Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Παιχνίδια της κυβέρνησης με όσους έχουν δεσμευμένα χρήματα για ξέπλυμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιχνίδια της κυβέρνησης με όσους έχουν δεσμευμένα χρήματα για ξέπλυμα

Τον κίνδυνο να «εξυπηρετήθηκαν» ημέτεροι που είχαν δεσμευμένα χρήματα από την Αρχή κατά του Ξεπλύματος και τώρα να αλλάζει ο νόμος επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Αφορμή ήταν η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις μαύρου χρήματος και έχουν δεσμευμένα χρήματα από την Αρχή. Με βάση τη ρύθμιση που ψηφίστηκε μόλις τον Νοέμβριο, ο χρόνος δέσμευσης είναι έως δεκαοκτώ μήνες, ενώ θα πρέπει οι πράξεις αυτές να στέλνονται εντός τριμήνου στο αρμόδιο δικαστικό όργανο προκειμένου να επικυρωθούν. Τώρα η κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο και ορίζει ότι οι πράξεις πρέπει να στέλνονται εντός έξι μηνών.

Σπ. Λάππας: Επιστράφηκαν 1,3 δισ. ευρώ;

«Ήδη βγήκε στο φως της δημοσιότητας ποιοι επιχειρηματίες πρώτοι έσπευσαν να ευεργετηθούν της διάταξης. Σήμερα δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ή διεθνές όργανο που να μην έχει θέσει τη χώρα σε παρακολούθηση γι’ αυτή τη διάταξη» προειδοποίησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και τόνισε ότι 1,3 δισ. πρέπει να αποδεσμεύθηκαν από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. «Το 2014 οι εισαγγελείς δέσμευσαν 161 εκατ. ευρώ, το 2015 δέσμευσαν 255 εκατ. ευρώ, το 2016 δέσμευσαν 301 εκατ. ευρώ, το 2017 δέσμευσαν 312 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το 2018. Αυτά είναι τα 1,3 δισ., προϊόντα εγκλημάτων, τα οποία εσείς με την τροπολογία σας δεν κάνετε τίποτα άλλο, παρά δίνετε μια προθεσμία στον υπεύθυνο της νέας αρχής διαφάνειας αντί για τρεις μήνες να πάει σε έξι μήνες. Δεν παρεμβαίνετε στην ουσία. Παραμένει κατάπτυστη και σε λίγο η χώρα θα ‘πληρώσει το μάρμαρο’ υπογράμμισε.

Σ. Φάμελλος: Για ποιους προνόησε η κυβέρνηση;

«Πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν από όσους έχουν εμπλοκή με το οικονομικό έγκλημα το διάστημα που μεσολάβησε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το ξεπάγωμα των καταθέσεων». «Πόσες υποθέσεις, δυνάμει της συγκεκριμένης τροπολογίας, έχουν ήδη οδηγηθεί σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών; Και για πόσους προνόησε τελικά η κυβέρνηση;», ήταν το επίμονο ερώτημά του.

Διαβεβαιώσεις από τον Χρ. Σταϊκούρα

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές, αξιόποινες πράξεις» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η διαβίβαση στο δικαστικό όργανο έπρεπε να γίνει εντός τριών μηνών (και τώρα γίνεται εντός έξι μηνών), ενώ η απόφαση για τη διατήρηση ή μη της πράξης δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων παραμένει χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό και σύμφωνα με τις εγγυήσεις του νόμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνέχισε ο Χρ. Σταϊκούρας, «έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση και τη συνεργασία που υπάρχει με τις ελληνικές αρχές. Αποδέχθηκαν την τεκμηριωμένη θέση της ελληνικής πλευράς όπως μπήκε μέσα στη διάταξη τον Νοέμβριο» Πρόσθεσε μάλιστα ότι χθες το πρωί παρέλαβε και σχετική επιστολή.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ακόμη την έλλειψης καλής νομοθέτησης θυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο «μέχρι και οι ‘Financial Times’ με δημοσίευμά τους είχαν εκθέσει τη χώρα διεθνώς αναφορικά με τη σχέση της πολιτικής εξουσίας με το οικονομικό έγκλημα. Και τώρα έρχεστε να επιβεβαιώσετε και εμάς, και τον διεθνή Τύπο. Αναρωτιόμαστε πόσες τροπολογίες θα φέρετε ακόμα για να καλύψετε τις αδυναμίες σας. Διότι και το ίδιο το τάχατες επιτελικό κράτος έχει τροποποιηθεί με πάρα πολλές τροπολογίες».

Ευ. Τσακαλώτος: Η Ν.Δ. ικανοποιεί απαίτηση της τρόικας στην ΑΑΔΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε και με την τροπολογία που δίνει ειδικό βαθμολόγιο στους εργαζόμενους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το βαθμολόγιο θα διαμορφώνεται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κατά παρέκκλιση των κριτηρίων και της διαδικασίας που προβλέπονται στις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα.

«Αυτό που φέρνετε ήταν μια πάγια θέση των θεσμών. Εμείς την απορρίπταμε συνεχώς» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι επιφυλακτικός με λύσεις που δεν ευνοούν τη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων. Γιατί ο δημόσιος τομέας δεν έχει στόχο το κέρδος και για να είναι αποτελεσματικός, χρειάζεται τη συνεργασία».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε γιατί η τροπολογία ήρθε εσπευσμένα και σημείωσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τέτοιες λύσεις. Ειδικά στην Ελλάδα, που ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη ότι οι πολιτικοί θα κρίνουν αντικειμενικά και όχι με βάση τις γνωριμίες τους. Γιατί πρέπει το πλαίσιο στην ΑΑΔΕ να είναι τόσο διαφορετικό από το συνολικό πλαίσιο; Ή μήπως δεν πρέπει και φέρνετε αυτό ως ‘λαγό’ για το υπόλοιπο Δημόσιο;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL