή σας να προχωρήσετε στην απόλυτη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1ης Μαΐου έχει να κάνει με τις όποιες διεκδικήσεις έχετε σε άλλα ζητήματα;

Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική. Όμως, θα σας πω με απόλυτη επίγνωση του τι λέω. Η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ούτε ειδυλλιακή, ούτε εύκολη. Είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και είναι δύσκολη γι’ αυτούς που πέρασαν δύσκολα και τα προηγούμενα χρόνια.

Κ. Μητσοτάκη, πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ένας συμπαθής άνθρωπος, ο Λίο Βαράντκαρ, έχασε τις εκλογές. Και τις έχασε, ενώ η Ιρλανδία, προσέξτε, είχε ανάπτυξη 6%. Ούτε 4, ούτε πολύ περισσότερο 2,4% που θα έχουμε φέτος, όπως λέει η Κομισιόν. Είχε ανεργία 5% όχι 17% που έχουμε εμείς. Και χρέος 50%, όχι 180% που έχουμε εμείς. Γιατί τις έχασε; Τα 2/3 των ερωτηθέντων στα exitpolls απάντησαν ότι δεν βλέπουμε καμία βελτίωση στη ζωή μας. Εσείς υποσχεθήκατε όχι απλά βελτίωση, αλλά ραγδαία βελτίωση.

Και πού είναι αυτή η ραγδαία βελτίωση; Περιμένει ο κόσμος να τη δει. Σήμερα, αντί για γαλανό ουρανό, οι περισσότεροι συμπολίτες μας βλέπουν σύννεφα να συσσωρεύονται. Σύννεφα στο προσφυγικό. Παραλάβατε τη Μόρια με 5 χιλιάδες, είναι 25 χιλιάδες. Έχετε καταδικάσει τα νησιά και τους νησιώτες να ζουν σε μια κατάσταση η οποία είναι αδύνατον κανείς να την πάρει στην πλάτη του και να την σηκώσει, ασήκωτη, αβάσταχτη. Κι όλα αυτά για να μην μεταφέρετε από την αρχή, βάση το δικού μας προγράμματος, πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, γιατί έχετε τους δημάρχους σας να κάνουν αντάρτικο. Και θυσιάζετε πέντε ολόκληρα νησιά, γιατί εσείς δεν μπορείτε να επιβάλλετε το αυτονόητο.

Η κατάσταση και στα εθνικά μας θέματα είναι δύσκολη. Στα κοινωνικά. Έρχονται σύννεφα. Η πρώτη κατοικία. Στην οικονομία, την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει φως.

Και επανέρχομαι. Γιατί συνέβη αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία; Κέρδισε η Αριστερά, κυρία Βούλτεψη, και έχασε ο δεξιός πρωθυπουργός ο οποίος είχε, όπως σας είπα πιο πριν, ανάπτυξη 6% και ανεργία 5%. Κ. Βούλτεψη, την άλλη φορά να σας φωνάξουμε να μας κάνετε μια ανάλυση για το γιατί δεν έπρεπε η χώρα να είναι το Βερολίνο.

Ακούστε όμως αυτό που θέλω να πω. Η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης, ούτε οι δείκτες της ανεργίας από μόνοι τους δεν αρκούν για να αισθανθούν οι πολίτες βελτίωση στη ζωή τους, αν δεν αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο ζήτημα. Ποιο είναι το κρίσιμο ζήτημα για μας;

Η ποιότητα της εργασίας, η βελτίωση των αμοιβών και άρα της αγοραστικής δύναμης. Το μοντέλο της εργασίας που προωθείτε είναι αυτό του εργαζόμενου-φτωχού. Πληρώνεται για 4 ώρες, δουλεύει όμως 8 στην πραγματικότητα. Πληρώνεται για 8 ώρες, δουλεύει για 12 στην πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα, ξέρετε, δεν την φέραμε εμείς, εσείς την φέρατε. Εμείς προσπαθήσαμε σε μεγάλο βαθμό να την αλλάξουμε και πετύχαμε πολλά. Η ανατροπή στις σχέσεις εργασίας έγινε επί των ημερών σας, με υπουργό τον κ. Βρούτση. Όπου πήγαμε από το 35% της μερικής απασχόλησης στις προσλήψεις, στο 55%, Εμείς δημιουργήσαμε 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Νομοθετήσαμε μια σειρά από μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Έξι εκατομμύρια υπερωρίες καταγράφηκαν μόνο σε μια χρονιά χάρη στο νόμο για υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών από τους εργοδότες και χάρη στους διαρκείς ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Κι έχετε το θράσος τώρα να ενοχοποιείτε και τους εργαζόμενους, διότι γίνεται σφυριχτή ο έλεγχος και το μαθαίνει η τράπεζα. Ενοχοποιείτε τους εργαζόμενους στο ΣΕΠΕ, αυτούς που κάνουν έλεγχο.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που δήλωσαν υπερωρίες και υπερδιπλασιάστηκαν και οι εργαζόμενοι που πήραν υπερωρίες και κάποιοι είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται γιατί γυρνάγανε σπίτι τους στην ώρα τους. Αυτά συνέβησαν επί των ημερών μας, όσο κι αν θέλετε να τα κρύψετε.

Παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στο 19,2%, την παραδώσαμε στο 9%. Και, φυσικά, επαναφέραμε συλλογικές συμβάσεις, επεκτασιμότητα, υποχρέωση αιτιολόγησης απολύσεων, προστασία εργολαβικών εργαζομένων. Όλα  αυτά που με μεγάλη ταχύτητα ξηλώσατε εσείς, όχι στους επτά μήνες, στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης σας.

Έρχεστε και μου λέτε, σε σχέση με τον βάσιμο λόγο της απόλυσης: Ο βάσιμος λόγος της απόλυσης είναι ρύθμιση που υπάρχει στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Είναι κεκτημένο του ευρωπαϊκού δικαίου και  ισχύει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Εσείς το καταργήσατε με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Και καταφέρατε το πρωτοφανές, έναν μόλις μήνα μετά την εκλογή σας όλη η αντιπολίτευση να αποχωρήσει. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε. Άδειασε η Βουλή. Έναν μόλις μήνα. Για να κάνετε τη χάρη, το χατίρι, στον ΣΕΒ.

Τα επιχείρημά σας περί δήθεν φακελώματος των εργαζομένων είναι τόσο ψευδές όσο και αστείο. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του εργαζόμενου -o νέος εργοδότης που τυχόν θα τον επαναπροσλάβει-, παρά μονάχα στα στοιχεία που αφορούν τον εργαζόμενο στη δική του επιχείρηση. Και είναι απαράδεκτο να επικαλείστε μια παράνομη πρακτική για να δικαιολογήσετε την κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως αυτό της αιτιολόγησης της απόλυσης, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις χώρες της Ε.Ε.

Μιλήσατε για τους πεντέμισι χιλιάδες των νέων ανθρώπων και μιλήσατε για “δικά μας” και “δικά σας” παιδιά. Είναι ντροπή κ. πρωθυπουργέ. Κ. πρωθυπουργέ, με ΑΣΕΠ έγιναν αυτές οι προσλήψεις. Θα σας πει μετά ο κ. Γεραπετρίτης για την Ελβετία. Με ΑΣΕΠ έγιναν αυτές οι προσλήψεις. Με ΑΣΕΠ. Ορισμένου χρόνου ήταν, βεβαίως.

Λέτε ότι δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε. Εσείς δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Διαβάσατε τους όρους και τη διάρκεια της απασχόλησης που ορίζει η σύμβασή τους. Και τι λέει; Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος. Κατά το αυτό. Δεν είναι αυτό. Πέρυσι υπογράφτηκε η σύμβαση αυτή. Το 2019. Και εμείς είχαμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα προβλέψουμε τη δυνατότητα της ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο τουλάχιστον ώστε μετά να πάρουν και μία μοριοδότηση αυτοί οι νέοι επιστήμονες, πεντέμισι χιλιάδες είναι, για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη προοπτική στη χώρα. Και μου λέτε, άλλη μία απάτη. Θέλετε να κρατήσουμε το ισχύον πρόγραμμα και να ανανεώσουμε για πεντέμισι χιλιάδες έναν χρόνο ή να φτιάξουμε ένα καλύτερο, με καλύτερους όρους και για περισσότερο; Πώς θα το κάνετε αυτό; Δεσμευτείτε.

Έχω εδώ τα στοιχεία του προϋπολογισμού. ΟΑΕΔ: Προγράμματα Απασχόλησης, από 406 εκ. το ΄19, 377 φέτος. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Μητσοτάκη; Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτήσετε προγράμματα, ενώ μειώνετε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα Προγράμματα Απασχόλησης; Μακάρι να το καταφέρετε. Εμείς μαζί σας.

Και κλείνω με το θέμα του κατώτατου μισθού. Και μην επιχειρείτε να ξεφύγετε έτσι με το θέμα αυτό. Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά ένα διάγραμμα που δείχνει ότι η μόνη χώρα της Ε.Ε., που ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό το 2010, είναι η Ελλάδα. Η μόνη χώρα στην Ε.Ε., κ. Μητσοτάκη, που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος το ‘20 απ ότι ήταν το ‘10 είναι η Ελλάδα.

Και άλλες χώρες είχαν μνημόνια. Και άλλες χώρες είχαν λιτότητα. Καμία δεν έχει αυτό που έχουμε εμείς.

Άκουσα με ενδιαφέρον την κ. Γεννηματά να συμφωνεί στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού. Απλά, να προτείνει την ευθύνη να την αναλάβουν οι εταίροι μέσα από συλλογικές  διαπραγματεύσεις.

Δεν έχω αντίρρηση σ’ αυτό, Αν συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον το 2021 εκεί που ήμασταν το 2010, δηλαδή στον κατώτατο στα 751, τότε είμαι έτοιμος να προτείνω να αλλάξουμε εμείς την πρόταση νόμου μας και να δώσουμε από αύριο, από σήμερα, και όχι το ΄21, την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους, υπό μία όμως προϋπόθεση: Ότι η αύξηση που θα αποφασίσουν θα έχει ως πάτωμα το 7,5% για το ΄20 και το 7,5% για το ΄21. Αν οι συλλογικοί εταίροι αποφασίσουν για μεγαλύτερες αυξήσεις, θα τις στηρίξουμε. Κι αν αυτό είναι το ζήτημα λοιπόν, να δώσουμε στους κοινωνικούς εταίρους τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν. Υπό αυτόν τον όρο, εμείς λέμε ναι. Κι αν θέλετε, να καταθέσουμε και μαζί αυτή την πρόταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Εγώ θα το αντιστρέψω και θα πω το εξής: Μάλιστα, κανείς δεν θέλει να μην έχουμε ισχυρές επιχειρήσεις. Αλλά, δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων και, άρα, δεν υπάρχει και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων.

Ήθελα λοιπόν σήμερα να απευθυνθώ όχι τόσο στον κ. Μητσοτάκη, γιατί ξέρω τις απόψεις του και τις θέσεις του. Ήθελα όμως να απευθυνθώ –και του ζητάω κι αυτός να μην απευθυνθεί σε εμένα, ξέρει ο κόσμος ότι διαφωνούμε, αλλά να απευθυνθεί στους χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τους εργαζόμενους, αυτούς που είναι έξω και αυτούς που είναι εδώ πάνω και μας παρακολουθούν. Και από τα Λιπάσματα της Καβάλας και από την Τράπεζα Πειραιώς και από τα ΕΛΠΕ και τους νέους επιστήμονες, που πεντέμισι χιλιάδες θα βρεθούν στο δρόμο. Δεν είναι αόρατοι άνθρωποι αυτοί, επειδή δεν ασχολούνται τα ΜΜΕ μαζί τους. Ορίστε. Είναι ορατοί, έχουν πρόσωπα. Κι έχουν και ονοματεπώνυμο. Σ’ αυτούς να απευθυνθείτε. Και να απευθυνθείτε και στους οκτακόσιους ογδόντα χιλιάδες εργαζόμενους που είδαν αυξήσεις στους  μισθούς τους με την αύξηση του κατώτατου, που κάναμε το ‘19, και στο ένα εκατομμύριο ογδόντα χιλιάδες που θα δουν αυξήσεις, αν γίνει δεκτή η πρότασή για αύξηση άλλο 7,5% το 2020.

Σ’ αυτούς λοιπόν να απευθυνθείτε κ. Μητσοτάκη, στον κόσμο της εργασίας. Σ’  αυτούς έχετε να απολογηθείτε, όχι στην κοινοβουλευτική σας ομάδα.

Εμείς μ’ αυτόν τον κόσμο θέλουμε να προχωρήσουμε, γιατί αυτόν τον κόσμο θέλουμε να εκπροσωπούμε. Γι’ αυτό και καταθέσαμε αυτή την πρόταση νόμου. Γι’ αυτό και θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στη νέα γενικευμένη απειλή της εργολαβοποίησης των εργαζομένων. Και θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την  καθολική κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γιατί εμείς αναμετριόμαστε με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας. Όχι με εσάς. Εσείς πολύ σύντομα θα αναμετρηθείτε με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL